Η Δέσποινα Παπαδοπούλου ήταν απόφοιτος της Σχολής Τοπογράφων Μηχανικών του Εθνικού Μετσοβίου. Παντρεμένη με έναν αστυνομικό, κι ενώ ακόμη φοιτούσε στο Πολυτεχνείο, προσλήφθηκε στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, στη Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού, και αποσπάστηκε στη Διεύθυνση Α2 του ΓΕΣ ως χαρτογράφος – με προϊστάμενο τον Νικόλαο Ντερτιλή. Αργότερα, θα τοποθετούταν στην Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών.
Το 1954 γνωρίζει τον αξιωματικό του Στρατού Γεώργιο Παπαδόπουλο. Παντρεμένος με τη Νίκη Βασιλειάδη, με την οποία είχαν δύο παιδιά, τον Χρήστο και τη Χρυσούλα, μέχρι πρότινος ήταν αποσπασμένος στη Διεύθυνση Πυροβολικού της VI Μεραρχίας. Η σχέση τους παραμένει μυστική ως «…το 1959 που ήρθε (σ.σ.: ο Παπαδόπουλος) στην Υπηρεσία Πληροφοριών και αρχίσαμε και μέναμε μαζί, στην πλατεία Αμερικής, και εκεί μας βρήκε και η Επανάσταση», είχε πει χαρακτηριστικά η Δέσποινα.
Γιατί φτιάχνουμε κουραμπιέδες τα Χριστούγεννα - Πόσα γνωρίζετε για την ιστορία τους
Περισσότερα από δέκα χρόνια κράτησε η «παράνομη» σχέση, μέχρι που η Νίκη Βασιλειάδη αποφάσισε να καταθέσει αγωγή διαζυγίου. Με το χρόνο να πιέζει, αποφασίζεται να αλλάξει εν μια νυκτί ο νόμος και να εκδίδονται διαζύγια-εξπρές. Είναι το περιβόητο «αυτόματο διαζύγιο» και προέβλεπε ότι όποιος ήταν εν διαστάσει για 7 συναπτά έτη τότε έβγαινε το διαζύγιο του αυθημερόν. Ο νόμος πέρασε το βράδυ, το ίδιο βράδυ έγινε η αίτηση για να βγουν τα δύο διαζύγια και, αφού βγήκε η απόφαση, το επόμενο πρωί ο νόμος καταργήθηκε.
Η Δέσποινα κι ο Γιώργος Παπαδόπουλος έχουν ήδη μία κόρη. Ο γάμος γίνεται το 1970 στη Μητρόπολη Αθηνών. Το μυστήριο τελούν ο τότε Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος Α’ και ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης με λίγους καλεσμένους. Το ζευγάρι αργότερα θα μετακόμιζε σε βίλα στο Λαγονήσι που είχε παραχωρήσει ο Αριστοτέλης Ωνάσης, ενώ η Δέσποινα θα γνωριστεί με όλη την επιχειρηματική ελίτ της χώρας – αν και τις πιο στενές σχέσεις είχε με τον Ωνάση, ο οποίος της είχε παραχωρήσει και μια λιμουζίνα για τις επίσημες μετακινήσεις της. Οπως, για παράδειγμα, τον Οκτώβριο του 1971, όταν υποδέχθηκε στο Ελληνικό τον ελληνικής καταγωγής αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Σπύρο Αγκνιου, ο οποίος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στη χώρα.
Δίωξη για απάτη
Τον Σεπτέμβριο του 1974 κι ενώ είχε κλείσει το κεφάλαιο της χούντας, η Δέσποινα Παπαδοπούλου βρέθηκε κατηγορούμενη για απάτη, καθώς της ασκήθηκε δίωξη για απάτη σε βάρος του Δημοσίου από κοινού με υπαλλήλους που κατηγορήθηκαν ότι της χορήγησαν ψευδείς βεβαιώσεις πως εργαζόταν σε δημόσια θέση. Κατηγορήθηκε ότι εισέπραξε 750.000 δραχμές, τις οποίες επέστρεψε, για να αθωωθεί το 1976. Στη συνέχεια ερευνήθηκαν τα περιουσιακά της στοιχεία για να διαπιστωθεί ότι ο Παπαδόπουλος είχε αγοράσει τρία ακίνητα και εκείνη το διαμέρισμα της οδού Σορβόλου, για τα οποία δεν προέκυψε κάτι παράνομο και δόθηκαν προίκα στα παιδιά τους. Από το καλοκαίρι του 1996, όταν ο δικτάτορας διακομίστηκε από τις φυλακές Κορυδαλλού στο «Λαϊκό» Νοσοκομείο, εκείνη στάθηκε δίπλα του και στα τρία χρόνια της νοσηλείας του μέχρι το τέλος. Μάλιστα, στην κηδεία παρευρέθη μαζί με την πρώτη σύζυγο του Παπαδόπουλου.