Πρέπει να επικεντρωθούμε σε τεχνολογίες που έχουν αποδείξει την αξία τους και τα mRNA είναι μία τέτοια περίπτωση», δήλωσε την Τετάρτη η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, γνωστοποιώντας τις συνομιλίες για αγορά ακόμη 1,8 δισεκατομμυρίων εμβολίων από τις Pfizer/BioNTech με παραδόσεις το 2021-2023. Παράλληλα, ανακοίνωσε την επίσπευση παραδόσεων 50 εκατομμυρίων σκευασμάτων ως τον Ιούνιο από την εταιρία.
Οι ανακοινώσεις δίνουν τον τόνο των προθέσεων της Ε.Ε. για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος τους επόμενους αρκετούς μήνες. «Το μέλλον ανήκει στα εμβόλια mRNA», σημειώνει ο ευρωβουλευτής Πίτερ Λίζε. Ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ερικ Μάμερ, και ο αρμόδιος εκπρόσωπος για θέματα υγείας, Στέφαν ντε Κέιρσμακερχ, διευκρίνισαν πως η επικείμενη νέα σύμβαση δεν συνεπάγεται με αποκλεισμό άλλων συμφωνιών και η Ε.Ε. παραμένει ανοικτή στη σύναψη κι άλλων συμβολαίων. Με τις δηλώσεις τους διαψεύδουν δημοσίευμα της ιταλικής «La Stampa» που ανέφερε πως η Κομισιόν δεν σκοπεύει να ανανεώσει για το 2022 τα συμβόλαια με J&J και AstraZeneca. Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι διαρρέουν πως δεν θα ήταν συνετός ο αποκλεισμός κάποιων εμβολίων.
Εμβόλια αδενοϊού
Κορωνοϊός - ΕΟΔΥ: 6 διασωληνώσεις και 14 θάνατοι - Αυξάνονται τα κρούσματα γρίπης
Τα σκευάσματα της AstraZeneca και J&J χρησιμοποιούν αδενοϊό ως τεχνολογία παράδοσης της «ακίδας πρωτεΐνης του ιού, η οποία ενεργοποιεί ανοσοαπόκριση. Οι ειδικοί φαίνεται πως έχουν εντοπίσει κάποια σύνδεση της συγκεκριμένης τεχνολογίας με τις περιπτώσεις θρομβοεμβολών που έχουν καταγραφεί. Το ερώτημα πλέον που τίθεται είναι αν και τα υπόλοιπα εμβόλια που αναπτύχθηκαν με την ίδια τεχνολογία -το ρωσικό «Sputnik–V» και το κινεζικό CanSino– θα μπορούσαν να ενέχουν παρόμοιους κινδύνους.
Δημοσιογράφος για θέματα υγείας του πρακτορείου Bloomberg σημειώνει πως δεν αποκλείεται να υπάρχουν αντίστοιχα περιστατικά θρομβοεμβολών με το ρωσικό εμβόλιο, το οποίο έχει γίνει πολύ δημοφιλές μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε., παρότι δεν είναι κάτι που εξετάζει η Κομισιόν, όπως έχει δηλώσει. Το Ινστιτούτο που ανέπτυξε το «Sputnik-V» έσπευσε να δηλώσει την Τετάρτη πως το σκεύασμα δεν προκαλεί θρόμβους στο αίμα, ξεκαθαρίζοντας πως δεν έχει καταγραφεί κανένα τέτοιο περιστατικό στις χώρες όπου χορηγείται (σχεδόν 56 χώρες έχουν εγκρίνει το ρωσικό σκεύασμα). Επιπλέον, το Ινστιτούτο δήλωσε έτοιμο να μοιραστεί την τεχνολογία με άλλους παραγωγούς εμβολίων προκειμένου να τους βοηθήσει να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο δυσμενών επιπτώσεων από τον εμβολιασμό.
Επιπλέον, ο δημοσιογράφος Σαμ Φαζέλι του Bloomberg σημειώνει πως το εμβόλιο Novavax, που βρίσκεται στην τελευταία φάση κλινικών δοκιμών, ίσως αποκτήσει περισσότερη ζήτηση, καθώς χρησιμοποιεί την τεχνολογία mRNA (όπως της Moderna και των Pfizer/BioNTech).
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Κορωνοϊός – Ιαπωνία: Eκκλήσεις να αναβληθούν εκ νέου οι Ολυμπιακοί Αγώνες
- Πλατφόρμα εμβολιασμού: Ανοίγει για άτομα με υποκείμενα νοσήματα αυξημένου κινδύνου
- Κορωνοϊός: Μέτρα, εμβόλια, self test αλλά και θλιβερά ρεκόρ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr