Ο Γιάννος Κρανιδιώτης, υπό την τότε ιδιότητά του ως αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών μετέβαινε στο Βουκουρέστι με υπηρεσιακό αεροσκάφος τύπου Φάλκον, προκειμένου να λάβει μέρος σε Διαβαλκανική Διάσκεψη Υπουργών Εξωτερικών.
Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένιδας σε ανάρτησή του αναφέρει «Ο Γιάννος Κρανιδιώτης υπήρξε ένας οραματιστής πολιτικός. 22 χρόνια από τον θάνατό του, το όραμά του συνεχίζει να εμπνέει Ελλάδα και Κύπρο για τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού και την προάσπιση των συμφερόντων του Ελληνισμού απέναντι στις συνεχιζόμενες προκλήσεις».
Ο Γιάννος Κρανιδιώτης υπήρξε ένας οραματιστής πολιτικός. 22 χρόνια από τον θάνατό του, το όραμά του συνεχίζει να εμπνέει Ελλάδα και Κύπρο για τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού και την προάσπιση των συμφερόντων του Ελληνισμού απέναντι στις συνεχιζόμενες προκλήσεις. pic.twitter.com/z9bgdbg7uD
— Nikos Dendias (@NikosDendias) September 14, 2021
Το ιστορικό της τραγωδίας
Το βράδυ της 14ης Σεπτεμβρίου του 1999 επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε ένα αεροπορικό δυστύχημα που δεν είχε προηγούμενο. Το πρωθυπουργικό αεροσκάφος τύπου Φάλκον που μεταφέρει τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιάννο Κρανιδιώτη και άλλα 12 άτομα στη Ρουμανία, πέφτει σε μεγάλο κενό αέρος.
Κατά τη διάρκεια της ανεξέλεγκτης καθοδικής πορείας όσοι δεν ήταν δεμένοι στις θέσεις τους χτυπούσαν στα τοιχώματα του αεροπλάνου και στα καθίσματα. «Κλυδωνίζονταν ως εάν να βρίσκονταν εντός αναδευτήρα, προσέκρουσαν στην οροφή, στα τοιχώματα, στο δάπεδο και στην επίπλωση του αεροσκάφους», αναφέρεται σε απόφαση του Αρείου Πάγου με την οποία επιδικάστηκε αποζημίωση συγγενούς ενός εκ των θυμάτων.
Στο δυστύχημα έχασαν τη ζωή τους ο Γιάννος Κρανιδιώτης, ο 23χρονος γιος του Νικόλας, οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ Δημήτρης Πανταζόπουλος και Νίνα Ασημακοπούλου, ο εικονολήπτης της ΕΡΤ Παναγιώτης Πούλος, ο αστυνομικός της προσωπικής ασφάλειας του υπουργού Νίκος Ασημακόπουλος και ο μηχανικός του αεροσκάφους Μιχάλης Παπαδόπουλος.
Το Φάλκον είχε ξεκινήσει το ταξίδι του από την Αθήνα και κατευθυνόταν προς το Βουκουρέστι προκειμένου ο υπουργός να συμμετάσχει στη Διαβαλκανική Διάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών. Λίγο πριν φτάσει στη ρουμανική πρωτεύουσα το αεροσκάφος έκανε μια απότομη βουτιά από τα 15.000 πόδια όπου πετούσε και σταθεροποιήθηκε στα 3.000 πόδια.
Τα αίτια της τραγωδίας
Η επίσημη έκθεση των ρουμανικών αρχών που δόθηκε στη δημοσιότητα τον Αύγουστο του 2000 κάνει λόγο για τεχνική βλάβη και λάθος χειρισμούς. Είχε ήδη προηγηθεί η άσκηση δίωξης από την Εισαγγελία Πρωτοδικών σε βάρος των δύο πιλότων του Φάλκον, καθώς και κατά των τεχνικών που το συντηρούσαν, βάσει άλλου πορίσματος που είχε εκδοθεί από δύο εμπειρογνώμονες που είχε ορίσει η Δικαιοσύνη.
Στο 16σέλιδο πόρισμα των Ρουμάνων ειδικών αναφέρονται ως κύριες αιτίες της τραγωδίας οι λάθος χειρισμοί του κυβερνήτη και του συγκυβερνήτη σε σχέση με τον αυτόματο πιλότο, οι λανθασμένες οδηγίες που είχαν οι πιλότοι για την αντιμετώπιση περιστατικών σε μεγάλες ταχύτητες και το γεγονός ότι οι επιβάτες δεν φορούσαν ζώνες, ενώ το αεροσκάφος βρισκόταν σε πορεία καθόδου για προσγείωση.
Το πόρισμα περιλαμβάνει και συστάσεις προς την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και την Ολυμπιακή για την ευθύνη συντήρησης του Φάλκον, αναφέροντας ότι πρέπει να αναθεωρήσουν την πολιτική τους σχετικά με τη συντήρηση των αεροσκαφών και τη χρήση των ζωνών ασφαλείας.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Με rapid test στους χώρους εστίασης οι ανεμβολίαστοι 12-17 ετών – Τι αλλάζει
- Πώς από την εκκλησία κατέληξαν στη φυλακή η πρώην παίκτρια ριάλιτι και ο σύντροφός της
- ΕΝΦΙΑ: Έρχονται ανατροπές – Τι αλλάζει και πως θα υπολογίζεται
- Επιστολή βουλευτών ΗΠΑ σε ΟΗΕ: Μέτρα εναντίον της Τουρκίας για το άνοιγμα των Βαρωσίων
- Τζανάκης για σχολεία: Προοδευτικά τουλάχιστον 300 με 500 παιδιά θα χρειαστεί να νοσηλευτούν
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter