Σε μια ανάρτηση της 20ής Δεκεμβρίου στην πλατφόρμα του, «Truth Social», ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, απείλησε να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές από την Ευρωπαϊκή Ενωση, εκτός εάν η Ε.Ε. δεσμευτεί να αυξήσει σημαντικά τις εισαγωγές αμερικανικού πετρελαίου και φυσικού αερίου για να μειώσει το «τεράστιο -εμπορικό- έλλειμμα» των ΗΠΑ με την Ε.Ε.
Η προειδοποίηση Τραμπ έρχεται μετά τη δήλωση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τον Νοέμβριο, ότι η Ε.Ε. θα μπορούσε να αυξήσει τις αγορές LNG από τις ΗΠΑ ως έναν τρόπο, αφενός να μειώσει τα μεγάλα εμπορικά πλεονάσματά της με τις ΗΠΑ και αφετέρου να συμβάλει στην αντικατάσταση των εναπομεινασών εισαγωγών ρωσικού LNG της Ενωσης, στο πλαίσιο του στόχου των Βρυξελλών για σταδιακή ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία έως το 2027. Την ιδέα αυτή επανέλαβε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία, τον Νοέμβριο, προέτρεψε τους ηγέτες της Ε.Ε. να αγοράζουν περισσότερα αμερικανικά προϊόντα, για να αποφύγουν τους αμερικανικούς δασμούς σε μια εποχή που το μπλοκ αντιμετωπίζει ήδη έντονες οικονομικές προκλήσεις. Οι αξιωματούχοι της Ε.Ε. φέρονται, επίσης, να εργάζονται πάνω σε ανταποδοτικά μέτρα, για να αντιμετωπίσουν τυχόν αμερικανικούς εμπορικούς περιορισμούς σε περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων.
Η επέκταση της αμερικανικής εξαγωγικής ικανότητας σε LNG, σε συνδυασμό με την αύξηση της ζήτησης από την Ε.Ε., η οποία οφείλεται εν μέρει στην αναμενόμενη διακοπή της ροής των ρωσικών αγωγών μέσω Ουκρανίας, θα δημιουργήσει ευκαιρίες για νέες συμφωνίες προμήθειας. Οι ΗΠΑ είναι ήδη ο κορυφαίος προμηθευτής της Ε.Ε. τόσο σε LNG όσο και σε πετρέλαιο, έχοντας διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη σταθεροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης κατά τη διάρκεια της κρίσης 2022-2023, όταν οι τιμές αυξήθηκαν στα ύψη μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με τη Eurostat, οι ΗΠΑ προμήθευσαν το 48% των εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου της Ενωσης κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024, ενώ η Ρωσία προμήθευσε το 16%. Με τις νέες εξαγωγικές εγκαταστάσεις που πρόκειται να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους τα επόμενα χρόνια, η δυνατότητα των ΗΠΑ για εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου αναμένεται να αυξηθεί από τα σημερινά 13,8 δισ. κυβικά πόδια ημερησίως (Bcf/d) στα 17,8 Bcf/d το 2025, προτού φθάσει τα 24,2 Bcf/d έως το 2028, σύμφωνα με την Αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας (EIA).
Μακελειό στη Νέα Ορλεάνη: Η στιγμή που η αστυνομία ανοίγει πυρ κατά του δράση
Εν τω μεταξύ, οι ροές ρωσικών αγωγών μέσω της Ουκρανίας θα σταματήσουν σχεδόν σίγουρα στις 31 Δεκεμβρίου, οπότε λήγει η πενταετής συμφωνία διαμετακόμισης της Ουκρανίας με την Gazprom για τη μεταφορά φυσικού αερίου σε αγοραστές στην Ε.Ε. Οι ρωσικές ροές μέσω του TurkStream -ενός από τους δύο εναπομείναντες αγωγούς που συνδέουν τη Ρωσία με την Ε.Ε., μαζί με τον BlueStream- ενδέχεται να αυξηθούν ελαφρώς. Ωστόσο, η Ε.Ε. θα χρειαστεί να εισαγάγει περισσότερο LNG για να εξισορροπήσει το έλλειμμα, με τις ΗΠΑ να είναι ένας πιθανός προμηθευτής.
Ωστόσο, η περιορισμένη δυνατότητα της Ε.Ε. να επηρεάσει τις πολιτικές των κρατών-μελών για την προμήθεια LNG, σε συνδυασμό με την πολύπλοκη δυναμική της αγοράς, υποδηλώνει ότι οι αυξημένες εισαγωγές αμερικανικού πετρελαίου και φυσικού αερίου από την Ε.Ε. είναι απίθανο να επιλύσουν πλήρως τις εμπορικές εντάσεις μεταξύ των Βρυξελλών και της κυβέρνησης Τραμπ, η οποία θα διατηρήσει τους αμερικανικούς δασμούς και τα ευρωπαϊκά αντίμετρα στο τραπέζι.
Τα επόμενα χρόνια, οι ΗΠΑ θα έχουν αρκετή εξαγωγική ικανότητα, για να υπογράψουν νέες συμφωνίες προμήθειας υγροποιημένου φυσικού αερίου με αγοραστές στην Ε.Ε. Ωστόσο, οι Βρυξέλλες έχουν περιορισμένη επιρροή στα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη ως προς την πολιτική για τις ενεργειακές προμήθειες και, κυρίως, των ιδιωτικών εταιριών.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορούσε να αυστηροποιήσει σημαντικά τους περιορισμούς στις εισαγωγές ρωσικού LNG, οι οποίες εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν σημαντικό μερίδιο της συνολικής απορρόφησης φυσικού αερίου του μπλοκ. Αυτό, όμως, θα αποδεικνυόταν δύσκολο, λόγω της συνεχιζόμενης έλλειψης συναίνεσης μεταξύ των κρατών-μελών επί του θέματος, καθώς οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εξακολουθούν να βρίσκονται υπό πίεση, για να διασφαλίσουν τον ενεργειακό εφοδιασμό τους και να διατηρήσουν τις τιμές υπό έλεγχο. Κατά τη σύναψη νέων συμβάσεων με τους προμηθευτές υγροποιημένου φυσικού αερίου των ΗΠΑ, οι Ευρωπαίοι αγοραστές θα αντιμετωπίσουν, επίσης, σκληρό ανταγωνισμό από τους Ασιάτες (αγοραστές), ιδίως τους Κινέζους, όπου η ζήτηση LNG αναμένεται να αυξηθεί. Επιπλέον, οι Ευρωπαίοι αγοραστές ενδέχεται απλώς να επιλέξουν συμβάσεις με εναλλακτικούς προμηθευτές, αντί να δώσουν προτεραιότητα στο αμερικανικό LNG.
Παρ’ όλα αυτά, οι υποσχόμενες προσαρμογές στο εμπόριο ενέργειας, σε συνδυασμό με άλλες δεσμεύσεις της Ε.Ε. -όπως η αυστηροποίηση των περιορισμών στις εξαγωγές τεχνολογίας έναντι της Κίνας ή η αύξηση των αμυντικών δαπανών (μεταξύ άλλων, μέσω της μεγαλύτερης προμήθειας εξοπλισμού αμερικανικής κατασκευής)-, μπορεί να χρησιμεύσουν ως πολύτιμα διαπραγματευτικά χαρτιά στις συζητήσεις για την άμβλυνση των διμερών εμπορικών εντάσεων.
Ειδήσεις σήμερα
Καιρός: «Κλείδωσε» ο καιρός για την Πρωτοχρονιά – Αναλυτική πρόγνωση
Χατζηδάκης στο TikTok: Σουηδία δεν γίναμε, αλλά η Ελλάδα ανέβηκε και το 2024
Ανασκόπηση 2024 στα media: Καβγάδες, επιστροφές και μεταγραφές που θυμόμαστε
Πάλι τα ίδια με τον Ρούμπεν Σεμέδο – Συνελήφθη για ενδοοικογενειακή βία
Ακρίβεια: Γιατί έγινε άπιαστη η σοκολάτα;
Νότια Κορέα: Τι είπε ο επιζών από τη φονική συντριβή του αεροσκάφους [σοκαριστικά βίντεο]