Μέσα σε αυτό τον καταιγισμό ειδήσεων, ελάχιστοι παρατηρούν κάτι που περνά στα λεγόμενα “ψιλά” των εφημερίδων πιάνοντας στη καλύτερη περίπτωση δύο στήλες με ελάχιστες λέξεις: Το κρατίδιο του Περσικού Κόλπου Κατάρ, καταγγέλλει όλες τις συμφωνίες του με την Μεγάλη Βρετανία, και κηρύσσει την ανεξαρτησία του.
Ο αξιωματούχος του κρατιδίου αναφέρει ότι “Το Κατάρ θα αναλάβει τας διεθνάς υποχρεώσεις του καθώς και όλας τα εξουσίας αι οποίαι αφορούν τας εσωτερικάς και εξωτερικάς υποθέσεις. Επίσης, θα αρχίσει αμέσως να λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα δια να ενταχθεί εις την Αραβικήν Ένωσιν και τα Ηνωμένα Έθνη”.
Η Βρετανία χαιρετίζει την ανεξαρτησία του “σειχάτου του Κατάρ”, όπως αποκαλείτε τότε, τις επόμενες ημέρες μάλιστα οι δύο χώρες υπογράφουν σύμφωνο φιλίας αφού έτσι και αλλιώς η εξέλιξη αυτή έχει δρομολογηθεί από κοινού το 1968, τερματίζοντας έτσι την περίοδο από το 1916 που η περιοχή αποτελεί βρετανικό προτεκτοράτο. Λίγες ημέρες μετά στις 21 Σεπτεμβρίου στη διάρκεια της 26ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών το Κατάρ εντάσσεται, μαζί με τα εξίσου νέα κράτη Μπουτάν και Μπαχρέιν, στον ΟΗΕ αυξάνοντας τον αριθμό των μελών του από 127 σε 130. Σημειώνεται ότι σήμερα τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ φτάνουν τα 193.
Ουδείς φυσικά μπορεί να φανταστεί τότε ότι το ψαροχώρι που στην πρώτη του απογραφή πληθυσμού το 1892 επί Οθωμανικής κυριαρχίας ο πληθυσμός της περιοχής ανερχόταν, μόλις, σε 9.830 άτομα, μόλις πενήντα χρόνια μετά την ανεξαρτησία του θα κυριαρχούσε στο παγκόσμιο οικονομικό στερέωμα μέσω των φυσικών του πόρων, και σαν επιβεβαίωση αυτών θα αποτελούσε την μικρότερη χώρα που έχει διοργανώσει ποτέ την τεράστια ποδοσφαιρική διοργάνωση του Παγκόσμιου Κυπέλλου.
Κιβωτός του Κόσμου: Γρίφος τα «αόρατα» παιδιά στις δομές – Ελέγχουν τραπεζικούς λογαριασμούς
Εκλογές: Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση – Ποιες ημερομηνίες κοιτάζει ο Μητσοτάκης
Φωτιά στον Κολωνό: Συνελήφθη ο πατέρας – Χαροπαλεύει ο 5χρονος