Οπως όλα δείχνουν, τα μέτρα τουλάχιστον για μία εβδομάδα ακόμη θα αφορούν σε στοχευμένες παρεμβάσεις αναλόγως την επιδημιολογική επιβάρυνση κάθε περιοχής. Αυτό καταρχάς σημαίνει πιστή τήρηση των υπαρχόντων μέτρων και τακτικών ελέγχων, καθώς και αυστηροποίησή τους σε “κόκκινες” περιοχές με μεγάλο πρόβλημα όπως είναι η Αττική.
Ο περαιτέρω περιορισμός της κυκλοφορίας νωρίτερα από τις 9 είναι ένα πιθανό σενάριο, που θα συμπαρασύρει το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων με απώτερο στόχο τον περιορισμό της κινητικότητας. Ενα τέτοιο σενάριο, βέβαια, θα συζητηθεί καθώς στην πράξη ενδέχεται να δημιουργεί περαιτέρω επιδημιολογική επιβάρυνση λόγω κυκλοφοριακής συμφόρησης.
Μια ακόμη πιθανότητα είναι η πλήρης αναστολή λειτουργίας καταστημάτων και υπηρεσιών που λειτουργούν σήμερα. Οπως όλα δείχνουν, οι ειδικοί δεν θα “πειράξουν” τα σχολεία, εκτός εάν σήμερα και αύριο παρατηρηθεί μια ανησυχητική αύξηση της επιδημίας.
Η πιθανότητα επιβολής ενός καθολικού lockdown τύπου Μαρτίου του 2020 για διάστημα ορισμένων εβδομάδων βρίσκεται πάντα “πάνω στο τραπέζι”, φαίνεται όμως ότι για την ώρα θα διατηρηθεί ενδεχομένως μια στάση αναμονής για περισσότερων ημερών δεδομένα πριν ληφθεί μια τέτοια “σκληρή” απόφαση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μέρος των τοπικών παρεμβάσεων πάντα αποτελούν το αυξημένο τέστινγκ, η …εξονυχιστική ιχνηλάτηση, η συνεργασία με τοπικούς δήμους και κοινότητες που θα συνδράμουν στην ευαισθητοποίηση του κόσμου.
Οι επιδημιολόγοι θα προχωρήσουν σήμερα σε μια πρώτη αποτίμηση της κατάστασης που θα αποτελέσει τη βάση της συζήτησης της ολομέλειας της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας την Παρασκευή, κατά την οποία θα καταλήξουν κατόπιν ψηφοφορίας στις εισηγήσεις τους προς την κυβέρνηση.
Ηδη, πάντως, μέλη της Επιτροπής εκφράζουν δημόσια την άποψή τους για άμεση δράση. Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής Νίκος Σύψας υποστήριξε πως στο “κόκκινο” βρίσκονται ήδη η Αττική, η Θεσσαλονίκη – όπου βρίσκονται σήμερα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς – και η Πάτρα. Σημείωσε, μάλιστα, πως ειδικά σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη είναι ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα.
Κορωνοϊός - ΕΟΔΥ: 6 διασωληνώσεις και 14 θάνατοι - Αυξάνονται τα κρούσματα γρίπης
Ο κ. Σύψας τόνισε ότι περιοχές της Αττικής, όπως τα Πατήσια, η Κυψέλη και το κέντρο της Αθήνας, παρουσιάζουν εκθετική αύξηση κρουσμάτων. Παράλληλα, επανέλαβε πως όλα τα μέτρα παραμένουν πάνω στο τραπέζι των ειδικών, καθώς ακόμα και στα σχολεία παρουσιάζονται κρούσματα.
Την επανεκτίμηση της λειτουργίας των σχολικών μονάδων υποστηρίζει και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.
Η εμπειρία από την εκθετική αύξηση της επιδημίας στη Θεσσαλονίκη και τη βόρεια Ελλάδα το περασμένο φθινόπωρο δεν αφήνει περιθώριο εφησυχασμού καθώς αποδείχθηκε πόσο γρήγορα μπορεί η αύξηση των κρουσμάτων να οδηγήσει σε αφόρητη πίεση στα νοσοκομεία. Στην Αττική η κατάσταση βρίσκεται μια “ανάσα” πριν ξεφύγει. Απόδειξη τα σχεδόν 4.000 ενεργά κρούσματα που χθες σήμερα ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, όταν την περασμένη Παρασκευή ο αντίστοιχος αριθμός ανερχόταν στα 2.800.
Στο Λεκανοπέδιο χθες ανακοινώθηκαν 612 κρούσματα κορωνοϊού, αριθμός ανησυχητικός, στο σύνολό του αλλά όσον αφορά στην κάθε μία περιφερειακή ενότητα ξεχωριστά.
Η κατανομή έχει ως εξής: 63 στην Ανατολική Αττική, 88 στον Βόρειο Τομέα Αθήνας, 33 στη Δυτική Αττική, 77 στον Δυτικό Τομέα Αθήνας, 209 στον Κεντρικό Τομέα Αθήνας, 65 στον Νότιο Τομέα Αθήνας, 71 στον Πειραιά και 6 στην ΠΕ Νήσων.
Κορωνοϊός: Τρομάζουν τα λύματα της Αττικής – Είναι χειρότερα από το δεύτερο κύμα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr