Σύμφωνα με την αναθεωρημένη εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, το επίκεντρο του σεισμού των 2,2 ρίχτερ ήταν τέσσερα χιλιόμετρα δυτικά – νοτιοδυτικά της Αγίας Παρασκευής, στον Γέρακα, και είχε εστιακό βάθος 8,3 χιλιομέτρων. Νωρίτερα ακόμη ένας σεισμός ταρακούνησε την Αττική, αυτή τη φορά στο Χαλάνδρι και είχε μέγεθος 2,7 ρίχτερ.
Και το πρωί της Κυριακής ακολούθησαν μικροδονήσεις παρόμοιας έντασης και σχεδόν ταυτόχρονα στις 9 το πρωί. Στα 2,2 ρίχτερ σημειώθηκε σεισμός ένα χιλιόμετρο δυτικά-νοτιοδυτικά της Παλλήνης, με εστιακό βάθος πέντε χιλιομέτρων, και 2 ρίχτερ τέσσερα χιλιόμετρα δυτικά-νοτιοδυτικά της Αγίας Παρασκευής, με εστιακό βάθος 8,3 χιλιομέτρων.
Η περιοχή του Χαλανδρίου τον τελευταίο καιρό παρουσιάζει μια συνεχή σεισμική δραστηριότητα, με τις δονήσεις να είναι μικρές, αλλά έχουν χαμηλό εστιακό βάθος με συνέπεια να γίνονται αισθητοί. Περίπου δύο εβδομάδες νωρίτερα, στις 11 Δεκεμβρίου, είχαν σημειωθεί δύο σεισμοί στις ίδιες περιοχές. Ο μεγαλύτερος σεισμός ήταν περίπου στα τρία χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Χαλανδρίου, με εστιακό βάθος 6,3 χιλιόμετρα, έντασης 2,8 ρίχτερ.
Το πρωί της Κυριακής ο κ. Λέκκας σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό Action24, σχολιάζοντας τους πρωινούς σεισμούς, επανέλαβε για μία ακόμα φορά ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα με έντονη σεισμική δραστηριότητα. Ιδιαίτερα η Αττική, σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, δεν διαθέτει μεγάλες τεκτονικές δομές. ούτε αναμένεται μεγάλης κλίμακας σεισμική δόνηση. «Δεν ανησυχούμε, είναι μικροί σεισμοί πάνω στο ελληνικό τόξο σε διάφορα σημεία του ελληνικού χώρου. Διατηρούν ένα μέγεθος κάτω από 4 βαθμούς ρίχτερ. Είναι μια σεισμικότητα που από τη μια πλευρά καλό είναι να υπάρχει, από την άλλη ανησυχεί τους κατοίκους που είναι στο επίκεντρο, αλλά δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα», είπε χαρακτηριστικά.
«Η σεισμικότητα οφείλεται στην κίνηση ρευστών που υπάρχουν στο ανώτερο τμήμα του φλοιού. Επίσης, τα κτήρια στην Αττική είναι κτισμένα με έναν πολύ καλό αντισεισμικό κανονισμό και αντέχουν σε πολύ μεγαλύτερες δονήσεις», σημείωσε ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Αθανάσιος Γκάνας.
Στην Κρήτη
Τέσσερις σεισμοί σημειώθηκαν και στην Κρήτη σε διάστημα μόλις 30 λεπτών το πρωί της Κυριακής. Οι σεισμικές δονήσεις καταγράφηκαν στο θαλάσσιο χώρο ανοικτά της Ζάκρου, περιοχή η οποία δίνει συχνά μικροσεισμούς. Λίγο μετά τις 10 το πρωί στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης το Γεωδυναμικό κατέγραψε τους τελευταίους σεισμούς, ενώ στις 02:15 καταγράφηκε σεισμική δόνηση 4,2 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ στον θαλάσσιο χώρο 28 χιλιόμετρα νότια της Καρπάθου, ο οποίος λόγω του μεγάλο βάθους δεν έγινε αισθητός στο νησί.
Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, οι τέσσερις νέοι σεισμοί της Κρήτης ήταν εξής: Στις 10:01 ώρα σημειώθηκε ασθενής σεισμικής δόνηση με μέγεθος 2,3 της κλίμακας Ρίχτερ. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στον θαλάσσιο χώρο 19 χλμ. Ανατολικά της Ζάκρου, ενώ το εστιακό βάθος του σεισμού υπολογίζεται στα 25,8 χλμ.
Μετά από ένα λεπτό, στις 10:02 ώρα Ελλάδος, ακολούθησαν δύο νέες σεισμικές δονήσεις μεγέθους 4,4 και 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Στις 10:29 ώρα Ελλάδος ακολούθησε και νέα δόνηση 3,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στον θαλάσσιο χώρο 15 χλμ. ανατολικά της Ζάκρου, με επιφανειακό εστιακό βάθος στα 5 χλμ.
Σεισμός: Τα 4 άγνωστα ρήγματα της Αττικής – Μπορούν να δώσουν δονήσεις πολλών Ρίχτερ
Η περιοχή από τον Ανατολικό Κορινθιακό, προς τη Θήβα, τον Αυλώνα μέχρι τον Ωρωπό φιλοξενεί μία ζώνη με ρήγματα, που έχουν δώσει πολύνεκρους σεισμούς μεγέθους 6-6,5 Ρίχτερ το 1858 και το 1914.
- Ρήγματα Πεντέλης, Ραφήνας, Σπάτων
Πρόκειται για ρήγματα μέσα στην Αττική που έχουν εντοπιστεί σε παλαιότερες μελέτες, όμως κανείς δεν γνωρίζει το μήκος τους, το οποίο συνδέεται άμεσα με τη δυναμικότητά τους, δηλαδή με το μέγεθος του σεισμού που μπορούν να παραγάγουν.
- Σαρωνικός
«Τα ρήγματα του Σαρωνικού Κόλπου προκαλούν σεισμούς ενδιαμέσου βάθους, δηλαδή με εστίες σε βάθη τουλάχιστον 50-60 χιλιομέτρων και με μέγεθος που μπορεί να είναι μεγαλύτερο των 6,5 Ρίχτερ», αναφέρει ο σεισμολόγος δρ Γεράσιμος Παπαδόπουλος. Ένας τέτοιος σεισμός, με επίκεντρο κάτω από τον Ακροκόρινθο, σημειώθηκε τον Αύγουστο του 1962 και έγινε πολύ αισθητός στην Αττική, ενώ προκάλεσε μικρές βλάβες. Δεν είναι γνωστό τι συνέπειες θα μπορούσε να επιφέρει η επανάληψη ενός τέτοιου φαινομένου σήμερα, που το Λεκανοπέδιο είναι δομημένο με άλλου τύπου κατασκευές.
- Αταλάντη
Βρίσκεται σε ευθεία απόσταση περίπου 130 χιλιομέτρων από την Αθήνα, όμως το 1894 έδωσε δύο σεισμικές δονήσεις, μεγέθους 6,7 και 6,4 Ρίχτερ, με διαφορά μίας εβδομάδας, προκαλώντας βλάβες σε Αθήνα και Πειραιά. Οι συνέπειες στο κτιριακό απόθεμα του Λεκανοπεδίου από ενδεχόμενο σεισμό στην Αταλάντη θα πρέπει να μελετηθούν.