Ολονύκτιος χορός
Η τρίτη μεγάλη αίθουσα του χορού ανοίγει αποκλειστικά για τον ολονύκτιο χορό της Πρωτοχρονιάς, τη γενική επιμέλεια του οποίου έχει ο φρούραρχος Αθηνών, συνταγματάρχης Τουρέ. Σε μία γωνιά της φωτισμένης από τρεις εντυπωσιακούς πολυελαίους πετρελαίου αίθουσας κυριαρχεί το στολισμένο από πανάκριβα πορσελάνινα και κρυστάλλινα παιχνίδια έλατο, πάνω στο οποίο καίνε πολύχρωμα κεριά, που, όταν σβήνουν, αντικαθίστανται άμεσα. Τις πρώτες ώρες τα ζευγάρια χορεύουν ευρωπαϊκές μαζούρκες και πόλκες από την ορχήστρα του Βαυαρού μαέστρου Ερχαρντ. Εν συνεχεία δράση αναλαμβάνει η ορχήστρα του Γεωργίου Παχή, που ξεσηκώνει τους καλεσμένους με δημοτικά τραγούδια που χορεύονται από φουστανελοφόρους πρώην καπεταναίους.
Το «Ξενοδοχείο της Αγγλίας» περνά σε δεύτερη μοίρα όταν το παλάτι αποφασίζει να διοργανώσει πρωτοχρονιάτικο χορό στον οποίο επικρατεί το αδιαχώρητο, αφού οι καλεσμένοι του ξεπερνούν τους επτακοσίους. Πάνω από 100 είναι οι ξένοι του διπλωματικού σώματος, 50 οι πρόξενοι με τις συζύγους τους, άλλοι τόσοι οι αξιωματικοί των ξένων πλοίων που έχουν αγκυροβολήσει στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ 100 είναι οι διάφοροι ξένοι της πρωτεύουσας. Τα μέλη της Γερουσίας και της Βουλής, μαζί με τις συζύγους και τα παιδιά, ανέρχονται γύρω στα 200 άτομα, ενώ άλλοι τόσοι είναι οι στρατιωτικές οικογένειες. Στη συνέχεια ακολουθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι μέχρι του βαθμού του συμβούλου υπουργείου, οι επιχειρηματίες και τα σημαίνοντα πρόσωπα της πόλης και, τέλος, πρόσωπα τα οποία ο βασιλιάς τιμά με την πρόσκλησή του για την πορεία ή το κοινωνικό τους έργο.
Τις μεγαλύτερες δόξες του ο πρωτοχρονιάτικος χορός των ανακτόρων τις γνωρίζει το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα στην περίοδο βασιλείας του Γεωργίου Α’. Εκείνα τα χρόνια η βραδιά αυτή αποτελεί το γεγονός της χρονιάς με τις προετοιμασίες της να κρατούν, ιδίως για τις νεαρές Ατθίδες, μήνες. Πολλές από τις τελευταίες, μάλιστα, περνούν μέσα στη χρονιά ένα είδος… οντισιόν από την ίδια τη βασίλισσα Ολγα, για το αν έχουν τις προϋποθέσεις να λάβουν την πολυπόθητη πρόσκληση. Αλλες πηγαίνουν στα ανάκτορα για να μάθουν τους νέους χορούς που θα χορευτούν στο ρεβεγιόν, με τους βασιλικούς γόνους να εκτελούν χρέη χοροδιδασκάλου. Οσες περνούν τον βασιλικό έλεγχο πρέπει να προετοιμάσουν το φόρεμα -που σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να είναι ίδιο με της προηγούμενης χρονιάς- για την εντυπωσιακή είσοδό τους τη βραδιά του χορού.
Η συγκέντρωση του κόσμου αρχίζει στις 21.30 και πρέπει να ολοκληρωθεί στις 10.15, αφού τότε στην κατάφωτη αίθουσα του χορού κάνει την εμφάνισή του το βασιλικό ζεύγος, με τη συνοδεία του υπόλοιπου βασιλικού οίκου και των υπασπιστών τους. Οι παριστάμενοι χωρίζονται στη μέση, ώστε να περάσει η βασιλική συνοδεία, ενώ η μπάντα παιανίζει τον Εθνικό Υμνο. Μετά το σύνθημα έναρξης της βραδιάς, ο πρώτος χορός ξεκινά από το βασιλικό ζεύγος, ενώ ακολουθούν σταδιακά οι υπόλοιποι καλεσμένοι.
Καλύτερο… ρεπορτάζ για το τι γίνεται στα βασιλικά ρεβεγιόν δεν θα μπορούσε να υπάρξει από τη φαρμακερή έμμετρη πένα του Γεωργίου Σουρή, που αρχικά σχολιάζει τη λυσσώδη μάχη για πολυπόθητη πρόσκληση από το αυλαρχείο.
Ακολούθων όψεις σπεύδουν και με σπρώχνουν σοβαραί
όλοι λύσσαξαν να πάνε στο βασιλικό καρέ.
Εδώ πέρα λάμπει όλος
Ντεγκρέτσια: Η αμηχανία ενός επώνυμου με ονομασία προέλευσης... - Η μακρά ιστορία από την αρχή
ο πεζός στρατός και στόλος,
όλη η κρέμα της Αυλής,
Πρίγκιπες και Βασιλείς.
Λάμπει και η Βλαδιμηρόβνα, δηλαδή του Νικολάου,
με διαμάντια φεγγοβόλα,
κι η Γενήσαρλη δεν λείπει, κι η κυρία Χαριλάου,
του Ερνάνη Δόνα Σόλα.
Ρίχνω τα μάτια μου λοξά,
μη βρέξει και μη στάξει,
και βλέπω και τη Μεταξά,
με λαμπερό μετάξι.
Τα σχόλια των καλεσμένων εστιάζονται στα φορέματα και τις νέες παρουσίες, ενώ τα κουτσομπολιά δίνουν και παίρνουν ακόμα και από υπερήλικες, που αναπολώντας τις παλιές καλές ημέρες σχολιάζουν τα έξαλλα ντυσίματα και χορούς και την έκλυση των ηθών της εποχής.
– Αμε βλέπεις και την Κ… πρώτης τάξεως κομμάτι,
– Να και μία δεσποινίς, από κόκαλα γεμάτη
– Μη σκούζεις έτσι, πρόστυχε, δεν έχεις διόλου τσίπα…
– Τι μάτια που λιγώνονται και πόσα στήθη πάλλουν!
– Είδον οστά τριγύρω μου γεγυμνωμένα κι είπα
φαντάσου τέτοια κόκαλα τι μαχητάς θα βγάλουν!
«Παράτα την ευγένεια και τρώγε με το χέρι»
Στις 12 τα μεσάνυχτα, μετά την αλλαγή του χρόνου, οι καλεσμένοι, με επικεφαλής το βασιλικό ζεύγος, μεταφέρονται στην αίθουσα του πρωτοχρονιάτικου τραπεζιού για το ξακουστό για τον πλούτο, την αφθονία και την ποικιλία εδεσμάτων «σουπέ».
Το σουπέ θ’ αρχίσει τώρα,
μαρς, παιδιά, και πάρτε φόρα,
γιούργια, Μαραθωνομάχοι,
μπαμ και μπουμ για το στομάχι.
Στο σουπέ ριχτήκαν όλοι, Περικλέτο και Βαρόνε,
που θαρρείς οι μουστερήδες ένα χρόνο πως δεν τρώνε,
και προσμένουν με λαχτάρα τη Δευτέρα του Γενάρη
στα φαγιά των Ανακτόρων να χιμήξουνε σαν γλάροι.
Διοργανωτές των πρωτοχρονιάτικων χορών είναι ανά περιόδους ο γενικός επιμελητής των ανακτόρων και στενός φίλος του Γεωργίου, Νικόλαος Θων, ο Χρήστος Χατζηπέτρος, ο Ιωάννης Γενήσαρλης μέχρι και ο μετέπειτα μοιραίος αρχηγός του ελληνικού στρατηγείου της Μικρασιατικής Εκστρατείας Γεώργιος Χατζηανέστης. Την ορχήστρα διευθύνει τα πρώτα χρόνια ο υπασπιστής του βασιλιά, Ευθύμιος Χατζηπέτρος, και στη συνέχεια ο γιος του, Χρήστος. Οσοι δεν χωρούν στο μεγάλο τραπέζι των επισήμων περιορίζονται στον εξίσου πλουσιοπάροχο μπουφέ του ισογείου, όπου επικρατούν συνωστισμός και στριμωξίδι με πιο χαλαρή εθιμοτυπία.
Αρχίζει τώρα το σουπέ και δώσε μου το χέρι,
τρώγε και συ ελεύθερα και δίχως παρακάλια,
σαλάτες, κούκους, όρνιθες, τυρί και πορτοκάλια.
Με ποίον τρόπον, Φασουλή, να πιάσω το μαχαίρι;
Παράτα την ευγένεια και τρώγε με το χέρι!
Το μόνο βέβαιο είναι πως όταν η βραδιά του πολυπόθητου ρεβεγιόν των ανακτόρων ολοκληρώνεται, οι μόνοι σίγουροι κερδισμένοι είναι οι αμαξάδες -τα ταξί της εποχής- που παίρνουν εκείνη τη βραδιά αστρονομικά κόμιστρα από τους υψηλούς καλεσμένους. Με τον καιρό, όμως, μαζί με τον θεσμό της βασιλείας, χάνει την αίγλη του και ο πρωτοχρονιάτικος χορός του παλατιού και, έτσι, με την έλευση του 20ού αιώνα αποτελεί παρελθόν ή περιορίζεται σε πολύ στενό κύκλο.
Ειδήσεις σήμερα
Τα πάνω ήρθαν κάτω: Κόμπρα πέθανε αφού τη δάγκωσε ένα…8χρονο αγόρι
Μπάμπα Βάνγκα: Η τρομακτική της πρόβλεψη για το 2023 που έγινε πραγματικότητα
Πιρς Μπρόσναν: Κινδυνεύει να μπει στη φυλακή λόγω μίας φωτογραφίας στο Instagram – Τι συνέβη
Ρεβεγιόν και Πρωτοχρονιά στην TV – Ολο το πρόγραμμα των καναλιών
Στέλιος Ρόκκος: Η τελευταία ανάρτηση του αδερφού του που πνίγηκε