Η πρώτη αντίδραση των ΗΠΑ, μετά την ανατροπή του Μπατίστα από τον Κάστρο και την σταδιακή μετεξέλιξη της Κούβας ως κομμουνιστικό κράτος με άμεσες επαφές με την ΕΣΣΔ, έρχεται μέσα από τους κόλπους της ΣΙΑ, η οποία προτείνει στον τότε πρόεδρο Αϊζενχάουερ την οργάνωση στρατιωτικής μονάδας αποτελούμενη από Κουβανούς αντικαθεστωτικούς.
Έτσι, με τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης ξεκινά η στρατολόγηση και η εκπαίδευση της νέας αυτής μονάδας. Η όλη προσπάθεια αρχικά ονομάζεται «Επιχείρηση 40» παίρνοντας το όνομά της από την αντίστοιχη ομάδα εργασίας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.
Με βάση τον σχεδιασμό της ΣΙΑ, μια επιτυχής απόβαση θα προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στο εσωτερικό του νησιού και ο λαός θα στραφεί εναντίον του Κάστρο, με τελικό αποτέλεσμα την δημιουργία μιας νέας κυβέρνησης που θα ζητήσει την επέμβαση των ΗΠΑ ολοκληρώνοντας έτσι την ανατροπή του.
Κυριότερα αίτια της αποτυχημένης αμερικάνικης απόβασης, είναι κατά πρώτον ότι αυτή πραγματοποιείται σε πολύ σύντομο διάστημα μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Κάστρο, με τις μνήμες από την εποχή της δικτατορίας Μπατίστα να είναι ακόμα νωπές.
Δεύτερον, η αδυναμία της ΣΙΑ να κρατήσει μυστική τοποθεσία και χρόνο της απόβασης, αφού με πληροφόρηση από Κα Κε Μπε και Κουβανούς πράκτορες στο Μαϊάμι, ο Κάστρο γνωρίζοντας τι πρόκειται να συμβεί προχωρά σε χιλιάδες συλλήψεις υπόπτων αντικαθεστωτικών. Μετά την αποτυχία της απόβασης, η ΣΙΑ εκπονεί το 1961 έκθεση με συντάκτη τον Γενικό Επιθεωρητή Λίμαν Κίρκπατρικ, που αποχαρακτηρίζεται μόλις πριν μερικά χρόνια.
Στο κείμενο αυτό γίνεται ξεκάθαρα ότι η επιχείρηση αποτυγχάνει σε όλα τα επίπεδα, αποδεικνύοντας ότι η πανίσχυρη κατά την αμερικάνικη μυθολογία υπηρεσία, είναι ανίκανη να αναλάβει μια τέτοιας κλίμακας στρατιωτική επέμβαση. Χαρακτηριστικά αναφέρει μεταξύ άλλων, ότι οι εκπαιδευτές των αντικαθεστωτικών στα στρατόπεδα της ΣΙΑ σε Γουατεμάλα και αλλού δεν γνωρίζουν καν την ισπανική γλώσσα.
Επίσης, ενώ η υπηρεσία έχει την πλήρη εικόνα της δυσμενούς κατάστασης που διαγράφεται επιλέγει να κοινοποιήσει στην κυβέρνηση τις πληροφορίες επιλεκτικά, προκαλώντας έτσι πρόβλημα στη λήψη αποφάσεων.
Αλλά και εσωτερικά για τη ΣΙΑ, ο αντίκτυπος της αποτυχίας είναι τεράστιος. Ευθύς οδηγούνται σε παραίτηση ο διευθυντής Ντούλς, ο υποδιευθυντής Κάμπελ και ο Διευθυντής Επιχειρήσεων Μπίσελ. Η εν λόγω έκθεση «θάβεται» γρήγορα, αλλά η κυβέρνηση γνωρίζει καλά ότι κάποιοι πρέπει να τιμωρηθούν για τα τεκταινόμενα.
Ο Κόλπος των Χοίρων είναι καθοριστικός για ότι επακολουθεί δύο χρόνια αργότερα στην πυραυλική κρίση της Κούβας του 1963. Το δίδαγμα του 1961 παραμένει στο μυαλό του Κέννεντυ αποτελώντας βασικό παράγοντα στη διαμόρφωση της στρατηγικής του στη νέα κρίση. Γι’ αυτό άλλωστε επιλέγει να προβεί σε ένα ναυτικό αποκλεισμό μη προτιμώντας στρατιωτική εμπλοκή. φοβούμενος φυσικά και την κλιμάκωση με την ΕΣΣΔ.
Βαρδής Βαρδινογιάννης: Έφυγε ο «δημιουργός» μιας επιχειρηματικής αυτοκρατορίας
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
- Θανατική ποινή στην Ελλάδα: Οι καταδίκες «Εις θάνατον» που δεν εκτελέστηκαν
- «Ποτέ την Κυριακή»: Παραλίγο να καταλήξει στην χωματερή το Όσκαρ
- Kουρείς ως οδοντίατροι και παθολόγοι…
- Εργα και ημέρες του κυρ Γιάννη του Σάμιου: Ο …ιδιοκτήτης όλων των σπιτιών της Αθήνας
- Λιγόρτυνος: Η κατάρα ξαναχτύπησε το χωριό της Κρήτης – Η γκρεμισμένη εκκλησία και ο θρύλος που την ακολουθεί
- Έλληνας του Άουσβιτς θυμάται την πιο «μαύρη σελίδα» στην παγκόσμια ιστορία [βίντεο]
- Αντώνης Κουρκουρίκης: Ο σοφέρ των διάσημων αποκαλύπτει τα πάντα – Για 50 χρόνια μετέφερε VIPs, πρίγκιπες και σταρ με τη λιμουζίνα του [εικόνες]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr