Ο σπουδαίος Έλληνας αλπινιστής Αντώνης Συκάρης είχε ενημερώσει με ανάρτηση στη σελίδα του στο Facebook ότι είχε φτάσει στην κορυφή του Νταουλαγκίρι τη Δευτέρα όμως έχασε τη ζωή του κατά την κατάβαση από την κορυφή. που κατάφερε να κατακτήσει.
Λίγες ώρες πριν ο Αντώνης Σύκαρης είχε κάνει μια ανάρτηση στον λογαριασμό στα social media, γράφοντας, μεταξύ άλλων:
«Σήμερα, 11 Απριλίου 2022, η ώρα 12:50-ώρα Νεπάλ βρίσκομαι στην κορυφή του Dhaulagiri 8.167 μέτρα».
«Θέλω να αφιερώσω αυτή την κορυφή:
Στον Νίκο Παπανδρέου και την οικογένειά του.
Στον Μπάμπη Τσουπρά και στην οικογένειά του.
Και στον Ερμή – Θεοφάνη Θεοχαροπουλο.
Ακόμα Θέλω να αφιερώσω αυτή την κορυφή σε όλους τους Έλληνες, σε όλους τους ορειβάτες και στη μικρή μου Ίριδα, την εγγονή μου.
Ιριδά μου είμαι στην κορφή!!!
Ο “πα” είναι στην κορυφή!!!
Ποιοι ήταν όμως οι Νίκος Παπανδρέου και Μπάμπης Τσουπράς
Ο Νίκος Παπανδρέου είχε σκοτωθεί την 1 Μάϊου του 1998 στις κορυφές των Ιμαλαΐων. Ο 44χρονος έμπειρος ορειβάτης, μαζί με άλλα δύο μέλη της επταμελούς ελληνικής ορειβατικής ομάδας βρισκόταν σε ύψος 7.500 μέτρων, όταν κάτω από δυνατούς ανέμους που έπνεαν στην περιοχή, παραπάτησε και έπεσε σε γκρεμό 1.500 μέτρων. Παρά την κινητοποίηση των Ελλήνων ορειβατών και των σωστικών συνεργείων του Νεπάλ, ο άτυχος Νίκος Παπανδρέου δεν βρέθηκε. Ο ορειβάτης του Συνδέσμου Ελλήνων Ορειβατών (ΣΕΟ) Νίκος Παπανδρέου, πατέρας δύο παιδιών, από τους Αγίους Αναργύρους.
Αρχηγός της αποστολής ο Συκάρης
Η τραγική ειρωνεία είναι ότι αρχηγός της αποστολής τότε ήταν ο Αντώνης Συκάρης.
«Ήταν μια μοιραία στιγμή», είχε είπε στα «ΝΕΑ» από το Κατμαντού ο Αντώνης Συκάρης. «Εμφανώς σοκαρισμένος από την απώλεια του Νίκου Παπανδρέου, ο κ. Συκάρης περιέγραψε τις συνθήκες, κάτω από τις οποίες συνέβη το κακό», σημείωνε η εφημερίδα. «Ο Νίκος, τη στιγμή που προσπάθησε να αλλάξει το σταθερό σχοινί, γλίστρησε και έπεσε στον γκρεμό. Ο Μπάμπης Τσούμπρας και ο Δημήτρης Κάλος, που εκείνη τη στιγμή ήταν μαζί του, δεν πρόλαβαν να κάνουν τίποτα», είχε δηλώσει στην εφημερίδα.
Στο Νταουλαγκίρι όπως ο Αντώνης Συκάρης
Ο Μπάμπης Τσουπράς είναι ο δεύτερος Έλληνας ορειβάτης που σκοτώθηκε στα Ιμαλάια, με το τραγικό συμβάν να λαμβάνει χώρα στις 2 Οκτωβρίου του 1998 σε ηλικία 36 ετών μετά την κατάκτηση της πολυπόθητης κορυφής του Νταουλαγκίρι, όπως δηλαδή και ο Αντώνης Συκάρης.
Ο Ελεύθερος Τύπος έγραφε τότε: «Νέα τραγωδία στις παγωμένες κορυφές των Ιμαλαίων όπου κράτησαν κοντά τους για πάντα τον 36χρονο Μπάμπη Τσούπρα, πατέρα δύο παιδιών, ένα ακόμα μέλος της ελληνικής ορειβατικής οικογένειας.
Ο άτυχος ορειβάτης είχε χαθεί από την προηγούμενη Παρασκευή όταν πλησίαζε στην κορυφή Νταουλαγκίρι ύψους 8.167 μέτρων προκειμένου να αποτίσει φόρο τιμής στον σύντροφο Νίκο Παπανδρέου που χάθηκε. Ήταν ο μόνος από την αποστολή εκείνη που θέλησε να επιστρέψει ξανά στο χιονισμένο βουνό.
Όταν ξεκίνησε την τελευταία του αποστολή στις 24 Αυγούστου μαζί με τον Γιάννη Κατριβάνο, τον Παναγιώτη Κοτρωνάρο, τον Παύλο Τσιάντο και τον Νίκο Χατζή, δήλωνε στο αεροδρόμιο λίγο πριν αποχωρήσει για το μεγάλο εγχείρημα ότι “είμαι για αυτή την μεγάλη δοκιμασία και μπορώ να βοηθήσω την ελληνική ομάδα” ενώ σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν κάνει για την μνήμη του φίλου του είπε εμφανώς συγκινημένος “είναι κάτι προσωπικό”.
Σύμφωνα με τηλεφωνική επικοινωνία του MEGA με την Μαρία Κονταξάκη, μέλος του ορειβατικού συνδέσμου Αθηνών, ο Μπάμπης Τσούπρας, βρέθηκε αντιμέτωπος «με μεγάλη θύελλα και δεν υπάρχουν ελπίδες να βρεθεί πλέον» ενώ ο Άρης Θεοδωρόπουλος, οδηγός βουνού μέλος ΕΟΣΑ, δήλωσε ότι “μέχρι ένα σημείο μαζί του ήταν ο Παναγιώτης Κατρωνάρος που όμως δεν μπόρεσε να τον ακολουθήσει”. Να σημειωθεί ότι το δορυφορικό τηλέφωνο του άτυχου ορειβάτη, που ήταν από τους έμπειρους της ελληνικής ομάδας, δεν λειτουργεί ενώ οι Ιταλικές, Ισπανικές και ελληνικές ομάδες διάσωσης δεν έχουν μπορέσει να τον εντοπίσουν» καταλήγει το δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου της εποχής.
Ακόμα δύο απώλειες στις παγωμένες κορυφές στα Ιμαλάια
Ο Χρήστος Μπαρούχας, 35 χρόνων, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Αθήνας και ορειβάτης, πέθανε στις 6/10/2003, από πνευμονικό οίδημα, κατεβαίνοντας από την κορυφή Τσο Γιου (Cho Oyo) των Ιμαλαΐων. Δύο ημέρες πριν είχε κατακτήσει μια από τις υψηλότερες κορυφές (8.000 μέτρα) του Έβερεστ.
Ο Χρήστος Μπαρούχας αναχώρησε, μαζί με επτά άλλους ορειβάτες, από την Ελλάδα στις 5 Σεπτεμβρίου. Η ομάδα έφτασε αεροπορικώς στην Ινδία και από εκεί οδικώς στο Νεπάλ. Η ανάβαση ξεκίνησε στις 17 Σεπτεμβρίου. Η ανάβαση δεν ήταν εύκολη. Χιονοθύελλες και θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν είχαν αναγκάσει την ομάδα να παραμείνει στα 7.000 μέτρα για ημέρες. Όταν κατάφεραν να ανέβουν ακόμη 500 μέτρα στις 29 Σεπτεμβρίου, ο Χρήστος Μπαρούχας αισθάνθηκε έντονες ενοχλήσεις. Οι υπόλοιποι ορειβάτες τού πρότειναν να μη συνεχίσει την ανάβαση. Ωστόσο ο ίδιος επέμενε. Κατάφεραν και έφτασαν στην κορυφή. Ξαφνικά, κατά τη κατάβαση, ο ορειβάτης έχασε τις αισθήσεις του και έπεσε στο έδαφος. Λίγο μετά, άφησε την τελευταία του πνοή.
Στις 21 Μαΐου του 2010 αποστολή, η οποία αποτελούνταν από επτά μέλη και ισάριθμους οδηγούς βουνού, άρχισε τη σταδιακή ανάβαση για την κορυφή στα Ιμαλάια, χωρισμένη σε δύο ομάδες. Τέσσερις μέρες αργότερα, η διεθνής αποστολή ανέβηκε στην κορυφή. Κατά την κατάβαση, ωστόσο, όταν τα μέλη της συναντήθηκαν στις χαμηλότερες κατασκηνώσεις δεν είχαν κανένα σημάδι του Ζαχαρία Κυριακάκη. Η επικοινωνία μέσω ασυρμάτου με τον Έλληνα ορειβάτη και γιατρό στο νοσοκομείο της Ρόδου κράτησε μέχρι και τις 28 Μαΐου. Ο Κυριακάκης μόλις είχε καταφέρει να ανεβεί σε μια ακόμα μεγάλη κορυφή, λίγο πριν βρει τραγικό θάνατο κατά την κατάβασή του. Έγινε ο πρώτος Ελληνας που σκαρφάλωσε στο Μακαλού (8.463 μ.), αλλά και ο πρώτος Ελληνας που κατέκτησε συνολικά τέσσερις διαφορετικές κορυφές άνω των 8.000 μ.