Η Αττική κατέρριψε κάθε προηγούμενο «ρεκόρ» καταγράφοντας 1.047 νέα περιστατικά κορονοϊού, τη στιγμή που τα μεταλλαγμένα στελέχη διατηρούν ανθεκτική την αλυσίδα μετάδοσης, ενώ επιδημικές εστίες «σκάνε» παντού.
Σήμερα, οι επιδημιολόγοι της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων θα βάλουν στο «μικροσκόπιο» όλη τη χώρα και τις περιοχές που χρειάζονται «κοκκίνισμα», ορισμένες εκ των οποίων συντελούν στην περαιτέρω πίεση των νοσηλειών στην Αττική λόγω διακομιδών ασθενών. Σε κάθε περίπτωση, ο σχεδιασμός άρσης του lockdown την προσεχή Δευτέρα, 1η Μαρτίου, για την ώρα «παγώνει» και θεωρείται πλέον δεδομένο ότι τα περιοριστικά μέτρα θα παραταθούν τουλάχιστον μία εβδομάδα ώστε να… αποκαλυφθεί η πλήρης επιδημιολογική εικόνα.
Αυξητική τάση
Η σταθεροποιητική τάση των κρουσμάτων της προηγούμενης εβδομάδας μοιάζει να ήταν αποτέλεσμα της «Μήδειας» και των λιγότερων διαγνωστικών ελέγχων, καθώς λόγω των συνθηκών κακοκαιρίας οι πολίτες δεν πήγαιναν για τεστ, όπως επισημαίνουν στον «Ε.Τ.» μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.
Τα χθεσινά περιστατικά που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ αντιστοιχούν σε 55.543 τεστ (25.131 μοριακά και 30.412 rapid), αριθμός ναι μεν μεγαλύτερος σε σχέση με τους ελέγχους της προηγούμενης εβδομάδας, αλλά παρόμοιος συγκριτικά με όσους γίνονταν από τις 9 έως 13 Φεβρουαρίου, ημέρες κατά τις οποίες τα νέα περιστατικά κορονοϊού κυμαίνονταν σε 1.300 έως 1.500. Παρουσιάζεται, λοιπόν, μια αυξητική τάση, η οποία μένει να επιβεβαιωθεί και τις επόμενες ημέρες της εβδομάδας, αρχής γενομένης από σήμερα. Οι επιστήμονες τονίζουν ότι δεν μπορούν να εξάγουν ασφαλή συμπεράσματα μόνο από τη χθεσινή ημέρα και την προηγούμενη εβδομάδα και απαιτούνται περισσότερα επιδημιολογικά δεδομένα.
Στα νοσοκομεία
Ο δείκτης που εμπιστεύονται είναι αυτός των νέων νοσηλειών, που έχει ως επακόλουθο αύξηση των εισαγωγών στις ΜΕΘ και διασωληνωμένων. Οι νέες εισαγωγές για τη Δευτέρα άγγιξαν τις 300 και συγκεκριμένα ανήλθαν σε 299, από τις οποίες οι 179 στα νοσηλευτικά ιδρύματα της Αττικής. Η συνεχής πίεση που δέχεται το ΕΣΥ αποτυπώνεται στον μέσο όρο εισαγωγών του επταημέρου, που ανέρχεται σε 248 νέες εισαγωγές την ημέρα. Παράλληλα, ο αριθμός των διασωληνωμένων κάνει καθημερινά μικρά «άλματα», φτάνοντας χθες τους 357, σε σχέση με 346 τη Δευτέρα και 326 την Κυριακή. Επιπλέον 31 ασθενείς με Covid-19, δηλαδή, διασωληνώθηκαν σε δύο 24ωρα.
Οι συνεχόμενες ροές στα νοσοκομεία μπορεί να μην οφείλονται σε περαιτέρω αύξηση στην Αττική αλλά και σε διακομιδές από κοντινές περιοχές, το Σύστημα Υγείας των οποίων δεν μπορεί να στηρίξει τον αριθμό των βαριά πασχόντων, σύμφωνα με εκτιμήσεις των επιστημόνων. Ειδικότερα, Αργολίδα και Εύβοια, όπως επίσης και η Αρκαδία, καταγράφουν κρούσματα που οδηγούν σε αυξημένα ποσοστά στα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου. Αυτό που παρατηρείται, άλλωστε, στον επιστημονικό κύκλο είναι ότι η επιδημία «φουντώνει» σε ολοένα και περισσότερες περιοχές.
Διασπορά
Κορωνοϊός - ΕΟΔΥ: 6 διασωληνώσεις και 14 θάνατοι - Αυξάνονται τα κρούσματα γρίπης
Μερίδιο σε αυτό το τρίτο επιδημικό κύμα έχουν και τα μεταλλαγμένα στελέχη, που είναι πιο μεταδοτικά, επιταχύνοντας τη διασπορά, αλλά και ο φαύλος κύκλος μεταδόσεων ανάμεσα σε εργασιακούς χώρους και σπίτια. Κάποιος, δηλαδή, που πηγαίνει κανονικά στη δουλειά του μπορεί να κολλήσει τον ιό, να τον μεταδώσει στην οικογένειά του, μέλος της οικογένειας να τον μεταφέρει στη δική του εργασία κ.ο.κ. Για το λόγο αυτό οι ειδικοί επιμένουν στην πιστή τήρηση της τηλεργασίας.
Το σύνολο των κρουσμάτων που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ χθες για όλη την Ελλάδα έχει να καταγραφεί από τις 2 Δεκεμβρίου, όταν τα ημερήσια περιστατικά ανήλθαν σε 2.186. Εκτοτε δεν ανακοινώθηκε ξανά τόσο υψηλός αριθμός κρουσμάτων, περίοδο κατά την οποία η χώρα βρίσκεται σε αλλεπάλληλα «κύματα» περιοριστικών μέτρων. Η Αττική έσπασε χθες «ρεκόρ» συγκεντρώνοντας 1.047 περιστατικά κορονοϊού σε ένα 24ωρο. Μόνο στο κέντρο της Αθήνας εντοπίστηκαν 285 κρούσματα, με τον Πειραιά να ακολουθεί στις μεταδόσεις (259 περιστατικά). Στον Δυτικό Τομέα Αθηνών καταγράφηκαν 140 νέες μολύνσεις και στον Νότιο Τομέα Αθηνών 100 περιστατικά.
Στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν 205 κρούσματα, στην Αχαΐα, που διατηρεί υψηλό ιικό φορτίο, 121 περιστατικά, στην Εύβοια 46, στη Λάρισα 44, στον Εβρο 40, στη Χαλκιδική 39 και στην Αρκαδία 36.
Εισήγηση
Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, το lockdown οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια σε παράταση τουλάχιστον μίας εβδομάδας ώστε να συλλεχθούν περισσότερα επιδημιολογικά δεδομένα. Η παράταση μπορεί να είναι μεγαλύτερη εάν ο χθεσινός αριθμός ημερήσιων κρουσμάτων διατηρηθεί τόσο τις υπόλοιπες ημέρες αυτής της εβδομάδας όσο και την επόμενη. H εισήγηση των ειδικών θα αφορά στην επόμενη εβδομάδα, 1-8 Μαρτίου, και θα διαμορφωθεί την Παρασκευή. Σήμερα συνεδριάζουν μόνο οι επιδημιολόγοι με σκοπό την εισήγηση για την επικαιροποίηση των χρωμάτων στο χάρτη (πορτοκαλί, κόκκινο, βαθύ κόκκινο), ανάλογα με τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα κάθε περιοχής.
Εστίες
Στο μεταξύ, συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές μετά από συρροές σε κλινικές και ακόμη έναν οίκο ευγηρίας. Σε ιδιωτική κλινική στον Πειραιά επιβεβαιώθηκαν δεκάδες κρούσματα – πληροφορίες κάνουν λόγο για τουλάχιστον 70 περιστατικά σε ασθενείς και εργαζομενους. Τουλάχιστον δέκα ασθενείς κρίθηκε απαραίτητο να μεταφερθούν για νοσηλεία σε κλινικές Covid των νοσοκομείων αναφοράς. Η συρροή στην ιδιωτική κλινική έχει ξεκινήσει, σύμφωνα με τις πληροφορίες, από την περασμένη εβδομάδα.
Συρροή κρουσμάτων σε ασθενείς καταγράφηκε και στο Θεραπευτήριο Αθηνών στην Κυψέλη, όπως επίσης και σε μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων στον Γέρακα, όπου έχουν εντοπιστεί θετικοί στην Covid-19 τουλάχιστον επτά από το σύνολο των 42 φιλοξενουμένων.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr