«Υπάρχουν καλά νέα και κακά νέα. Φαίνεται ότι θα πάρουμε τα εμβόλια γρηγορότερα, αλλά θα είναι λιγότερα στην αρχή», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας (ραδιόφωνο των «Παραπολιτικών»), εξηγώντας ότι από το πρώτο εμβόλιο που θα φτάσει στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης -αυτό των Pfizer/BioNtech- η Ελλάδα θα λάβει λίγο περισσότερα από 300.000 τεμάχια. Αυτό σημαίνει πως αντιστοιχούν σε 150.000 άτομα και, όπως έχει γίνει γνωστό, οι πρώτοι που θα… σηκώσουν μανίκια είναι οι υγειονομικοί.
Οι πρώτοι
Σύμφωνα με πληροφορίες, η προτεραιοποίηση που έχει πραγματοποιηθεί από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών δεν προβλέπει απαραίτητα ότι πρέπει να «κλείνει» η μία ομάδα του πληθυσμού για να ξεκινά η δεύτερη στη σειρά, αλλά θα μπορούν να πραγματοποιούνται και παράλληλα εμβολιασμοί. Δηλαδή οι πρώτοι 150.000 είναι πολύ πιθανόν να είναι όχι μόνο υγειονομικοί αλλά και φιλοξενούμενοι ή εργαζόμενοι γηροκομείων, που είναι υψηλά στη λίστα προτεραιοποίησης. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τις πληροφορίες, αναμένονταν οι πρώτες δόσεις για την Ελλάδα να ήταν 500.000. Θα έρθουν, επομένως, κατά 40% λιγότερες δόσεις.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Υγείας, οι μαζικοί εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν από τον Ιανουάριο για την Ελλάδα. Υπό τις πιέσεις, όμως, ευρωπαϊκών κρατών να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, η κρίσιμη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) μεταφέρθηκε νωρίτερα και συγκεκριμένα για την ερχόμενη Δευτέρα, 21 Δεκεμβρίου. Μόλις δώσει ο ΕΜΑ το «πράσινο φως», θα ακολουθήσει, έως τις 23 Δεκεμβρίου σύμφωνα με πληροφορίες, η τελική έγκριση από την Κομισιόν. Από εκείνη τη στιγμή απαιτούνται δύο με τρεις ημέρες για την ταυτόχρονη διανομή των εμβολίων στα κράτη-μέλη. Είναι, επομένως, σχεδόν βέβαιο πως τα πρώτα εμβόλια θα φτάσουν και στην Ελλάδα από το εργοστάσιο της Pfizer στο Βέλγιο μετά τα Χριστούγεννα και πριν από την Πρωτοχρονιά.
Τέλη Δεκεμβρίου
Με δεδομένο ότι οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν την ίδια ημέρα για όλες τις χώρες κράτη-μέλη, όπως διαβεβαίωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, θεωρείται σχεδόν βέβαιο τα πρώτα… τσιμπήματα να γίνουν στην Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες του Δεκεμβρίου. Αυτά ενδεχομένως θα έχουν ένα συμβολισμό, δηλαδή θα πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις, για να δώσουν το σήμα εκκίνησης της τεράστιας επιχείρησης εμβολιασμών, καθώς και το μήνυμα υπέρ του εμβολιασμού.
Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, επισήμανε χθες κατά την τακτική απογευματινή ενημέρωση πως στην αρχή, εκτός από τους πολιτικούς αρχηγούς, για τους οποίους έχει συμφωνηθεί ότι θα εμβολιαστούν συμβολικά, θα εμβολιαστούν και επιφανείς προσωπικότητες της χώρας.
Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, σήμερα ο ίδιος, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, θα πραγματοποιήσουν διαδοχικές τηλεδιασκέψεις με τους διοικητές όλων των νοσοκομείων προκειμένου να ξεκινήσει η καταγραφή των υγειονομικών που θέλουν να εμβολιαστούν.
Κατά πληροφορίες, ο εμβολιασμός του προσωπικού του ΕΣΥ θα γίνεται μέσα στα νοσοκομεία. Η παρουσίαση των αναλυτικών στοιχείων που παρουσίασε στη Βουλή κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, δείχνουν ότι οι υπηρετούντες στο ΕΣΥ τον Σεπτέμβριο του 2020 ήταν λίγο περισσότεροι από 115.000.
Ανοσία 70%
Ο στόχος που έχει τεθεί είναι μέχρι τον Ιούνιο του 2021 η συλλογική ανοσία να φτάσει στο επιθυμητό 70% ώστε να μπει τέλος στην επιδημία στην Ελλάδα. Μάλιστα, ο κ. Κικίλιας τόνισε χθες ότι με το νέο έτος η «βεντάλια» των διαθέσιμων ποσοτήτων εμβολίων θα ανοίγει διαρκώς, καθώς την οδό του ΕΜΑ μετά τις Pfizer και BioNtech λαμβάνουν ακόμη δύο εμβόλια, που σημαίνει πως αναμένονται και άλλες εγκρίσεις σε διάστημα έως ενός μήνα από σήμερα.
Η σωστή ενημέρωση των πολιτών, πάντως, έχει θετική επίδραση, κάτι που έχει φανεί ήδη με τον αντιγριπικό εμβολιασμό για τη φετινή κυκλοφορία της εποχικής γρίπης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο πρόεδρος του ΕΟΦ, Δημήτρης Φιλίππου, το δίμηνο 15/10 – 15/12 έχουν συνταγογραφηθεί 3.650.000 εμβόλια, έχουν εκτελεστεί 3.400.000 αντιγριπικά εμβόλια, και στην ελληνική αγορά έχουν διατεθεί μέχρι τώρα 3.950.000 εμβόλια.
Στο μεταξύ, για τον εμβολιασμό κατά της Covid-19 οι πολίτες θα συμπληρώνουν ένα σύντομο ερωτηματολόγιο με ερωτήσεις ιατρικής φύσεως, όπως για παράδειγμα «εάν νιώθετε αδιάθετη/ος σήμερα».
Ενα δεύτερο έντυπο, συναίνεσης, θα είναι διαθέσιμο στα εμβολιαστικά κέντρα που θα απευθύνεται σε πολίτες οι οποίοι δεν δύνανται να δώσουν προφορικά τη συγκατάθεσή τους για τον εμβολιασμό τους, όπως άτομα με νοητική υστέρηση, πάσχοντες από άνοια ή νόσο Αλτσχάιμερ και πάσχοντες από ψυχικές παθήσεις στους οποίους έχει οριστεί δικαστικός συμπαραστάτης.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου