Οπως σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg, το είδος του εμβολίου που θα μπορέσει να αποκτήσει η κάθε χώρα αποτελεί κλειδί για τον πώς και πότε θα ανοίξουν οι οικονομίες τους.
Παγκοσμίως καταγράφονται δύο διαφορετικά «ρεύματα». Από τη μία είναι χώρες, όπως το Ισραήλ, που με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech εξαφάνισαν τον ιό, και άλλες, όπως η Χιλή και οι Σεϋχέλλες -με το AstraZeneca και τα κινεζικά Sinovac/Sinopharm- οι οποίες, αν και έχουν εμβολιάσει μεγάλο μέρος του πληθυσμού τους, καταγράφουν νέα αύξηση κρουσμάτων τις τελευταίες εβδομάδες.
Ολα τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί στη Δύση προστατεύουν από τη βαριά νόσηση σε μεγάλο ποσοστό, ωστόσο τα πρώτα στοιχεία δείχνουν πως τα εμβόλια τεχνολογίας mRNΑ συμβάλλουν καθοριστικά στον περιορισμό της εξάπλωσης. Στις ΗΠΑ, το 50% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί πλήρως, η πλειονότητα με εμβόλια mRNA, και τα ημερήσια κρούσματα έχουν μειωθεί κατά 85% τους τελευταίους τέσσερις μήνες. Το Κατάρ και η Μάλτα έχουν καταγράψει μείωση στα κρούσματα έχοντας εμβολιάσει μόλις το 30% του πληθυσμού τους με mRNA εμβόλια. Επιτυχία στην εμβολιαστική εκστρατεία σημειώνει και η Βρετανία, που χρησιμοποίησε εμβόλια mRNA και AstraZeneca, μειώνοντας τα κρούσματα μετά την πρώτη δόση κατά 65%.
Στις Σεϋχέλλες, το 65% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί με AstraZeneca και Sinopharm, όμως ο αριθμός των εβδομαδιαίων κρουσμάτων αυξάνεται σταθερά, ενώ το 37% των ασθενών έχουν λάβει και τις δύο δόσεις. Εκ των πλήρως εμβολιασμένων πολιτών, το 60% είχε λάβει εμβόλιο Sinopharm. Στη Χιλή, η αύξηση των εμβολιασμών με το Sinovac δεν έχει αποτρέψει το διπλασιασμό των νέων κρουσμάτων τον τελευταίο μήνα, αν και το 30% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί.
Οι επιστήμονες διατηρούν τις επιφυλάξεις τους για την αποτελεσματικότητα των κινεζικών εμβολίων, καθώς η χώρα δεν δημοσιεύει λεπτομέρειες των κλινικών δοκιμών. Δεδομένου ότι τα εγκεκριμένα εμβόλια εμφανίζονται αποτελεσματικά στις κλινικές δοκιμές, οι ειδικοί εκτιμούν πως η αποτυχία των χωρών να βάλουν τέλος στην εξάπλωση του ιού οφείλεται στην ελλιπή θέσπιση μέτρων περιορισμού, στην έλλειψη τεστ και στα διάφορα στελέχη που «ξεπηδούν».
Κορωνοϊός - ΕΟΔΥ: 6 διασωληνώσεις και 14 θάνατοι - Αυξάνονται τα κρούσματα γρίπης
Στο «μικροσκόπιο» των ειδικών βρίσκεται πλέον η Μάλτα, η πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης που έχει επιτύχει την πολυπόθητη «ανοσία της αγέλης». Οι επιστήμονες εκτιμούν πως για να χτιστεί το απαραίτητο τείχος της ανοσίας απαιτείται ο εμβολιασμός του 65%-75% του πληθυσμού, και η νησιωτική χώρα κατάφερε να εμβολιάσει πλήρως το 42% των πολιτών και να χορηγήσει μία δόση σε περισσότερο από το 70% του ενήλικου πληθυσμού της.
Η χώρα των 514.000 κατοίκων ενέκρινε τη χορήγηση εμβολίων και στους ανήλικους άνω των 16 ετών και όλα είναι έτοιμα ώστε να επεκταθεί η εκστρατεία όταν δοθεί το «πράσινο φως» από τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές. Μάλιστα, χθες η αμερικανική Moderna ανακοίνωσε πως το εμβόλιό της είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό στις ηλικίες 12-17 ετών και πρόκειται να υποβάλει τον Ιούνιο αίτημα αδειοδότησης στον αμερικανικό FDA.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Κορονοϊός: Ανοίγουν σήμερα όλα τα εμβόλια για τους 35 – 39 – Πώς κλείνουμε το ραντεβού, ποιοι ακολουθούν
- Ινδική μετάλλαξη: Σε πόσες χώρες έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα – Τι δείχνει έκθεση του ΠΟΥ
- Τι μέτρα προστασίας πρέπει να λαμβάνετε αν έχετε εμβολιαστεί για τον Covid-19
- Γλυκά Νερά: Η πορεία των ερευνών και το σπάνιο στοιχείο για τα εγκληματολογικά χρονικά
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter