Η κ. Παγώνη μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στον ΣΚΑΪ ανέφερε ότι θα χρειαστεί ένα εύλογο διάστημα μετά τον εμβολιασμό του πληθυσμού για να επιτευχθεί ανοσία και να επέλθει μία κανονικότητα.
Συγκεκριμένα επεσήμανε πώς «θα χρειαστούμε άλλους έξι μήνες μετά τον εμβολιασμό για να επανέλθουμε στην κανονικότητα». Ενώ συμπλήρωσε ότι «ξεχνάμε το Πάσχα όπως το ξέραμε και πως και το καλοκαίρι θα φοράμε μάσκα. Ο Σεπτέμβριος πιθανόν να είναι ο μήνας που θα μας απελευθερώσει από τον κορωνοϊό».
«Διαφωνώ με τα 9 άτομα στο τραπέζι»
«Διαφωνώ κάθετα με τον αριθμό των 9 ατόμων στο τραπέζι των εορτών, διότι ενδοοικογενειακά μεταφέρεται πολύ εύκολα ο ιός. Μόνο η οικογένεια από τα άτομα που αποτελείται θα καθίσουν στο τραπέζι να γευματίσουν. Αλλιώς φοβάμαι ότι θα γίνει μετάδοση σίγουρα, γιατί ένας ασυμπτωματικός να υπάρχει από την άλλη οικογένεια, μπορεί να κολλήσουν όλοι. Όταν κάθεσαι σε ένα τραπέζι δε θα έχεις απόσταση πάνω από 2 μέτρα για να φας και μάσκες δε θα υπάρχουν», δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Παγώνη.
Σε ό,τι αφορά στο άνοιγμα της αγοράς, επισήμανε ότι δεν μπορούν να μπαίνουν πελάτες ακόμα και σε μικρά μαγαζιά με τόσα κρούσματα, ενώ σημείωσε ότι οι λειτουργίες θα πρέπει να γίνουν με τους ιερείς και τους ψάλτες και «ο υπόλοιπος κόσμος να είναι στο σπίτι του, να προσευχηθεί από εκεί και να βλέπει τη λειτουργία από την τηλεόραση».
Πρόσθεσε ότι αυτά πρέπει να τηρηθούν, «γιατί έχουμε μπροστά μας δύσκολους μήνες», καθώς τον Ιανουάριο ξεκινούν και οι άλλες ιώσεις.
Ερωτηθείσα σχετικά με το πότε θα αρθούν τα περιοριστικά μέτρα, η κ. Παγώνη σχολίασε «πώς να συζητήσουμε για άρση περιορισμών όταν έχουμε πάνω από 1.200 κρούσματα την ημέρα; Τα κρούσματα μπορεί να έχουν αρχίσει να μειώνονται, αλλά εμείς περιμέναμε αυτές τις μέρες με τα μέτρα που είναι σε ισχύ να υπήρχε πολύ μεγαλύτερη μείωση των κρουσμάτων».
Επισήμανε δε ότι «ούτε Πάσχα δε θα κάνουμε στα χωριά», ενώ θα πρέπει να φοράμε μάσκες και να τηρούμε τα μέτρα προστασίας και το καλοκαίρι, καθώς μέχρι τον Ιούνιο θα έχει εμβολιαστεί περίπου το 60% του πληθυσμού. Όμως ούτε τότε θα πετάξουμε τις μάσκες. Αυτό θα γίνει τέλος καλοκαιριού, αρχές Σεπτεμβρίου.
Κορωνοϊός και γιορτές: Τι sms θα στείλουμε για το γιορτινό τραπέζι
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Μαρίας – Νίκης Γεωργαντά στον Ελεύθερο Τύπο, η μετακίνηση για το φετινό «διαφορετικό» ρεβεγιόν θα γίνεται με την αποστολή SMS με τον κωδικό 6. Ισχύει, πάντως, η απαγόρευση της βραδινής κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ έως τις 5 το πρωί, κάτι που σημαίνει ότι ο εορτασμός των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς δεν θα περιλαμβάνει ολονύκτια πάρτι, όπως συμβαίνει συνήθως.
Οι ειδικοί επαναλαμβάνουν διαρκώς τη σημασία να διατηρηθεί η εορταστική «φούσκα», καθώς η επιδημιολογική κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη. Ηδη, χθες τα κρούσματα ανέβηκαν ξανά σε τετραψήφιο αριθμό και ανακοινώθηκαν 1.240 νέα περιστατικά, καθώς και 98 νέοι θάνατοι – από την 1η Δεκεμβρίου έχουν χάσει τη μάχη για τη ζωή τους 1.379 ασθενείς.
ΕΟΔΥ: 547 νέες εισαγωγές με covid-19, 16 νέες διασωληνώσεις, 17 θάνατοι
Δύο οικογένειες
Σύμφωνα με τα μέτρα που δημοσιεύτηκαν χθες στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, ειδικά για τις 24, 25 και 31 Δεκεμβρίου και την 1η Ιανουαρίου θα επιτρέπονται οι συναθροίσεις με ανώτατο όριο εννέα συμμετεχόντων, οι οποίοι θα μπορούν να προέρχονται από δύο οικογένειες. Οι διευκρινίσεις αυτές έβαλαν τέλος στη σύγχυση και τα ερωτήματα που υπήρχαν τις προηγούμενες ώρες σχετικά με τον αριθμό των ατόμων που θα μπορούν να βρεθούν στο ίδιο γιορτινό τραπέζι και εάν, για παράδειγμα, δεν είναι πολυμελείς οικογένειες μπορούν να είναι τέσσερα ζευγάρια.
Ο περιορισμός της συγκέντρωσης μελών προερχομένων από δύο οικογένειες θεωρείται ασφαλής, καθώς εάν υπάρξει διασπορά θα «μείνει», εφόσον τηρηθούν τα μέτρα, σε δύο σπίτια και όχι σε περισσότερα. Σημειώνεται ότι οι ειδικοί τονίζουν την αναγκαιότητα να ακολουθηθεί ένα «μοτίβο», δηλαδή τα ίδια άτομα να βρίσκονται καθ’ όλη τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου και να μην εναλλάσσονται οι παρέες.
Ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, στις συμβουλές που έδωσε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης τη Δευτέρα, ανέφερε συγκεκριμένα ότι εκτός του μικρού αριθμού στις παρέες, πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένες ομάδες ατόμων που θα βρεθούν μαζί και τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.
Οπως αναφέρεται στο ΦΕΚ, η κυκλοφορία απαγορεύεται μετά τις 10 το βράδυ, κάτι που δεν θα «χαλαρώσει» τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Θα είναι, συνεπώς, εξαιρετικά δύσκολο να φύγει κάποιος από το σπίτι του την παραμονή Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς ή άλλη νύχτα των εορτών, καθώς δεν θα μπορεί να επιστρέψει χωρίς να δικαιολογεί γιατί μετακινήθηκε. Θα πρέπει, δηλαδή, τα γιορτινά τραπέζια να μεταφερθούν είτε το μεσημέρι είτε να διανυκτερεύσει κάποιος σε φιλικό σπίτι.
Επιφυλάξεις
Οι ειδικοί, πάντως, εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικοί για την τήρηση των παραπάνω οδηγιών και φοβούνται φαινόμενα συγχρωτισμού με πολλά άτομα σε σπίτια. Για αυτό υπενθυμίζουν συνέχεια στις δημόσιες τοποθετήσεις τους την πολύ κρίσιμη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα μας. Οι αριθμοί, άλλωστε, το υπενθυμίζουν συνέχεια.
Μετά το «παράθυρο» αισιοδοξίας που… άνοιξε την Κυριακή και τη Δευτέρα, τα χθεσινά στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ αποδεικνύουν την ανθεκτική αλυσίδα μετάδοσης της Covid-19.
Ειδικότερα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.240 νέα περιστατικά κορονοϊού, από τα οποία τα 270 στην Αττική και τα 232 στη Θεσσαλονίκη, που συνεχίζει να παρουσιάζει ταχύτερο ρυθμό πτώσης της επιδημιολογικής καμπύλης σε σχέση με το λεκανοπέδιο Αττικής.
Η πίεση στη Βόρεια Ελλάδα συνεχίζεται. Ενδεικτικά, στην Ημαθία εντοπίστηκαν 49 νέα κρούσματα, στον Εβρο 41, στο Κιλκίς 52, στην Κοζάνη 69, στην Πιερία 44. Ανάλογα υψηλό είναι το επιδημιολογικό φορτίο και στη Θεσσαλία, με τη Λάρισα να καταγράφει χθες 78 νέα περιστατικά.
Στις Εντατικές
Οι διασωληνωμένοι ασθενείς, παρόλο που εμφανίζουν συγκράτηση ως προς τις νέες διασωληνώσεις, παραμένουν σε υψηλά επίπεδα -550 διασωληνωμένοι χθες- και τα νοσοκομεία συνεχίζουν να δοκιμάζονται, παρά το γεγονός ότι παρατηρείται μικρή «ανάσα» στις νέες εισαγωγές. Επιπλέον, η θνητότητα είναι ακόμη υψηλή. Σε ένα 24ωρο τη ζωή τους έχασαν ακόμη 98 ασθενείς, με τον συνολικό αριθμό της θλιβερής λίστας να περιλαμβάνει από την αρχή της επιδημίας 3.785 θανάτους, οι 1.375 από τους οποίους να έχουν σημειωθεί το τελευταίο δεκαπενθήμερο.
Ο «Ε.Τ.» αποκαλύπτει τον εκβιασμό της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ που φρέναρε τις κυρώσεις από την Ε.Ε.
Χριστουγεννιάτικο δώρο το εμβόλιο – Μέσα στις γιορτές η έγκριση και η διάθεσή του
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr