Σε ακόμα μεγαλύτερη αυστηροποίηση των μέτρων καλεί από την πλευρά του ο Μάριος Λαζανάς, παθολόγος, λοιμωξιολόγος και πρόεδρος της ελληνικής Εταιρείας Μελέτης & Αντιμετώπισης του AIDS.
Η επιδημιολογία λυμάτων δίνει πληροφορίες από μία ανάλυση ενός ανεπεξέργαστου λύματος για την κατάσταση της υγείας ενός πληθυσμού και για τις καταναλωτικές συνήθειες του. Όπως εξήγησε στην ΕΡΤ ο καθηγητής αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ Νικόλας Θωμαΐδης: «Στην προκειμένη περίπτωση, από τον Μάρτιο αναλύουμε τα λύματα της Ψυττάλειας, δηλαδή του λεκανοπεδίου Αττικής, και μέσα από τη μεταβολή του ιικού φορτίου από μέρα σε μέρα μπορούμε να δούμε τη διασπορά στην κοινότητα.
»Αυτή τη στιγμή μιλάμε για μία τάξη των 40.000 φορέων –ασυμπτωματικών και μη- στην Αττική περίπου, έναν επιπολασμό περίπου 1%».
Παρατηρείται σταθεροποίηση του ιικού φορτίου
»Τον Μάρτιο είχαμε δει ότι η κορύφωση της πανδημίας στα λύματα φάνηκε 28 με 29 Μαρτίου, και αυτό αποτυπώθηκε στις 2 Απριλίου σε ένα peak των κρουσμάτων του ΕΟΔΥ. Αντίστοιχα έγινε και τον Σεπτέμβριο: Είδαμε μία κορύφωση της πανδημίας 16 με 20 του μήνα, μετά από λίγες μέρες διπλασιάστηκαν τα κρούσματα. Έτσι, το τελευταίο δεκαήμερο, είδαμε στις 20 Οκτώβρη μία αρκετά μεγάλη αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα της Αττικής και μετά από μερικές μέρες άρχισε η αύξηση των κρουσμάτων στα τεστ του ΕΟΔΥ στην Αττική. Αυτήν την εποχή παρατηρούμε μία σταθεροποίηση του ιικού φορτίου στα λύματα της Ψυττάλειας.
»Από αυτές τις μετρήσεις μπορούμε να κάνουμε έναν υπολογισμό προς τα πίσω, με κάποια ψηφιακά μοντέλα, λαμβάνοντας υπόψη το διαφορετικό φορτίο που αποθέτει ο ασυμπτωματικός και αυτός που νοσεί βαριά και εκεί δίνουμε μία μέση τιμή και ένα εύρος κρουσμάτων καθημερινά στην επιτροπή Λοιμωξιολόγων και λαμβάνονται αυτά υπόψη με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα που έχουν. Όλη η προσπάθεια γίνεται σε εθελοντική βάση αυτή τη στιγμή, προσπαθούμε να συνεισφέρουμε στο έργο της Επιτροπής. Είμαστε όμως στην κατεύθυνση να εμπλακούν όλα τα εργαστήρια του ΕΟΔΥ και περιφερειακά για να μπορέσουμε γρήγορα να κάνουμε και ελέγχους σε κλειστές δομές, ειδικά στα γηροκομεία».
«Είναι για εμάς στην Επιτροπή μία πολύ σημαντική υποβοηθητική μέθοδος για να ξέρουμε τι γίνεται σε μία κοινότητα, σε μία πόλη, σε έναν Νομό», σχολίασε ο Μάριος Λαζανάς, παθολόγος, λοιμωξιολόγος και πρόεδρος της ελληνικής Εταιρείας Μελέτης & Αντιμετώπισης του AIDS. «Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον αν θα μπορούσαμε να έχουμε και στοιχεία από τα λύματα π.χ. των γηροκομείων, που είναι ένας ευαίσθητος πληθυσμός και θα πρέπει να παίρνουν πιο γρήγορα και άμεσα μέτρα».
Αριθμός ρεκόρ 2166 κρούσματα – «Να αυστηροποιηθούν τα μέτρα»
«Τα μέτρα που έχουμε πάρει θα αποδώσουν σε δέκα με δεκαπέντε μέρες. Αυτό που βλέπουμε τώρα είναι ό,τι είχε προηγηθεί πριν από δεκαπέντε μέρες. Και βέβαια υπάρχει πολύ μεγάλη ανησυχία, γιατί μέχρι τώρα τα μέτρα δεν τα έχουμε τηρήσει», τόνισε ο δρ. Λαζανάς.
ΕΟΔΥ: 547 νέες εισαγωγές με covid-19, 16 νέες διασωληνώσεις, 17 θάνατοι
«Η προσωπική μου άποψη είναι ότι τα μέτρα θα πρέπει να αυστηροποιηθούν και τώρα. Να περιοριστεί το ωράριο, να ξεκινάει νωρίτερα την απαγόρευση της κυκλοφορίας. Να πήγαινε ας πούμε 10.00-10.30. Ακόμα και στις μετακινήσεις από νομό σε νομό, ίσως θα μπορούσαν να ληφθούν κάποια μέτρα, να συμπληρώνεται το ειδικό έντυπο, όπως γινόταν με τους τουρίστες το καλοκαίρι, για να μπορεί να γίνεται και ιχνηλάτηση».
«Πρέπει να ληφθούν μέτρα στα ΜΜΜ»
«Αν περπατήσετε λίγο στον δρόμο στην Αττική, θα δείτε ότι ακόμα και το τόσο πολυσυζητημένο μέτρο της μάσκας, δεν τηρείται. Συνεχίζει να είναι στο πηγούνι, ή στο λαιμό, ή περασμένη στο χέρι, για να χρησιμοποιηθεί «όταν θα χρειαστεί». Εγώ δεν είμαι υπέρ των αστυνομικών μέτρων. Πρέπει από μόνοι μας να συνειδητοποιήσουμε τον κίνδυνο και να λάβουμε τα μέτρα μας. Είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι. Και να ληφθούν και ανακουφιστικά μέτρα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς», σχολίασε ο δρ. Λαζανάς.
Το μικρότερο ποσοστό μετάδοσης στα σχολεία
«Στα σχολεία φαίνεται προς το παρόν ότι έχουν το μικρότερο ποσοστό μετάδοσης. Βέβαια, σε κάποιες χώρες ευρωπαϊκές και στο Ισραήλ, υπήρξε πολύ μεγάλη μετάδοση από τα σχολεία. Πάντως αυτή τη στιγμή είναι το τελευταίο που θα πρέπει να κοιτάξουμε. Νομίζω μεγάλη μετάδοση ήταν ο συνωστισμός στις πλατείες, στα μπαρ, στις καφετέριες, εκεί που ήμασταν χωρίς να υπάρχει απόλυτα λόγος, και χωρίς να λαμβάνουμε τα μέτρα πρόληψης. Και βέβαια, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς», δήλωσε.
Ωστόσο υπήρξε πρόταση για κλείσιμο των Λυκείων και λειτουργία εξ αποστάσεως. «Η επιτροπή πρότεινε τη λειτουργία των Λυκείων με τηλεκπαίδευση, γιατί τα παιδιά αυτής της ηλικίας πλησιάζουν περισσότερο επιδημιολογικά προς τον ενήλικο πληθυσμό, πηγαίνουν και σε καφετέριες και σε μπαρ, έχουν πιο πολλές εξόδους», εξήγησε ο δρ. Λαζανάς.
Κορωνοϊός: Νέα μέτρα στην κατεύθυνση του καθολικού lockdown και στην Αττική
Κορωνοϊός: Μαύρη μέρα για την Ελλάδα – 10 νεκροί σε ένα 24ωρο
Κορωνοϊός – Υμηττός: Ποινή φυλάκισης 12 μηνών στην καθηγήτρια που δεν φορούσε μάσκα
Σε καραντίνα ο Γιώργος Παπαδάκης – Ήρθε σε επαφή με κρούσμα κορωνοϊού