Η αναμονή ακόμη μίας εβδομάδας για άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων, όπως και το φρένο που μπήκε σε άλλες δραστηριότητες που έμοιαζαν δεδομένες όπως το άνοιγμα των πρακτορείων ΟΠΑΠ, καθώς ακόμη και η απουσία συζήτησης για μετακινήσεις ανάμεσα σε περιφερειακές ενότητες, κάνουν εμφανή την επιφυλακτικότητα των ειδικών.
Ολα δείχνουν, πάντως, ότι ο σκόπελος των εορτών ξεπεράστηκε, παραμένει όμως μια έντονη κινητικότητα λόγω λιανεμπορίου. Τα μεγαλύτερα ανοίγματα της οικονομίας μετατίθενται από τον Φεβρουάριο και μετά, ώστε να έχουν προχωρήσει και οι εμβολιασμοί, ενώ τοπικού τύπου παρεμβάσεις με κλείσιμο δραστηριοτήτων όταν τα κρούσματα αυξάνονται είναι η στρατηγική από εδώ και στο εξής.
«Καμπανάκια»
«Πρέπει να διαφυλαχθεί η Αττική. Το κέντρο της Αθήνας βγάζει κρούσματα και σε όλο το λεκανοπέδιο υπάρχουν εστίες πορτοκαλί που μας προβληματίζουν», επισημαίνει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο παθολόγος-λοιμωξιολόγος και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε πρωτοσέλιδό του στις 10 Ιανουαρίου ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής είχε αναδείξει τα «καμπανάκια» για Αττική και τη μετάλλαξη που ταυτοποιήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο και ήδη καταγράφει δεκάδες κρούσματα και στην Ελλάδα.
Ο κ. Γώγος επισημαίνει ότι η επόμενη εβδομάδα είναι καθοριστική, καθώς θα υπάρξει η πρώτη εικόνα από το κανονικό άνοιγμα του λιανεμπορίου. Οπως εξηγεί ο ειδικός, οι γιορτές ήταν επίφοβες λόγω της κινητικότητας, η οποία βέβαια μετά το άνοιγμα των καταστημάτων παραμένει και, ίσως, είναι και πιο αυξημένη. Συνεπώς, το στοίχημα είναι να διατηρηθεί μια σταθερή πορεία της επιδημιολογικής πορείας και να συνεχίσει η ίδια εικόνα και κατά τη διάρκεια των ανοιγμάτων.
«Αποδεικνύεται από την τωρινή πορεία ότι ακόμη και με ανοίγματα, όταν τηρούνται τα μέτρα, δεν υπάρχουν έντονα προβλήματα», αναφέρει και προσθέτει ότι οι πολίτες είναι σαφώς πιο προσεκτικοί, έχουν εμπειρία σε σχέση με το πώς να προστατευτούν, γνωρίζουν ανθρώπους του περιβάλλοντός τους που να έχουν νοσήσει -ενώ κατά το πρώτο πανδημικό κύμα ήταν τόσο λίγα τα κρούσματα που ήταν σπάνιο να έχει κάποιος ασθενή στο περιβάλλον του- και έχουν κατανοήσει τους κινδύνους του κορονοϊού.
Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι πάρα πολύ δύσκολο να εκμηδενιστεί η πανδημία σε αυτήν τη φάση και χρειάζεται οι εμβολιασμοί να έχουν φτάσει σε πολύ μεγάλο ποσοστό, σε πανευρωπαϊκή κλίμακα, όχι μόνο στην Ευρώπη. Ειδικά αυτούς τους χειμερινούς μήνες που διανύουμε, οι καιρικές συνθήκες και οι αναγκαστικές συναθροίσεις σε κλειστούς χώρους δυσχεραίνουν τη συρρίκνωση της πανδημίας, όπως έχουν τονίσει τόσες φορές οι ειδικοί. Ετσι, φαίνεται πως θα πορευτεί η χώρα σε ένα σταθερό επίπεδο τριψήφιου αριθμού κρουσμάτων.
ΕΟΔΥ: 547 νέες εισαγωγές με covid-19, 16 νέες διασωληνώσεις, 17 θάνατοι
«Υπάρχουν ζητήματα που μπορούν να αναδειχθούν ανά πάσα στιγμή. Πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί. Οχι να ξανακλείσουμε εάν δεν υπάρχει πολύ μεγάλη έξαρση, αλλά να γίνονται πολλά τεστ, ώστε να έχουμε μια εικόνα ανά περιοχή και ανά ενότητα και σε όποια περιοχή αυξάνονται τα κρούσματα, να τα διαχειριστούμε με έξυπνους τρόπους, χωρίς να απαιτείται καθολικό κλείσιμο όλης της χώρας. Να κλείνουμε, για παράδειγμα, το λιανεμπόριο και να πηγαίνουμε στο click away μέχρι να τα ρίξουμε», σημειώνει ο κ. Γώγος.
Ανησυχία
Ο προβληματισμός για την Αττική εκφράστηκε και κατά την τελευταία ενημέρωση της Παρασκευής, τόσο από τους καθηγητές Βάνα Παπαευαγγέλου και Γκίκα Μαγιορκίνη όσο και από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, ο οποίος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για γειτονιές του Δήμου Αχαρνών, όπου, εάν χρειαστεί, θα απαγορευτεί, όπως είπε, εντελώς το click away. Μάλιστα, ο κ. Μαγιορκίνης επισήμανε ότι η επιδημιολογική πορεία είναι εύθραυστη και ανά πάσα στιγμή μπορεί να ανατραπεί.
Εκτός της Αττικής, αστάθμητος παράγοντας στην πορεία τους επόμενους μήνες είναι και το μεταλλαγμένο στέλεχος που ταυτοποιήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο και φαίνεται βάσει αξιόπιστων επιδημιολογικών δεδομένων ότι είναι πιο μεταδοτικό κατά 50%. Εκτός από το συγκεκριμένο στέλεχος, το Β117, παγκόσμιος συναγερμός έχει σημάνει για ακόμη δύο μεταλλάξεις, αυτή που κυκλοφορεί στη Νότια Αφρική και ακόμη μία στη Βραζιλία. Στην Ελλάδα μέχρι στιγμής έχει διαπιστωθεί η πρώτη μετάλλαξη σε τουλάχιστον 26 θετικά κρούσματα, ενώ εκκρεμεί η ανάλυση δεκάδων ύποπτων κρουσμάτων, πολλά από τα οποία στην Κρήτη.
Τα μεταλλαγμένα στελέχη μπήκαν πλέον στο «μικροσκόπιο» των επιστημονικών και υγειονομικών Αρχών. Για τον σκοπό αυτόν ανακοινώθηκε η δημιουργία Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης προκειμένου να υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα για το ποιο στέλεχος κυκλοφορεί πού. Τα δείγματα από όλη την Ελλάδα θα αποστέλλονται στο Ιδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ), όπου και γίνονται οι ειδικές αναλύσεις για να εντοπιστούν τα μεταλλαγμένα στελέχη.
Στάση αναμονής
Οι Ελληνες ειδικοί, πάντως, εμφανίζονται καθησυχαστικοί διατηρώντας στάση αναμονής, ώστε να φανεί εάν οι μεταλλάξεις θα επηρεάσουν τη διασπορά της Covid-19. «Δεν είναι απόλυτα επιβεβαιωμένο ότι αυτές οι μορφές είναι πιο μολυσματικές», αναφέρει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας, Δημήτρης Παρασκευής, τονίζοντας ότι η αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη χαλάρωση των μέτρων. «Λαμβάνουμε, γενικά και όχι μόνο για τη μετάλλαξη, τα μέτρα μας να μην κινδυνεύσουμε. Ο ιός παραμένει επικίνδυνος, είμαστε σε περίοδο αυξημένου κινδύνου. Πρέπει να αποφύγουμε το τρίτο κύμα», προσθέτει.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr