Ωστόσο το διάστημα έως το τέλος του Αυγούστου όταν θα κορυφωθεί το κύμα των επιστροφών στα πατρικά, θα φανεί πόσο από το φορτίο θα μετατοπιστεί από τους νεότερους στους μεγαλύτερους που παραμένουν ανεμβολίαστοι με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους σκληρούς δείκτες της πανδημίας, δηλαδή διασωληνώσεις και θανάτους. Το στοίχημα των 40 ημερών είναι να τρέξει πιο γρήγορα ο ρυθμός των εμβολιασμών από ό,τι ο ρυθμός μετάδοσης του νέου στελέχους Δέλτα.
Για την ώρα τα νέα είναι καλά και κακά. Η επίδραση της νέας μετάλλαξης Δέλτα που διασπείρεται ραγδαία και η ανεξήγητη μέχρι στιγμής παράλληλη αύξηση της μετάλλαξης Βήτα προβληματίζει έντονα τους επιστήμονες. Την ίδια στιγμή περισσότερα από 500.000 νέα ραντεβού για εμβολιασμό κλείστηκαν τις τελευταίες ημέρες, με τα περισσότερα από αυτά να προέρχονται από νέες ηλικίες. Η άνοδος του εμβολιαστικού ρυθμού, σε συνδυασμό με το αυξημένο ποσοστό νέων κρουσμάτων, οδηγεί τους ειδικούς στην εκτίμηση ότι ο στόχος του 75% ανοσίας (φυσικής μέσω νόσησης και επίκτητης μέσω εμβολίων) είναι εφικτός μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Ωστόσο για να επικρατήσει το καλό σενάριο και όχι οι χειρότερες προγνώσεις που κάνουν λόγο ακόμα και για δεκάδες χιλιάδες κρούσματα, ο δρόμος είναι μακρύς.
Περιοχές όπως η Αττική, η Μύκονος, το Ρέθυμνο και το Ηράκλειο Κρήτης, η Πάρος, η Ιος και άλλοι δημοφιλείς, κυρίως νησιωτικοί, προορισμοί, βρίσκονται ένα βήμα πριν «κοκκινίσουν». Κύριοι λόγοι της έξαρσης είναι η επέλαση της Δέλτα και η χαλάρωση των μέτρων κυρίως στη νυχτερινή διασκέδαση.
«Γνωρίζουμε ότι η μετάλλαξη 11318 -η λεγόμενη αθηναϊκή, που κακώς ονομάστηκε έτσι- ήταν 35% πιο μεταδοτική από τη μετάλλαξη Αλφα (βρετανική) και ότι η Αλφα ήταν 40% πιο μεταδοτική από το πρώτο στέλεχος του ιού. Αρα το στέλεχος 11318 είναι 70% πιο μεταδοτικό από το στέλεχος της Ουχάν. Αυτό που αναζητούμε τώρα είναι ο ρυθμός μεταδοτικότητας του στελέχους Δέλτα», λέει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο Δημήτριος Θάνος, Phd, πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ).
Ο ρυθμός μεταδοτικότητας, όπως εξηγεί ο ακαδημαϊκός, έχει να κάνει μεταξύ άλλων με την περιοχή, την πυκνότητα του πληθυσμού, τις καθημερινές συνήθειες κ.ά. Το σίγουρο για την ώρα είναι ότι εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ένα στα δύο κρούσματα που ταυτοποιήθηκαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες στο ΙΙΒΕΑΑ ανήκαν στο στέλεχος Δέλτα, όταν πριν λίγες ημέρες δεν ξεπερνούσαν τα 4-5! Την ίδια στιγμή αυξάνεται σχεδόν «χέρι-χέρι» με τη Δέλτα και η μετάλλαξη Βήτα (νοτιοαφρικανική), με τους επιστήμονες να αναζητούν αν υπάρχει κάποιο κοινό επιδημιολογικό στοιχείο που να το εξηγεί.
Η ανοσία της κυτταρικής μνήμης
Το γονιδίωμα του κορονοϊού έχει 30.000 γράμματα και για να ταυτοποιηθεί ποιο είναι το κάθε στέλεχος πρέπει να αλληλουχηθούν όλα. Αυτή η εξαιρετικά επίπονη διαδικασία που απαιτεί περίπλοκη ανάλυση, υψηλής τεχνολογίας εξοπλισμό και εκπαιδευμένο προσωπικό γίνεται στο Ελληνικό Κέντρο Γονιδιωματικής. Στη συνέχεια, όλα τα δεδομένα ελέγχονται και αναλύονται σε ένα σύστημα υπερυπολογιστών, το οποίο υπάρχει στο Ιδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών. Στόχος αυτής της επιστημονικής δουλειάς είναι η ταυτοποίηση των στελεχών που έχουν μεγάλη ικανότητα διασποράς, όπως είναι τώρα το στέλεχος Δέλτα.
«Θέλουμε να ξέρουμε τα στελέχη αυτά γιατί κάποια από αυτά μπορούν να προξενούν βαρύτερη ή ηπιότερη νόσο. Κάποια από τα στελέχη αυτά, επίσης, ανιχνεύονται δύσκολα με τις συνήθεις διαγνωστικές μεθόδους, διότι φέρουν μεταλλάξεις οι οποίες εμποδίζουν κάποιες από τις διαγνωστικές μεθόδους και, βεβαίως, κάποια από αυτά έχουν μειωμένη ευαισθησία, τόσο στα θεραπευτικά σκευάσματα, τα οποία είναι μονοκλωνικά αντισώματα κυρίως σήμερα, ή ακόμα έχουν και μειωμένη ευαισθησία στη φυσική ανοσία και στα εμβόλια», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Θάνος στην πρόσφατη συνεδρίαση της Επιτροπής Ερευνας και Τεχνολογίας της Βουλής.
Την ώρα λοιπόν που ο περισσότερος κόσμος αναρωτιέται πόσο διαρκεί η ανοσία των αντισωμάτων, ο πρόεδρος του ΙΙΒΕΑΑ εξηγεί τη σπουδαιότητα της κυτταρικής μνήμης και του εμβολιασμού έναντι των μεταλλάξεων: «Τα Τ λευκοκύτταρα είναι τα λεγόμενα κύτταρα μνήμης. Τα αντισώματα έχουν βραχεία παρουσία στο αίμα, είναι τα όπλα πρώτης αντίδρασης. Ενώ τα κύτταρα μνήμης είναι αυτά που παραμένουν έτοιμα να ανταποκριθούν και να δημιουργήσουν νέα αντισώματα». Σύμφωνα μάλιστα με συγκεκριμένο παράδειγμα ασθενούς, αν και υπήρξε μόλυνση με COVID-19, δεν υπήρχαν κύτταρα ανοσολογικής ανοσίας, όταν όμως εμβολιάζεται τα κύτταρα αυτά υπάρχουν. «Οπότε, θα πρέπει να εμβολιαστούν όλοι», κατέληξε.
Να σημειώσουμε ότι ήδη έχουν ολοκληρωθεί από το ΙΙΒΕΑΑ περισσότερες από 270.000 μοριακές εξετάσεις και έχουν αλληλουχηθεί πάνω από 23.000 γονιδιώματα του ιού.
ΕΟΔΥ: 547 νέες εισαγωγές με covid-19, 16 νέες διασωληνώσεις, 17 θάνατοι
ΠΩΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ
Την εβδομάδα που πέρασε έσπασε το φράγμα των 3.000 κρουσμάτων ημερησίως και υπήρξε σαφής ποιοτική διαφοροποίηση επιμέρους δεικτών. Συγκεκριμένα:
Αρνητικό ότι:
-Ο δείκτης θετικότητας αυξήθηκε από το 1,3% στο τέλος Ιουνίου στο 3,5% στις 15 Ιουλίου.
–Σαφής αύξηση των κρουσμάτων σε ενήλικες 55 έως 64 ετών, μια ηλικιακή ομάδα που έχει σχετικά χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, κάτω από το 70%.
-5.300 νέα κρούσματα σε ηλικίες άνω των 40 ετών τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Κάποιοι από αυτούς θα χρειαστούν ενδεχομένως νοσηλεία.
-Αυξήθηκε ο αριθμός των νέων εισαγωγών σε περισσότερες από 100 τις τελευταίες ημέρες, ενώ το ισοζύγιο εισιτηρίων-εξιτηρίων τις τελευταίες ημέρες ξεπέρασε το 1.
Θετικό ότι:
-59% του ενήλικου πληθυσμού έχει ήδη εμβολιαστεί με μία δόση, γεγονός που εξηγεί το ηπιότερο υγειονομικό προφίλ της νόσου.
-Ο μέσος όρος της ηλικίας των ασθενών που εισάγονται στο νοσοκομείο έχει μειωθεί. Οι νεότεροι ασθενείς νοσούν ηπιότερα και χρειάζονται λιγότερες μέρες νοσηλείας. Σήμερα ένας στους δυο νοσηλευόμενους ασθενείς είναι κάτω των 54 ετών, όταν στο τέλος του περασμένου Μαρτίου εφτά στους δέκα νοσηλευόμενους ήταν μεγαλύτεροι των 55 ετών.
-Μειώθηκε κατά 15% ο αριθμός των ασθενών στις ΜΕΘ.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ELEFTHEROSTYPOS.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter