Η καλή επιδημιολογική πορεία των τελευταίων μηνών έχει ανακοπεί και φαίνεται αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων, που από το τέλος του πρώτου δεκαημέρου του Ιουλίου και έπειτα θα σταθεροποιηθεί προς τα πάνω, με αποτέλεσμα τον Αύγουστο να προβλέπεται έξαρση. Η ένταση του κύματος εξαρτάται από την πορεία των εμβολιασμών και την άμεση συμμετοχή όσων μένουν αθωράκιστοι χωρίς να έχουν προγραμματίσει ραντεβού για εμβόλιο, απειλούμενοι από το νέο και ιδιαίτερα μεταδοτικό στέλεχος «Δέλτα».
Οπως επισημαίνει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, η αυξητική τάση είναι ήδη ορατή. «Από τις 9 Ιουλίου και έπειτα η αύξηση θα σταθεροποιηθεί. Ο Αύγουστος θα εξαρτηθεί από την προσέλευση για εμβολιασμό. Εάν έχουμε έναν καλό ρυθμό εμβολιασμού και προσοχή στα μέτρα ατομικής προστασίας, τότε θα έχουμε έναν μέσο όρο 800 – 880 κρουσμάτων. Εάν δεν φτάσουμε σε καλά ποσοστά εμβολιασμού, το πρόβλημα δεν είναι τα 1.000 κρούσματα, αλλά ότι από αρχές Σεπτεμβρίου η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει», επισημαίνει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής, θυμίζοντας ότι και πέρυσι, παρότι το δεύτερο κύμα ουσιαστικά «έσκασε» το φθινόπωρο, τα πρώτα σημάδια είχαν φανεί στις αρχές Αυγούστου.
«Σκληροί» δείκτες
Η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας στην παρούσα φάση εξακολουθεί να είναι καλή, όπως αποτυπώνεται στους «σκληρούς» δείκτες, δηλαδή νοσηλείες, διασωληνωμένους και θανάτους. Ωστόσο, είναι γνωστό ότι αυτοί οι δείκτες ανεβαίνουν δύο εβδομάδες μετά την αύξηση των κρουσμάτων. «Επειδή ακριβώς πλέον έχουμε να κάνουμε με έναν ιό πιο μεταδοτικό, όταν βρεθούν άνθρωποι κοινωνικά κινητικοί θα μεταδώσουν πολύ εύκολα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να νοσήσουν πολλοί νεότεροι, αλλά η σοβαρή νόσηση δεν θα είναι τόσο έντονη. Ο πληθυσμός που θα νοσεί θα είναι διαφορετικός», αναφέρει ο κ. Σαρηγιάννης, επιχειρώντας να εξηγήσει ότι η πίεση στο ΕΣΥ θα υπάρξει αλλά ακριβώς εξαιτίας της προσβολής όλο και νεότερων ατόμων ενδέχεται να είναι μικρότερη.
Ο ίδιος εκτιμά ότι η αύξηση των κρουσμάτων, που είναι τώρα ορατή, οφείλεται στη «νιγηριανή» μετάλλαξη, δηλαδή το στέλεχος Β.1.1.318, ένα από τα τρία στελέχη που εντοπίζονται -προς το παρόν- συχνότερα στη χώρα μας, και αντιπροσωπεύει το 9,78% του συνόλου των ελεγχθέντων για μεταλλάξεις δειγμάτων. «Το τέταρτο κύμα, όμως, θα… φουσκώσει εξαιτίας της μετάλλαξης “Δέλτα”», τονίζει ο κ. Σαρηγιάννης.
Γιατί επισπεύδεται ο εμβολιασμός των παιδιών
Σύμφωνα με όσα έχουν επισημάνει οι Ελληνες επιστήμονες, το μεταλλαγμένο στέλεχος «Δέλτα» είναι κατά 50%-70% πιο μεταδοτικό σε σχέση με τη μετάλλαξη «Αλφα», δηλαδή το βρετανικό στέλεχος που κυριάρχησε στο τρίτο κύμα. Σημειωτέον ότι το «Αλφα» ήταν ήδη κατά 50% πιο μεταδοτικό συγκριτικά με το αρχικό στέλεχος της Γιουχάν, άρα η μετάλλαξη «Δέλτα» είναι κατά 100% πιο μεταδοτική συγκριτικά με τον αρχικό ιό. Προς το παρόν, στην Ελλάδα έχουν εντοπιστεί 54 περιστατικά του μεταλλαγμένου στελέχους, ωστόσο έως και τον Αύγουστο εκτιμάται ότι η νέα παραλλαγή θα αντιπροσωπεύει το 90% των λοιμώξεων.
Κορωνοϊός - ΕΟΔΥ: 6 διασωληνώσεις και 14 θάνατοι - Αυξάνονται τα κρούσματα γρίπης
Σύμφωνα με όσα αναφέρει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος, επικαλούμενος μελέτες από το Ηνωμένο Βασίλειο, παιδιά και ενήλικες κάτω των 50 ετών είναι 2,5 φορές πιθανότερο να μολυνθούν με το νέο στέλεχος και έχουν διπλάσιο κίνδυνο νοσηλείας σε σχέση με το στέλεχος «Αλφα». «Πιθανότατα αυτό το επιδημιολογικό εύρημα σχετίζεται, αφενός, με το χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασμένων σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες και, αφετέρου, με την αυξημένη κοινωνική δραστηριότητα των νέων και των παιδιών», επισημαίνει. Ο κίνδυνος για νέους και παιδιά, ως «κομμάτια» του ανεμβολίαστου πληθυσμού, επισπεύδει τη σύσταση για τον εμβολιασμό και εφήβων. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών προσανατολίζεται να εισηγηθεί τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού εφήβων 15-17 ετών, αλλά και μικρότερων, από 12 ετών, που ανήκουν όμως σε ευπαθείς ομάδες, δηλαδή έχουν υποκείμενα νοσήματα.
Τεχνική ανάλυση
Οπως προκύπτει από τη 17η τεχνική ανάλυση των μεταλλαγμένων στελεχών του Δημόσιου Οργανισμού Υγείας της Αγγλίας (Public Health England), η αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι της εισαγωγής στο νοσοκομείο ύστερα από δύο δόσεις εμβολίου φαίνεται ότι είναι 93% για το «Αλφα» έναντι 96% για το «Δέλτα». «Η ελαφρώς αυξημένη προστασία του εμβολιασμού υπέρ του στελέχους “Δέλτα” για εισαγωγή στα νοσοκομεία, αν και μη στατιστικά σημαντική, είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική για την πορεία της πανδημίας και τονίζει τη μεγάλη σημασία που έχει η επίσπευση του εμβολιασμού για τον έλεγχο της πίεσης στα νοσοκομεία σε περίπτωση έλευσης ενός μαζικού κύματος “Δέλτα”. Η επίδραση του εμβολιασμού αποτυπώνεται χαρακτηριστικά στον εξαιρετικά χαμηλό ρυθμό θανάτων ανά περίπτωση νόσου (case fatality rate), όπως έχει αποτυπωθεί για τη “Δέλτα” από την 1η Φεβρουαρίου 2021 μέχρι σήμερα, ο οποίος είναι 0,1% (δηλαδή 1 στα 1.000 άτομα με διάγνωση λοίμωξης με στέλεχος “Δέλτα” κατέληξε)», εξηγεί ο κ. Δημόπουλος.
Η έως τώρα εμπειρία με το νέο στέλεχος δείχνει ότι τα συμπτώματα είναι βαρύτερα στους ασθενείς και η κλινική τους εικόνα επιδεινώνεται γρήγορα. Μάλιστα, η συμπτωματολογία διαφοροροποιείται σε σχέση με τα προηγούμενα στελέχη του ιού. «Τα συνηθέστερα συμπτώματα είναι κεφαλαλγία, φαρυγγαλγία, καταρροή και εμπύρετο, ενώ σπανιότερα πλέον οι ασθενείς εμφανίζουν βήχα και απώλεια όσφρησης», προσθέτει ο πρύτανης του ΕΚΠΑ.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter