«Τώρα, φαίνεται πως είναι πιθανότερο ότι θα παραμείνει» μαζί μας, παρά το ότι θα εξαφανιστεί, δήλωσε η Άντρεα Άμον, η διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου των Ασθενειών (ECDC).
«Δείχνει να προσαρμόζεται πολύ καλά στους ανθρώπους, Επομένως, πρέπει να προετοιμαστούμε για το ενδεχόμενο ότι θα παραμείνει ανάμεσά μας», σημείωσε.
«Δεν θα ήταν ο πρώτος ιός που θα παρέμενε ανάμεσά μας για πάντα, επομένως δεν αποτελεί ένα ασυνήθιστο χαρακτηριστικό για έναν ιό», τόνισε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής υγειονομικής αρχής με έδρα τη Στοκχόλμη.
Αν και τα εμβόλια επιτρέπουν να μειωθεί πολύ δραστικά ο κίνδυνος μόλυνσης με Covid-19, οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακόμη εάν θα εμποδίσουν το ίδιο τη μετάδοση του ιού.
Τα νέα στελέχη, ιδίως το νοτιοαφρικανικό και βραζιλιάνικο, περιπλέκουν τα δεδομένα, διότι υπάρχουν υποψίες ότι θα μπορούσαν να περιορίσουν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου.
«Το ζήτημα είναι τι θα συνεπάγεται για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου», υπογράμμισε η Άμον, αναφέροντας το παράδειγμα της εποχικής γρίπης όπου τα εμβόλια προσαρμόζονται κάθε χρόνο.
Κορωνοϊός - ΕΟΔΥ: 6 διασωληνώσεις και 14 θάνατοι - Αυξάνονται τα κρούσματα γρίπης
«Είναι πιθανό ότι θα γίνεται το ίδιο πράγμα, ή καλύτερα, σε μια δεδομένη χρονική στιγμή ο ιός θα σταθεροποιηθεί και θα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα εμβόλιο για μια μακρά περίοδο», είπε στο AFP μέσω τηλεδιάσκεψης.
Κορωνοϊός: «Βράζει» η Αττική με 762 νέα κρούσματα, 128 στη Θεσσαλονίκη – Ο χάρτης διασποράς
Κορωνοϊός 12/02: 1.410 νέα κρούσματα, 293 διασωληνωμένοι και 21 νεκροί
Κορωνοϊός και μάσκες: Ποιες να αγοράζουμε και πώς πρέπει να τις φοράμε
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr