Όπως υποστήριξε ο ίδιος, κατά την δεύτερη ιεραποστολική του περιοδεία ο Απόστολος Παύλος απέπλευσε από το λιμάνι της Αρχαίας Πύδνας. Στο σημείο αυτό επισήμανε τη σημαντικότητα του λιμανιού της Αρχαίας Πύδνας.
Πιερία: Πύδνα, η σημαντικότερη εμπορική πόλη της περιοχής
Κατά τη ρωμαϊκή εποχή, συνεπώς και την εποχή που ζούσε ο Απόστολος Παύλος, η Πύδνα ήταν μία πόλη σημείο αναφοράς για το εμπόριο της Πιερίας. Είχε κατοικηθεί από τους Πίερες, θρακική φυλή που έδωσαν το όνομά τους στην Πιερία. Το λιμάνι ήταν το μοναδικό της Μακεδονίας μέχρι την ίδρυση της Θεσσαλονίκης το 316 π.χ. Επρόκειτο για το μεγαλύτερο λιμάνι των Βαλκανίων και της Μεσογείου, πύλη εισαγωγής προϊόντων από την Ασία και την Αφρική στην Ευρώπη.
Ο Απόστολος Παύλος ακολούθησε, λοιπόν, τη γνωστή «Βεροιόστρατα», μια πεδινή διαδρομή, σύντομη και ασφαλή, που συνέδεε τη Βέροια με τον Κολινδρό, ενώ στη συνέχεια πέρασε από το Αιγίνιο και τη Μεθώνη, για να επιβιβαστεί σε πλοίο από την Αρχαία Πύδνα, το πλησιέστερο και ασφαλέστερο λιμάνι της εποχής, με προορισμό την Αθήνα.
Ο Απόστολος των Εθνών πέρασε από την Πιερία και στις δύο επόμενες περιοδείες του, καθώς αναχωρώντας και πάλι από τη Βέροια, ακολούθησε τη διαδρομή του γνωστού κάθετου διαπεριφερειακού άξονα Θεσσαλονίκης – Κορίνθου, που διέσχιζε ολόκληρη την περιοχή, όπως μαρτυρείται σε πολλούς αρχαίους χάρτες.
Σαν σημέρα πέθανε η χαρά του λαού - Ο «Τσάρλι Τσάπλιν» του ποδοσφαίρου
Οι τόποι αυτοί μπορεί να μην κατονομάζονται στην Καινή Διαθήκη, μαρτυρούνται όμως στις τοπικές παραδόσεις, τις οποίες συχνά επιβεβαιώνει η αρχαιολογία.
Πιερία: Τι υποστηρίζει ο Πάτερ Ευάγγελος
Το Eleftherostypos.gr βρέθηκε στο μνημείο διελεύσεως του Αποστόλου Παύλου και συνομίλησε με τον Πατέρα Ευάγγελο. Όπως μας αποκάλυψε ο ίδιος, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε ένας προηγούμενος επίσκοπος ονόματι Βαρνάβας κατέληξε ότι ο Απόστολος Παύλος πρέπει να έχει φύγει από τη Μεθώνη. Ωστόσο τον διεκδικούν δύο τόποι, η Μεθώνη και η Πύδνα.
«Στις Πράξεις των Αποστόλων δεν περιγράφεται από ποιο σημείο έφυγε. Για να μην αναφέρεται το μέρος που έφυγε, υποθέτουμε ότι ήταν αυτό που υπήρχε και κυριαρχούσε εκείνη την εποχή που υπήρχαν τα λιμάνια.» κατέληξε ο Πάτερ.