Συνήθως σοβαροί, φορώντας επιβλητικά ρούχα, στρατιωτικές στολές με βαριά παράσημα, σπαθιά ή πάνω σε άλογα. Η εικόνα αυτή διαφοροποιείται μεταπολεμικά αφού η παγκόσμια αποκαθήλωση των βασιλικών οίκων υποχρεώνει τους εναπομείναντες “γαλαζοαίματους” σε περισσότερες κοινωνικές εμφανίσεις, επαφές με το λαό, πλατύτερα χαμόγελα αλλά και πιο ανάλαφρο ντύσιμο.
Από τον νέο “κανόνα” δεν μπορεί να ξεφύγει ούτε ο τότε βασιλιάς Κωνσταντίνος, που έτσι κι αλλιώς και ως διάδοχος του θρόνου διατηρεί αθλητικό προφίλ. Η σκληρή στρατιωτική εκπαίδευση που λαμβάνει, η αγάπη του για τον αθλητισμό (παίζει μπάσκετ, χόκεϋ, τένις, σκουός, είναι κολυμβητής, ιππέας κλπ) τον οδηγεί μέχρι το χρυσό μετάλλιο στην Ολυμπιάδα της Ρώμης το 1960 στο αγώνισμα της Ιστιοπλοΐας ως πηδαλιούχος σε σκάφη τύπου “Ντράγκον”.
Το 1963 προστίθεται ένα νέο άθλημα στα, πολλά, αθλητικά ενδιαφέροντά του. Σε μια επίσκεψη του Σαρλ ντε Γκολ εκείνη τη χρονιά στην Αθήνα, ο Κωνσταντίνος παρατηρεί τους σωματοφύλακες του Γάλλου προέδρου να ασκούνται σε ένα άγνωστο μέχρι τότε σε αυτόν άθλημα, το Kenpo Καράτε. Ο διάδοχος εντυπωσιάζεται από αυτό και βρίσκει έναν δάσκαλο που υπηρετεί στη Αμερικανική βάση του Ελληνικού ώστε να τον μυήσει στα μυστικά του. Έχοντας επαρκή αθλητική υποδομή ο Κωνσταντίνος πολύ γρήγορα ανεβαίνει στις βαθμίδες του αθλήματος και σύντομα αποκτά μαύρη ζώνη σε αυτό.
Στις 21 Οκτωβρίου 1966 το αμερικανικό φωτογραφικό περιοδικό “LIFE” δημοσιεύει ένα αφιέρωμα σε αυτή τη δραστηριότητα του Κωνσταντίνου με τίτλο “King with Greek Gusto”, έχοντας μάλιστα εντυπωσιακές φωτογραφίες που προκαλούν αίσθηση με τον βασιλιά σε πλήρη αγωνιστική δράση φορώντας στολή καράτε με μαύρη ζώνη και άσπρο σορτσάκι: να ίπταται στον αέρα, να σπάει τούβλα με τον αγκώνα του, να επιτίθεται με χτύπημα.
Βαρδής Βαρδινογιάννης: Έφυγε ο «δημιουργός» μιας επιχειρηματικής αυτοκρατορίας
Η φωτογράφιση γίνεται στο Μον Ρεπό της Κέρκυρας και παρατηρώντας καλύτερα τις φωτογραφίες διαπιστώνουμε πως συναθλητής του σε αυτή την προπόνηση δεν είναι άλλος από τον Χουάν Κάρλος, βασιλιά της Ισπανίας και σύζυγο της αδελφής του Σοφίας. Λέγεται μάλιστα πως ο τελευταίος ήταν κάτοχος καφέ ζώνης στο ίδιο άθλημα μέχρι που σε μια από τις προπονήσεις του με τον Κωνσταντίνο σπάει το χέρι του και το εγκαταλείπει για πάντα. Στο ρεπορτάζ ο δημοσιογράφος Peter Dragatze εντυπωσιάζεται από τις αθλητικές ικανότητες του Κωνσταντίνου λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το άλμα του είναι μεγαλύτερο σε ύψος από αυτό του Νουρέγιεφ.
Μια εβδομάδα αργότερα οι φωτογραφίες αυτές δημοσιεύονται στο κλασικό περιοδικό της εποχής “Εικόνες” της Ελένης Βλάχου με τίτλο “Ο Βασιλεύς με την μαύρη ζώνη”, ενώ στα κινηματογραφικά Επίκαιρα της εποχής υπάρχει σκηνή κάποιων δευτερολέπτων με τον Κωνσταντίνο να σπάει με το χέρι του πλάκες.
Η αγάπη του τέως βασιλιά είναι γνωστή στην οικογένεια του, και ενδεικτικό είναι ότι η εγγονή του Μαρία- Ολυμπία όταν θέλησε να τιμήσει τον παππού της 40 ημέρες μετά το θάνατό του, δημοσίευσε μια από τις φωτογραφίες εκείνων των προπονήσεων στο Μον Ρεπό.
Ειδήσεις σήμερα
Κύπρος: Κυβερνητική παρέμβαση για το μοναστήρι
Δημοσκόπηση GPO: Προβάδισμα 18,5 μονάδων στη ΝΔ – Σαρώνει ο Μητσοτάκης – Επέστρεψε δεύτερος ο ΣΥΡΙΖΑ
Γιώργος Λάνθιμος: Πότε κυκλοφορεί η επόμενη ταινία – Ξανά πρωταγωνίστρια η Έμμα Στόουν
Ανατροπή στον ΣΥΡΙΖΑ: Δεν παραιτείται ο Όθων Ηλιόπουλος – «Παραμένω μάχιμος βουλευτής»