Χθες σε σύνολο 358 επιπλέον κρουσμάτων, περισσότερα από τα μισά (194) εντοπίστηκαν στην Αττική, η οποία βρίσκεται σε ασφυκτικό κλοιό και υπό περιοριστικά μέτρα τα οποία αναμένεται να δείξουν εάν φέρουν ή όχι αποτέλεσμα στο τέλος της επόμενης εβδομάδας. Πλέον, με τις κινήσεις που έχουν γίνει για εξασφάλιση επιπλέον Εντατικών, το 40% των ΜΕΘ-Covid, δηλαδή ειδικά για κορωνοϊό στο Λεκανοπέδιο, είναι κενές.
Αυτό ανακοίνωσε η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Εντατικής Θεραπείας και επικεφαλής της επιτροπής για την αναδιάταξη και ενίσχυση των ΜΕΘ, Αναστασία Κοτανίδου. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε, στην Αττική είναι διαθέσιμα 337 κρεβάτια Εντατικής σε κρατικά και στρατιωτικά νοσοκομεία.
Από αυτά 107 έχουν διατεθεί για τις ανάγκες των ασθενών με Covid-19, ενώ εντός των επομένων ημερών θα προστεθούν άλλα 42 σε νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωσή της, τη χθεσινή ημέρα το 30% των κλινών ΜΕΘ στην Αττική ήταν ελεύθερες προς διάθεση, «ειδικότερα δε από τις κλίνες ΜΕΘ-Covid είναι ελεύθερες το 40% των κλινών», επισημαίνει χαρακτηριστικά η ίδια.
Είχε προηγηθεί χθες το πρωί σύσκεψη υπό τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, με θέμα την καταγραφή των κλινών ΜΕΘ και την περαιτέρω αύξησή τους για τα νοσοκομεία της Αττικής. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Γιάννης Κωτσιόπουλος, ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, Νίκος Παπαευσταθίου, η κ. Κοτανίδου και οι διοικητές της 1ης και 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Παναγιώτης Στάθης και Χρήστος Ροϊλός, αντίστοιχα.
Ο κ. Κοντοζαμάνης έδωσε κατά τη διάρκεια της προχθεσινής ενημέρωσης συγκεκριμένα στοιχεία για το πλάνο ενίσχυσης των Εντατικών από εδώ και στο εξής και προκειμένου να είναι έτοιμο το δημόσιο σύστημα εν όψει γρίπης και άλλων εποχικών ιώσεων. Ειδικότερα, ανέφερε ότι υπάρχει ένα σχέδιο μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου για προσθήκη 22 κλινών μέσα στον Οκτώβριο συν 67 και μέχρι τον Νοέμβριο επιπλέον 41 κλίνες. Την ίδια στιγμή, προχωρούν οι δωρεές που αναμένεται να δώσουν επιπλέον «ανάσα» στον πολύπαθο χώρο των Εντατικών. Πρόκειται για 50 κλίνες ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Σωτηρία», μια δωρεά στη Νίκαια, 155 ΜΕΘ και 19 ΜΑΦ που αποτελούν δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και, όπως έκανε γνωστό ο υφυπουργός, υπάρχουν επιπλέον 75 κλίνες ΜΕΘ και εννέα κλίνες ΜΑΦ (Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας) στα ήδη λειτουργούντα νοσοκομεία της χώρας επιπλέον, που είναι από εξοπλισμό και ανανέωση του εξοπλισμού μέσα από προγράμματα ΕΣΠΑ.
Τα παραπάνω επίσημα δεδομένα δίνουν μια «νότα» αισιοδοξίας για επερχόμενη διαχείριση των περιστατικών κορωνοϊού, ειδικά εάν η διασπορά στην Αττική περιοριστεί, αλλά και για τη γρίπη. Γιατροί και εργαζόμενοι, πάντως, των δημόσιων νοσοκομείων εκπέμπουν σήμα κινδύνου για τα κρεβάτια Εντατικών. Η πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Αθηνών Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη, εξέφρασε χθες το πρωί (τηλεόραση του ΣΚΑΪ) τον έντονο προβληματισμό της για την πίεση στα νοσοκομεία αναφέροντας ότι «έχουν ξεκινήσει να εκκενώνονται ΜΕΘ που δεν ήταν Covid-19 για να μετατραπούν και αυτές σε Covid-19». Αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε «εκκένωση» μονάδων στο Αττικό Νοσοκομείο και πρόσθεσε ότι θα ακολουθήσει το «Γεννηματάς» και άλλα. Σύμφωνα με το σχεδιασμό για εξασφάλιση επιπλέον κρεβατιών, κάποιοι ασθενείς μεταφέρονται σε ιδιωτικά νοσοκομεία τα οποία έχουν συνάψει συμφωνίες με την Πολιτεία προκειμένου τα νοσοκομεία αναφοράς να έχουν όσο το δυνατόν περισσότερες κλίνες για τον κορωνοϊό. Συγκεκριμένα για τον «Ευαγγελισμό» η κ. Παγώνη ανέφερε ότι «έχει φρακάρει» και στην προχθεσινή του εφημερία από τα περιστατικά που εισήχθησαν και έπασχαν από κορωνοϊό «τα μισά διασωληνώθηκαν», όπως είπε.
Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ έδωσε, επίσης, στοιχεία βάσει των οποίων μέχρι χθες στα νοσοκομεία της χώρας νοσηλεύονται 580 άτομα με κορωνοϊό. Ο μέσος όρος ηλικίας των διασωληνωμένων είναι τα 68 χρόνια, «ενώ στις ΜΕΘ υπάρχουν νέοι άνθρωποι, μέχρι και 17 ετών, χωρίς υποκείμενα νοσήματα», επεσήμανε η κ. Παγώνη.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, επισημαίνει για το σχεδιασμό αύξησης των ΜΕΘ ότι «βρίσκουν την εύκολη λύση. Μετατρέπουν ΜΑΦ και γενικές ΜΕΘ σε ΜΕΘ κορωνοϊού. Θα εκτιναχθούν οι λίστες αναμονής», τονίζει, αναφέροντας ότι με βάση τα στοιχεία της Ενωσης, το σύνολο των κενών κλινών ΜΕΘ χθες για περιστατικά κορονοϊού στην Αττική ήταν 25.
Κορωνοϊός - ΕΟΔΥ: 6 διασωληνώσεις και 14 θάνατοι - Αυξάνονται τα κρούσματα γρίπης
Για «ανέτοιμο» σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που θα μπορέσει να συνδράμει ουσιαστικά στην πανδημία κάνει λόγο ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) με ανακοίνωσή του. «Από τα περίπου 310 Κέντρα Υγείας που υπάρχουν σε όλη τη χώρα, ελάχιστα διαθέτουν το απαιτούμενο προσωπικό για να καλύψουν τις βασικές ανάγκες του πληθυσμού», αναφέρει ο ΠΙΣ και προσθέτει ότι χιλιάδες ιδιώτες γιατροί που συνέδραμαν καθοριστικά στην αντιμετώπιση του πρώτου κύματος της πανδημίας, καθώς και τα συνολικά 25.470 ιδιωτικά ιατρεία σε όλη τη χώρα, έχουν παραγκωνιστεί πλήρως από την Πολιτεία. «Ενδεικτικό είναι ότι ενώ παρείχαν ιατρικές υπηρεσίες σε όλη τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης ακόμη και τηλεφωνικά στους ασθενείς με ύποπτα συμπτώματα, το αρμόδιο υπουργείο Υγείας ουδέποτε προχώρησε στην αποζημίωση των υπηρεσιών αυτών, παρά τις αντίθετες δεσμεύσεις του προς τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο».
Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) έχει προκηρύξει για σήμερα 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση ζητώντας, μεταξύ άλλων, ενίσχυση του ΕΣΥ, την αύξηση της διαθεσιμότητας σε μοριακούς ελέγχους για νοσηλευομένους και εξωτερικούς ασθενείς, την ισόρροπη στελέχωση και ανάπτυξη των τμημάτων με γνώμονα τις διαχρονικές ανάγκες και όχι μόνο τις συγκυριακές κ.ά.
Πάλι στα ύψη
Η Covid-19 συνεχίζει με αμείωτο ρυθμό να κυκλοφορεί στη χώρα μας, συμπληρώνοντας σήμερα δύο εβδομάδες που τα ημερήσια κρούσματα είναι πάνω από 300, με μεμονωμένες εξαιρέσεις συγκεκριμένες ημέρες. Χθες, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε επιπλέον 358 περιστατικά, από τα οποία τα 32 συνδέονται με το ΚΥΤ στο Καρά Τεπέ στη Λέσβο αλλά και το ΚΥΤ της Σάμου, όπου τις τελευταίες ημέρες έχει καταγραφεί συρροή σε πρόσφυγες και μετανάστες.
Τα 194 από το σύνολο των χθεσινών νέων μολύνσεων εντοπίστηκαν στην Αττική που βρίσκεται σε κατάσταση «συναγερμού».
Η ανησυχία των επιστημονικών και υγειονομικών αρχών για το Λεκανοπέδιο είναι ιδιαίτερα έντονη. Ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, ενημέρωσε προχθές ότι οι ειδικοί περιορισμοί που ξεκίνησαν από την περασμένη Δευτέρα θα φανεί εάν επιδρούν ή όχι στα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας. Δε λείπουν όμως οι φωνές των ειδικών που επισημαίνουν ότι μπορεί να χρειαστούν νωρίτερα μέτρα.
«Είναι η ώρα, εκτός από την Πολιτεία, και ο πολίτης να κάνει αυτό που πρέπει. Τις επόμενες 10 ημέρες θα έχουμε εικόνα, αξιολογούμε τα δεδομένα κάθε μέρα. Αν δούμε μεγάλη έξαρση του κορονοϊού θα πάρουμε επιπλέον μέτρα», ανέφερε ο καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων ΕΚΠΑ, Νίκος Σύψας (ΑΝΤ1). Για την Αττική ειδικότερα επεσήμανε ότι είναι μία πολύ δύσκολη φάση και «όλα τα στοιχεία είναι άσχημα».
Ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών, πάντως, που αποτελεί μαζί με τους θανάτους και τις νοσηλείες τους πλέον αξιόπιστους δείκτες για την πορεία που λαμβάνει η επιδημία, δείχνει μια σχετική συγκράτηση. Χθες, σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, οι διασωληνωμένοι ανέρχονταν σε 73, ενώ τη Δευτέρα ανέρχονταν σε 79.
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr