Η διατήρηση του Συστήματος Υγείας σε λειτουργικό επίπεδο προκειμένου να μπορεί να εξυπηρετήσει τόσο τους ασθενείς με κορωνοϊό όσο και όσους θα εμφανίσουν επιπλοκές από την εποχική γρίπη σε λίγο καιρό, αποτελεί σημαντική παράμετρο την οποία συνυπολογίζουν οι ειδικοί στις αποφάσεις που εισηγούνται.
Το μεγαλύτερο «βάρος» σηκώνει το νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος «Η Σωτηρία» το οποίο και κατά την πρώτη φάση της επιδημίας στην Ελλάδα νοσήλευε την πλειονότητα των ασθενών και είχε μάλιστα οριστεί εξ ολοκλήρου ως νοσοκομείο covid χωρίς να δέχεται άλλα περιστατικά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πλέον νοσηλεύει περισσότερους από 100 ασθενείς με Covid-19 τόσο σε απλές κλίνες όσο και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Ο «Ευαγγελισμός» είναι το δεύτερο κατά σειρά νοσοκομείο της Αττικής με τους περισσότερους ασθενείς κορωνοϊού. Παράλληλα, έχουν ενεργοποιηθεί νοσηλευτικά ιδρύματα που έχουν οριστεί ως μονάδες covid όπως είναι η «Παμμακάριστος» και το «Αμαλία Φλέμινγκ» στα Μελίσσια.
Τα δύο αυτά νοσοκομεία, όπως και το «Θριάσιο» και το «Αττικό» καταγράφουν δεκάδες εισαγωγές ασθενών. Μικρότερη πίεση δέχονται και άλλα νοσοκομεία της Αττικής όπως είναι το «Ελπίς», το «Ιπποκράτειο», ο Ερυθρός Σταυρός.
ΕΟΔΥ: 547 νέες εισαγωγές με covid-19, 16 νέες διασωληνώσεις, 17 θάνατοι
Το προσωπικό των νοσοκομείων εκτός από τη φροντίδα των ασθενών έχει και να αντιμετωπίσει και ενδονοσοκομειακές συρροές, καθώς πολλοί υγειονομικοί έχουν κολλήσει τον ιό. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε πριν λίγο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), τα κρούσματα σε επαγγελματίες υγείας που συνδέονται με μίνι συρροή στη ΜΕΘ του Αττικού Νοσοκομείου έχουν φτάσει τα πέντε.
«Κανονικά οι ασθενείς θα έπρεπε να μεταφερθούν σε άλλη ΜΕΘ Νοσοκομείου της Αττικής προκειμένου να απολυμανθεί ο χώρος. Δεν μεταφέρθηκαν ελλείψει ΜΕΘ. Το προσωπικό της Μονάδας θα έπρεπε να βγει σε καραντίνα. Υποβλήθηκαν μόνο σε τεστ και δούλευαν κανονικά εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Σημειώνεται ότι για το συμβάν κλήθηκε να απαντήσει την περασμένη Παρασκευή κατά την τακτική ενημέρωση για την Covid-19 ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο οποίος ανέφερε ότι δεν θα δίνονται εξιτήρια ούτε θα πραγματοποιούνται εισαγωγές στις ΜΕΘ.
Ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών αποτελεί «δείκτη» συναγερμού για τις επιστημονικές και υγειονομικές αρχές. Μέχρι και χθες το μεσημέρι, και σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ ο αριθμός των διασωληνωμένων στα δημόσια νοσοκομεία ανερχόταν σε 59. Μία εβδομάδα πριν ο ίδιος αριθμός ήταν 42, ενώ 10 ημέρες πριν οι διασωληνωμένοι ήταν 38. Ο προβληματισμός είναι ιδιαίτερα έντονος όσον αφορά στις εντατικές της Αττικής, που έχουν καλυφθεί σε ποσοστό 60%, όπως ανέφερε σήμερα το πρωί (Σκάι) ο καθηγητής παθολογικής φυσιολογίας Λοιμώξεων, Νίκος Σύψας.
Σύμφωνα πάντως με την τελευταία έκθεση του κυβερνητικού Παρατηρητηρίου για την Covid-19 που δημοσιεύτηκε χθες και επικαλείται διεθνή διαθέσιμα δεδομένα, η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται σε σχετικά καλή κατάσταση στον δείκτη θανάτων λόγω COVID ανά 1 εκ. κατοίκους (113η θέση / 27,7 θάνατοι ανά 1 εκ. κατοίκους) όταν ο μέσος όρος παγκοσμίως είναι 122,5 θάνατοι ανά 1 εκ. κατοίκους.
Συνολικά, όπως αναφέρει η Εκθεση, ο ΕΟΔΥ εκτιμά τον δείκτη Rt σε 0,76, για την εβδομάδα από τις 3 έως τις 10 Σεπτεμβρίου, σχεδόν σταθερό σε σύγκριση με την προηγούμενη έκθεση. Αξίζει να σημειωθεί ότι η τάση που αποτυπώνεται στο Παρατηρητήριο είναι για τις ημέρες πριν αρχίζει ξανά σοβαρή αναζωπύρωση της επιδημίας, φτάνοντας και ξεπερνώντας τα 300 κρούσματα ημερησίως.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr