Η περίπτωση που κάποιος τίτλος…. λοξοδρόμησε είναι μια μία μόνο και ακούει στο όνομά Λάρισα, αφού είναι εκ των πραγμάτων δύσκολο να αμφισβητήσει κάποιος τα πρωτεία των μεγάλων.
Γράφει η Σοφία Βαλσάμη
Στο νέο τεύχος του EThe Magazine του EleftherosTypos.gr θα ασχοληθούμε με τις ομάδες που μπαίνουν ή μπήκαν για τα καλά σφήνα στους μεγάλους του ποδοσφαίρου στο πρωτάθλημα και θα σταθούμε στις περιπτώσεις του Πανιωνίου και της Λάρισας.
Και μπαίνουμε κατευθείαν στο… ψητό. Όπου θαύμα για φέτος στεκόμαστε σε ένα μόνο όνομα και αυτό δεν είναι άλλο από τον Πανιώνιο. Την ομάδα της Νέας Σμύρνης, η οποία στο φετινό πρωτάθλημα κλέβει για τα καλά την παράσταση δείχνοντας ότι μπορεί να ανταγωνιστεί τους «μεγάλους». Μπορεί και τους κοιτάζει στα μάτια και τους κοντράρει στα ίσα.
Πρωταγωνιστεί το ελληνικό στοιχείο
Στο ξεκίνημα της σεζόν ουδείς πίστευε ότι ο Πανιώνιος θα είχε την συγκεκριμένη πορεία και ειδικά όταν τον περασμένο Αύγουστο ήρθε το διαζύγιο με το Μαρίνο Ουζουνίδη που είχε βάλει τη δική του σφραγίδα στην ομάδα στο προηγούμενο πρωτάθλημα.
Ο Πανιώνιος, λοιπόν, με το ελληνικό στοιχείο να πρωταγωνιστεί, δεν έχει το ρόλο του κομπάρσου και έχει καταφέρει να κερδίσει τις εντυπώσεις την φετινή ποδοσφαιρική σεζόν. Ο Βλάνταν Μιλόγιεβιτς έχει παρουσιάσει ένα σύνολο που τυγχάνει της αναγνώρισης όλων των φιλάθλων. Αποδεικνύει ότι για να φτιάξεις μια ομάδα δεν χρειάζονται απαραιτήτως πολλά χρήματα, αλλά κυρίως ποδοσφαιρικό μυαλό, σκληρή δουλειά, γνώση του αντικειμένου και τους κατάλληλους ανθρώπους στις κατάλληλες θέσεις. Βρίσκεται, πλέον στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας παρουσιάζοντας κοινά στοιχεία με τη Λάρισα. Την ομάδα που τη δεκαετία του ‘80 είχε πετύχει το δικό της θαύμα φτάνοντας ακόμη ψηλότερα κατακτώντας το πρωτάθλημα.,
Η Λάρισα τη σεζόν 1987-88 είχε κατορθώσει να κάνει οπαδούς σε όλη την Ελλάδα. Παίζοντας έναν ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο έσπασε το κατεστημένο των μεγάλων και κατέκτησε το πρωτάθλημα.
Ντεγκρέτσια: Η αμηχανία ενός επώνυμου με ονομασία προέλευσης... - Η μακρά ιστορία από την αρχή
Υπό την καθοδήγηση του μαέστρου Γιάτσεκ Γκμοχ ο οποίος το 1978 είχε οδηγήσει την Εθνική Πολωνίας στο Μουντιάλ της Αργεντινής και πλέον είχε εγκατασταθεί για τα καλά στην Ελλάδα με πρωτοποριακές ιδέες στο κεφάλι του άφησε άφωνους τους πάντες. Είχε χτιστεί μια ομάδα με επιμονή και υπομονή πάνω στα ταλέντα που τότε έβγαζε εν αφθονία ο θεσσαλικός κάμπος.
Ένα πρωτάθλημα, πάντως, που πέρασε από χίλια κύματα ελέω Τσίγκοφ, αλλά πήγε στην καλύτερη ομάδα εκείνης της σεζόν, της ομάδας που το άξιζε… Οι Καραπιάλης, Μητσιμπόνας, Αγορογιάννης, Γκαλίτσιος, Βουτυρίτσας, Τσιώλης, Ζιώγας Βαλαώρας έγιναν οι σύγχρονοι ήρωες μιας πόλης που ζούσε και ανέπνεε για την ΑΕΛ. Οι μόνοι μη Θεσσαλοί που είχε στο ρόστερ της η ΑΕΛ ήταν ο Σερραίος τερματοφύλακας Χρήστος Μιχαήλ, ο Καμερουνέζος Μουλάμπα Κανιέμπα και ο Βούλγαρος Γκιόργκι Τσίγκοφ.
Το γκολ του Μητσιμπόνα
Το παραμύθι της βασίλισσα του κάμπου ξεκίνησε σεμνά, αφού τίποτε δεν προμήνυε τι θα βλέπαμε στο γήπεδο. Χωρίς μεγάλα λόγια και με παίκτες που προέρχονταν από τα σπλάχνα της έγραψε τη δική της ιστορία στο ελληνικό ποδόσφαιρο.
Το ημερολόγιο έγραφε 1η Μαΐου του 1988 όταν ο αείμνηστος Γιώργος Μητσιμπόνας έστειλε την ομάδα του, αλλά και μια ολόκληρη πόλη στα ουράνια. Ο αδικοχαμένος αμυντικός των βυσσινί (σκοτώθηκε σε τροχαίο το 1997) με δικό του γκολ στο 86ο λεπτό έδωσε την νίκη στη Λάρισα με 1-0 απέναντι στον Ηρακλή χαρίζοντας της έτσι το πρωτάθλημα. Ένα επίτευγμα που το υποδέχτηκαν με ιδιαίτερη θέρμη οι φίλαθλοι. Σε εκείνο το ματς με τον Ηρακλή ο Γκμοχ δεν πανηγύρισε με τους παίκτες καθώς ήδη είχε ήδη συμφωνήσει με τον Ολυμπιακό του Κοσκωτά, ενώ πριν το τελευταίο ματς με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα απολύθηκε.
Η Λαρισα το1988 είχε τερματίσει στην πρώτη θέση έχοντας 18 νίκες, επτά ισοπαλίες και πέντε ήττες έχοντας τρεις βαθμούς διαφορά από την ΑΕΚ.
Στο τελευταίο εντός έδρας παιχνίδι με τον Ηρακλή βρέθηκαν στις εξέδρες του Αλκαζάρ 18.500 ενώ σε 11 παιχνίδια πρωταθλήματος οι φίλαθλοι που βρέθηκαν στην εξέδρα ξεπερνούσαν τις 10.000.
Πρώτος σκόρερ της ομάδας αναδείχθηκε ο Μιχάλης Ζιώγας. Την ίδια σεζόν είχε καλή πορεία και στο κύπελλο, αλλά αποκλείστηκε στα ημιτελικά από τον Παναθηναϊκό.
Αναστάτωση με Τσίγκοφ
Να σημειωθεί πάντως ότι το πρωτάθλημα της Λάρισας τα 1988 πέρασε από χίλια κύματα. Και αυτό γιατί προς το τέλος της σεζόν και την στιγμή φαινόνταν ότι η ομάδα ήταν φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου στον αγώνα με τον Παναθηναϊκό βρέθηκε θετικός σε έλεγχο ντοπινγκ ο ποδοσφαιριστής της Λάρισας Γκεόργκι Τσίγκοφ στην αντιβηχική ουσία κωδεΐνη.
Συνέπεια αυτού ήταν η Λάρισα να τιμωρηθεί με αφαίρεση 4 βαθμών βάσει των σχετικών κανονισμών της ΕΠΟ. Η απόφαση αυτή προκάλεσε λαϊκή εξέγερση στην πόλη με τους οπαδούς της τοπικής ομάδας να προχωρούν σε αποκλεισμούς της εθνικής οδού και της σιδηροδρομικής γραμμής Αθήνας – Θεσσαλονίκης, προκαλώντας τεράστιο πρόβλημα στις συγκοινωνίες.
Η λύση τελικά δόθηκε από την τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Ο υφυπουργός αθλητισμού Σήφης Βαλυράκης με παρέμβασή του στις 21/03/1988, άλλαξε το άρθρο 32 του Κανονισμού Αγώνων Ποδοσφαίρου, ο οποίος εναρμονίστηκε με την ισχύουσα νομοθεσία της UEFA. Ουσιαστικά άλλαξε τον κανονισμό που έλεγε ότι δεν τιμωρείται η ομάδα σε περίπτωση που κάποιος παίκτης της βρεθεί ντοπαρισμένος. Ετσι τιμωρήθηκε μόνο ο Τσίγκοφ, η Λάρισα από την άλλη απαλλάχθηκε και κατέκτησε τον τίτλο.
Το παραμύθι της Λάρισας πριν από 29 χρόνια μπορεί να μην είχε δράκο, αλλά είχε τίτλο. Μια διάκριση, ένα μοναδικό επίτευγμα που έμεινε στην ιστορία. Η πρώτη και μόνη μέχρι τις μέρες μας επαρχιακή ομάδα που κατέκτησε πρωτάθλημα στην Ελλάδα ενώνοντας τους φιλάθλους…