Ειδικοί και κυβέρνηση είναι αισιόδοξοι ότι η δεύτερη καραντίνα θα επιφέρει δραστικό αποτέλεσμα, κάτι που έχει αποδειχθεί, άλλωστε, την πρώτη φορά όταν η μεταδοτικότητα του ιού είχε «πέσει» κατά 81%, ωστόσο μέτρα τύπου «ακορντεόν», ακόμη και κυλιόμενες καραντίνες μέχρι το εμβόλιο να κυκλοφορήσει και να είναι διαθέσιμο σε όλες τις χώρες, είναι τα πιθανά επόμενα σενάρια.
Η παρομοίωση της πανδημίας με δρόμο γεμάτο στροφές, στον οποίο η χρήση του φρένου είναι συχνά απαραίτητη, από τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, προϊδεάζει για την κατάσταση από εδώ και στο εξής και από τη στιγμή που πλέον οι καιρικές συνθήκες ευνοούν τη μεταδοτικότητα και οι χειμερινοί μήνες θεωρούνται πολύ πιο δύσκολοι όσον αφορά στη διαχείριση της πανδημίας.
Αναστασία Κοτανίδου: «Πρέπει να ρίξουμε τις νέες εισαγωγές»
Η εντατικολόγος του «Ευαγγελισμού», επικεφαλής της Επιτροπής για την ενίσχυση των ΜΕΘ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Αναστασία Κοτανίδου, αναφέρει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ότι «πρέπει να ρίξουμε τις νέες εισαγωγές». Οπως εξηγεί, δεν είχαν φτάσει ποτέ τα νοσοκομεία να μετρούν ούτε 100 εισαγωγές την ημέρα, κατάσταση που έχει αλλάξει άρδην μετά τα μέσα Οκτωβρίου. Είναι ενδεικτικό ότι το βράδυ της περασμένης Πέμπτης οι νέες εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό στα νοσοκομεία έφτασαν τις 295 σε ένα 24ωρο.
«Ελπίζω ότι σε μία εβδομάδα θα δούμε μείωση στα νοσοκομεία», αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Κοτανίδου. Σε σχέση με το πού πρέπει να φτάσουν τα ημερήσια κρούσματα ώστε να «λυθεί» η καραντίνα, η εντατικολόγος, όπως λέει, δεν εκτιμά ότι θα «κατέβουν» σε τριψήφιο αριθμό, αλλά το να σταθεροποιηθούν είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα. Το ίδιο και η πτώση του ρυθμού θετικότητας των τεστ, που είναι κοντά στο 10%, ενώ πριν από λίγες ημέρες η χώρα μας ήταν στο 4,4%.
Παρομοίως, θετική ένδειξη θα είναι και η σταθεροποίηση του δείκτη μεταδοτικότητας Rt στο 1, καθώς θα σημαίνει ότι η πανδημία παραμένει σταθερή.
Δημήτρης Παρασκευής: «Ζητούμενο να ελαφρώσει το σύστημα Υγείας»
Στο ερώτημα εάν ο χρόνος διάρκειας της τωρινής καραντίνας είναι αρκετός ώστε να μειωθούν τα κρούσματα και το ΕΣΥ να πάρει «ανάσα», ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας, Δημήτρης Παρασκευής, τονίζει πως «εξαρτάται ποιος είναι ο στόχος» και προσθέτει ότι, εάν ο στόχος είναι να εκμηδενιστεί η πανδημία, προφανώς το χρονικό διάστημα καραντίνας που ανακοίνωσε η κυβέρνηση δεν είναι αρκετό. Σε κάθε περίπτωση, οι ειδικοί εκτιμούν ότι στις δύο εβδομάδες, εάν όλα πάνε καλά και τα μέτρα τηρηθούν, θα φανεί η θετική επίδραση για όλη την Ελλάδα. Μάλιστα, στη Θεσσαλονίκη, η οποία τις τελευταίες εβδομάδες «βράζει», αναμένεται βελτίωση ακόμη και πιο νωρίς από τις δύο εβδομάδες.
ΕΟΔΥ: 547 νέες εισαγωγές με covid-19, 16 νέες διασωληνώσεις, 17 θάνατοι
Σύμφωνα με τον κ. Παρασκευή, πάντα μία εβδομάδα πριν μπορούν οι ειδικοί να έχουν εικόνα για την επόμενη. Συνεπώς, όταν πλησιάσει η ημερομηνία της 30ής Νοεμβρίου μέχρι την οποία ισχύει για την ώρα η καραντίνα, οι επιστήμονες θα έχουν διαμορφώσει την εκτίμησή τους από την προηγούμενη εβδομάδα τόσο για το πώς θα πορευτεί η πανδημία την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου όσο και τι προβλέπεται να ακολουθήσει το επόμενο διάστημα από την έναρξη άρσης των μέτρων.
Ο πρωθυπουργός, πάντως, Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκαθάρισε ότι η επάνοδος δεν θα είναι σε καμία περίπτωση απότομη, αλλά η οικονομία θα ανοίγει σταδιακά και κατόπιν προσεκτικού σχεδιασμού.
Ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας εξηγεί ότι η απόφαση που ελήφθη ξαφνικά έχει στρατηγική σημασία όσον αφορά στην πρόληψη. «Ζητούμενο είναι να ελαφρώσει όσο γίνεται το σύστημα Υγείας και όχι να το πάμε όσο πάει στο όριό του». Οπως εξηγεί, η πίεση στο ΕΣΥ αυξήθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα και έδινε σημάδια για ακόμη μεγαλύτερη αύξηση τις επόμενες ημέρες.
Οσον αφορά σε επόμενο lockdown, λίγο διάστημα μετά το πρώτο και αφού τα κρούσματα αρχίσουν να… φουντώνουν με το άνοιγμα της οικονομίας, οι ειδικοί της Επιτροπής εκτιμούν πως η καραντίνα αποτελεί πάντα ένα «ισχυρό χαρτί», το οποίο, εάν απαιτείται να εφαρμοστεί, θα εφαρμόζεται. Δεν αποκλείεται, επομένως, όπως εξηγούν ειδικοί της Επιτροπής στον «Ε.Τ.» της Κυριακής, εάν όλα πάνε καλά και ανοίξει η οικονομία σταδιακά, τον χειμώνα να απαιτηθεί και πάλι «κλείσιμο» μικρού χρονικού διαστήματος.
Το παράδειγμα του Ισραήλ
Η χώρα που επέβαλε το πρώτο lockdown του δεύτερου κύματος ήταν το Ισραήλ στα μέσα του Σεπτεμβρίου. Σε έναν μήνα, το Ισραήλ κατέβασε τις νέες διαγνώσεις από πενταψήφιο σε… τριψήφιο αριθμό, υπενθυμίζοντας τη δραστική επίδραση ενός lockdown, που όμως αποτελεί πάντα την τελευταία λύση, λόγω των έντονων επιπτώσεων σε κοινωνία και οικονομία.
Στις 14 Σεπτεμβρίου, το Ισραήλ κατέγραψε 4.764 νέα κρούσματα σε μία ημέρα. Η νέα καραντίνα ξεκίνησε να εφαρμόζεται στις 18 Σεπτεμβρίου. Ακολούθησε ένα μεγάλο «πικ», όπως ήταν αναμενόμενο, και στις 23 Σεπτεμβρίου οι νέες διαγνώσεις έφτασαν τις 11.316.
Στις 18 Οκτωβρίου, έναν μήνα μετά το lockdown, τα ημερήσια κρούσματα έφτασαν τα 339, για να έχουν αμέσως μετά μια σταθεροποίηση περί τα 800 έως 900 περιστατικά. Από τις 22 Οκτωβρίου και έπειτα η χώρα συνεχίζει να καταγράφει τριψήφιο αριθμό νέων μολύνσεων. Εναν μήνα μετά την επιβολή της δεύτερης καραντίνας, ξεκίνησε και η σταδιακή απελευθέρωση των περιορισμών.
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr