Αρχικά, μέχρι το 1964 που σχολικά βιβλία παρέχονται δωρεάν από το κράτος, το βιβλίο αποτελεί είδος πολυτελείας για τους φτωχούς μαθητές και φυλάσσεται με ευλάβεια από τους μαθητές. Αντί για τετράδιο και μολύβι υπάρχει η πλάκα και το κονδύλι.
Η πλάκα είναι ένα μαύρο πινακάκι σε διάφορα μεγέθη ενώ το κοντύλι μοιάζει με στενόμακρη κιμωλία, με την οποία τα παιδιά γράφουν πάνω στη πλάκα. Η τελευταία περικλείεται από ξύλινο πλαίσιο που πάνω του δένετε με σκοινάκι ο σπόγγος. Στη πάνινη τσάντα, ο μαθητής της πρώτης και δευτέρας τάξης, έχει την πλάκα και ένα πίνακα σε μικρογραφία. Στην άκρη της πλάκας υπάρχει τρύπα 5-6 εκατοστών, όπου δένετε ο σάκος που συγκρατεί το κοντύλι, ενώ στο πάνω μέρος του έχει μια χαρακιά, για να συγκρατείται ο σπάγκος. Στη τρύπα της πλάκας βρίσκεται κι άλλος σπάγκος με μικρό σφουγγαράκι θαλάσσης για το σβήσιμο ο οποίος δένετε για να μη χαθεί, ή μικρό πανί.
Στις μεγαλύτερες τάξεις τα παιδιά χρησιμοποιούν πένα και μελανοδοχείο, που μπαίνουν σε ειδική θήκη που υπάρχει στο θρανίο. Βουτούν την πένα στο μελανοδοχείο κι γράφουν υπολογίζοντας με ακρίβεια πόσο μελάνι χρειάζεται για να μη μουντζουρωθεί το τετράδιο και αλλοιωθούν τα γράμματα, αφού η καλλιγραφία είναι καθοριστική στη βαθμολογία τους.
Στη σάκα, αρχικά υπάρχει μόνο ένα τετράδιο γραφής, με γραμμές για γραφή κειμένου -«αυλακιές» όπως έλεγαν οι αγρότες-και αριθμητικής με τετράγωνα κουτάκια. Η προτροπή των γονέων στα παιδιά είναι να γράφουν ίσια, και να μην ξεφεύγουν τα γράμματα από τις αυλακιές, και οι αριθμοί «έξω από τα σπιτάκια». Η πλάκα με το κοντύλι αντικαθίσταται από καντριγιέ τετράδια, και αργότερα από τα μισά-μισά, όλα ντυμένα από μπλε χαρτί. Τα τετράδια τη δεκαετία του ‘60 είναι πλαστικά μονόχρωμα, συνήθως μπλε, και έχουν μια ετικέτα προφυλαγμένη με πλαστικό. Εκεί, γράφουν οι μαθητές το όνομα τους, το μάθημα του τετραδίου και την τάξη τους. Υπάρχουν τετράδια για όλα τα μαθήματα και το περίφημο «πρόχειρο» για όλες τις χρήσεις. Οι μαθητές προσπαθούν να τα διατηρήσουν καθαρά και ατσαλάκωτα γιατί ο δάσκαλος λέει πως «το τετράδιο είναι ο καθρέφτης του μαθητή».
Μεταπολεμικά κυκλοφορούν οι πρώτες κασετίνες σε ορθογώνιο σχήμα. Είναι ξύλινες, ανοίγουν με ένα συρταρωτό καπάκι με ζωγραφιές και μέσα μπαίνουν μολύβια, ξύστρα, γόμα και χάρακες. Τα φτωχά παιδιά κόβουν τα μολύβια στη μέση για να τα μοιραστούν με τα αδέλφια τους. Αργότερα κυκλοφορούν και τα πρώτα στυλό. Απαραίτητο συμπλήρωμα της εποχής είναι το αγαπημένο αριθμητήριο με τις πολύχρωμες μπίλιες περασμένες σε μεταλλικές βέργες.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Σασμός: Θρήνος στα επόμενα επεισόδια – Ο Στεφανής πέφτει νεκρός
- Μαντόνα: Η βασίλισσα της ποπ «έριξε» το Instagram στα 63 της χρόνια – Δείτε τις τόπλες φωτογραφίες της
- The Bachelor 2: Το αστρονομικό ποσό που παίρνει ο Αλέξης Παππάς
- Τζούλια Νόβα: Κάποιοι μου ευχήθηκαν να χάσω τη ψυχή που κυοφορώ – Μοιράστε αγάπη και όχι κακία
- Mega Καλημέρα: Ανακοίνωσε τον γάμο της στην εκπομπή της Μελέτη
- Ζόρικες στιγμές για την Κατερίνα Καραβάτου και την κόρη της Αέλια – Τι συνέβη
- Αλαφιασμένη στο κέντρο της Αθήνας η Ελένη Μενεγάκη
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter