Γράφει η Ελισάβετ Λογοθέτη
Η κουρασμένη από τις περικοπές, ελληνική κοινωνία, έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στον ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα. Ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς και τα μέλη του διεμήνυαν πως θα βγάλουν την Ελλάδα από τον φαύλο κύκλο της λιτότητας, θα διώξουν την… κακιά Τρόικα που απαρτιζόταν από άτομα που βλέπουν αριθμούς και όχι ανθρώπους και θα επανέφεραν μία ολόκληρη χώρα στα επίπεδα προ κρίσης. Ουσιαστικά ποντάροντας στο συναίσθημα και παρουσιάζοντας τα γεγονότα απλοϊκά, ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε τον Ιανουάριο του 2015 να εκλεγεί με ποσοστό 36,3%.
Τα πρώτα φώτα δεν πέφτουν στον Αλέξη Τσίπρα αλλά σε αυτόν που θα πάρει την οικονομία της χώρας στις πλάτες του, στον Γιάνη Βαρουφάκη. Όλα ξεκίνησαν από το περίφημο «ουάου» το οποίο έδωσε ελπίδες στον λαό πως η κυβέρνηση θα σηκώσει… ανάστημα στους δανειστές.
Με αέρα be rock star ο Γιάνης πηγαίνει στο Eurogroup με τα πουκάμισα-λαχούρια και στις 20 Φεβρουαρίου του ίδιου έτους το ελληνικό πρόγραμμα παίρνει παράταση για 4 μήνες.
Και από τότε ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για το Κούγκι… (όπως είχε πει ο Πάνος Καμμένος)
Οι κλειστές τράπεζες, ένα δημοψήφισμα που επικράτησε το «ΟΧΙ» στην πρόταση των δανειστών και η 17ωρη διαπραγμάτευση του Αλέξη Τσίπρα είχαν σαν αποτέλεσμα να έρθει ακόμα ένα Μνημόνιο, το αριστερό Μνημόνιο.
Και αφού η χώρα παρ’ ολίγο να γίνει κούγκι, τελικά έγινε κούγκι ο ΣΥΡΙΖΑ…
Στις 14 Αυγούστου 2015 πάει στη Βουλή το τρίτο Μνημόνιο και περνάει με 222 «ναι». Οι απώλειες για τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν μεγάλες καθώς 32 βουλευτές καταψήφισαν, 11 ψήφισαν «παρών» και τρεις διαφοροποιήθηκαν ψηφίζοντας «ναι» επί της αρχής και «παρών» σε επιμέρους άρθρα.
Μετά από την νέα συμφωνία, συνολικά 20 κυβερνητικοί βουλευτές αποχώρησαν από το κόμμα με πολλούς από αυτούς να προσχωρούν στην Λαϊκή Ενότητα με επικεφαλής τον Παναγιώτη Λαφαζάνη. Άλλοι εξαφανίστηκαν και κάποιοι όπως η Ζωή Κωνσταντοπούλου χάραξαν δική τους πολιτική πορεία.
Κάποιοι από τους αποχωρισθέντες τους πρώτους μήνες διακυβέρνησης:
Μαρία Κανελλοπούλου, Ζωή Κωνσταντοπούλου, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Στάθης Λεουτσάκος, Γιάνης Βαρουφάκης, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, Κώστας Ήσυχος, Νάντια Βαλαβάνη, Δημήτρης Στρατούλης, Ιωάννα Γαϊτάνη, Βαγγέλης Διαμαντόπουλος, Κώστας Λαπαβίτσας, Ραχήλ Μακρή.
Παρατηρώντας κανείς τον ΣΥΡΙΖΑ, διαπιστώνει πως αποχώρησαν μετά από την ψήφιση του νέου Μνημονίου οι «στρατιώτες» πρώτης γραμμής. Εκείνοι που διεμήνυαν πως είναι αριστεροί και δεν πρόκειται να δεχτούν άλλο τις φιλελεύθερες πολιτικές της κυβέρνησης Σαμαρά και Παπανδρέου. Επικοινωνιακά ήταν αυτοί που «χρωμάτισαν» τον ΣΥΡΙΖΑ ως αντισυστημικό και αντιμνημονιακό.
Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο υπουργός των αγωγών και της ΔΕΗ
Πρώτος και… καλύτερος ηγέτης της Αριστερής Πλατφόρμας Παναγιώτης Λαφαζάνης. Ο μετέπειτα υπουργός Ενέργειας που υποσχόταν πως θα έκανε αγωγό και θα σταματούσε την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.
Προεκλογικά έλεγε πως ο ΣΥΡΙΖΑ «έχει προγραμματάρα»!
«Η ΔΕΗ θα επανέλθει στο Δημόσιο ως δημόσια επιχείρηση η οποία θα λειτουργήσει σε όφελος της ανάπτυξης και με κριτήρια αποκλειστικά παραγωγικά και βεβαίως περιβαλλοντικά. Θα είναι μια καινούργια ΔΕΗ η οποία θα υποβοηθήσει σημαντικά την ανάγκη να προχωρήσει η χώρα σε παραγωγική ανασυγκρότηση», έλεγε ο κ. Λαφαζάνης στις 28 Ιανουαρίου του 2015, αμέσως μετά τις εκλογές και υποσχόταν δωρεάν ρεύμα σε ανέργους.
Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης είχε στο ενεργητικό του και δύο… μεγαλειώδης αποχωρήσεις από τηλεοπτικά στούντιο που συγκρούστηκε με ανθρώπους που δεν είχαν τις ίδιες αριστερές απόψεις.
Και μετά ήρθαν τα δύσκολα…
Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετώπιζε πολλές δυσκολίες αφού οι Ευρωπαίοι δεν δέχονταν το πρόγραμμα του και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ανέλαβε δράση. Στις 14 Ιουλίου 2015, σε συγκέντρωση στελεχών της Αριστερής Πλατφόρμας, ο ίδιος παρουσίασε το σχέδιο που είχε επεξεργαστεί με συνεργάτες του: εισβολή στο νομισματοκοπείο!
«Ο οδικός μας χάρτης είναι να πάμε σε εθνικό νόμισμα, αυτό θα έπρεπε να το έχουμε κάνει ήδη, ή μπορούμε να το κάνουμε και τώρα, παίρνοντας 22 δισ. ευρώ από την Τράπεζα της Ελλάδος με τα οποία θα πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις και στο μεσοδιάστημα να χρησιμοποιήσουμε το χρόνο για να τυπώσουμε δικό μας νόμισμα», είχε πει τότε ο κ. Λαφαζάνης.
Τελικά, ο ηγέτης της Αριστερής Πλατφόρμας συγκρούστηκε με το κόμμα του και αποχώρησε μετά την ψήφιση του Μνημονίου. Δημιούργησε την Λαϊκή Ενότητα με άλλους… συντρόφους και δεν κατάφερε να μπει στη Βουλή παρά τα ευφάνταστα σποτάκια με τον ταξιτζή.
Νάντια Βαλαβάνη, η υπουργός που δεν ήξερε να κάνει φορολογική δήλωση
Η Νάντια Βαλαβάνη προεκλογικά κατηγορούσε την κυβέρνηση Σαμαρά και υποστήριζε πως με τον ΣΥΡΙΖΑ η χώρα θα απεμπλακεί από τα Μνημόνια: «Το περίφημο email του κ. Χαρδούβελη, σύμφωνα με τις τελευταίες δηλώσεις, πριν την διακοπή της διαπραγμάτευσης, περιλαμβάνει το 25% των απαιτήσεων που απαιτεί η Τρόικα για να κλείσει η αξιολόγηση. Κανονικά πρέπει να μοιραστεί σε φέιγ βολάν για να θυμόμαστε (…) Περιλαμβάνει αύξηση στα φάρμακα, τα τρόφιμα, για το ΕΚΑΣ. Εμείς λέμε ότι δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί η πέμπτη αξιολόγηση. Θα απεμπλακούμε από τα Μνημόνια και θα αρχίσουμε να κάνουμε καίριες παρεμβάσεις. Οι πρώτες είναι αυτές της Θεσσαλονίκης. (…) Είναι δεσμεύσεις που θα προχωρήσουν από τις πρώτες μέρες. Είναι τα πρώτα μέτρα επανεκίνησης της οικονομίας».
Καλούσε επίσης τον κόσμο να μην πληρώσει ΕΝΦΙΑ αφού δεν τον είχε πληρώσει ούτε αυτή αλλά μετεκλογικά… μεταλλάχτηκε και ζητούσε από τον κόσμο να πληρώσει φόρους και ΕΝΦΙΑ αφού είναι «πατριωτικό καθήκον»!
Τον Απρίλιο του 2015, ενώ ήταν αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών, είχε παραδεχτεί πως δεν ξέρει τον φορολογικό κώδικα. Στις 5 Ιουλίου του 2015 της… ξέφυγε πως η κυβέρνηση βάζει μπλόκο στις θυρίδες καθώς οι κάτοχοι τους θα μπορούν να παίρνουν μόνο έγγραφα και όχι χρήματα και κοσμήματα: «όποιος έχει θυρίδα μπορεί να πάει στην Τράπεζα και με συνοδεία τραπεζικού υπαλλήλου να πάρει ό,τι θέλει μέσα από τη θυρίδα εκτός από χρήματα».
Τελικά και η Νάντια Βαλαβάνη δεν ψήφισε το Μνημόνιο και επέλεξε να προσχωρήσει στη Λαϊκή Ενότητα.
Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο… κομάντο του δημόσιου χρέους
Οι ομηρικοί καβγάδες, οι ατελείωτες συνεδριάσεις και ο τρόπος έκφρασης της έκαναν πολλούς να βλέπουν Βουλή. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου χαρακτηριζόταν για τον ιδιαίτερο και έντονο τρόπο έκφρασης της. Χαρακτηριστική φράση για τα… μεγάλα λόγια που ξεστόμιζε ήταν τον Δεκέμβριο του 2014, όταν αναφερόμενη στο θέμα του Ρωμανού που ζητούσε να φοιτήσει στη σχολή επιλογής του, η κ. Κωνσταντοπούλου είχε πει: «ποιος από εσάς είναι έτοιμος να πεθάνει για τις ιδέες του;».
Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε κυβέρνηση η Ζωή Κωνσταντοπούλου έγινε… σούπερ σταρ καθώς επιλέχτηκε για την θέση του προέδρου της Βουλής. Η Επιτροπή Αληθείας Δημοσίου Χρέους ήταν μία από τις μεγαλύτερες στιγμές της αφού όπου στεκόταν και όπου βρισκόταν την διαφήμιζε. Ήταν η πρώτη πρόεδρος Βουλής που έδωσε συνέντευξη Τύπου μόνη της για να την διαφημίσει. Εξάλλου όλοι θυμόμαστε την φράση της: «Το χρέος είναι παράνομο, απεχθές, επονείδιστο και μη βιώσιμο».
Η ίδια ισχυριζόταν πως το Μνημόνιο «ξηλώνεται από το 1ο νομοσχέδιο» και όλα τα κανάλια είχαν σκοπό να ρίξουν τον ΣΥΡΙΖΑ που είχε ένα συντεταγμένο σχέδιο για έξοδο από την κρίση.
Εκτός από τους «διαξιφισμούς» στη Βουλή, είχε στο ενεργητικό της και πολλούς καβγάδες σε τηλεοπτικά πάνελ. Τα στούντιο του MEGA και του ΣΚΑΙ ήταν αυτά που της προκαλούσαν… αλλεργία μιας και οι τσακωμοί της έχουν μείνει στην ιστορία ενώ σχολιάστηκαν ποικιλοτρόπως.
Όταν ο Αλέξης Τσίπρας επέστρεψε από τις Βρυξέλλες με ένα νέο Μνημόνιο, η Ζωή Κωνσταντοπούλου από πιστός σύμμαχος μετατράπηκε σε πολέμιος του Αλέξη Τσίπρα. «Λίγο μεγαλύτερη συντροφικότητα να έχετε μεταξύ σας να διδαχθείτε και από την Αριστερά», ήταν το «καρφί» που είχε πετάξει αμέσως μετά την συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό.
Κατά την διάρκεια της ολονύχτιας συνεδρίασης της Βουλής για την έγκριση του τρίτου Μνημονίου, η κ. Κωνσταντοπούλου προέδρευε και αποφάσισε να κατέβει από το βήμα προκειμένου να μιλήσει σαν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. «Οφείλω να πω ότι πολύ κακώς από την έδρα αυτή είπα πως αυτή η Βουλή Μνημόνιο δεν θα ψηφίσει. Λυπάμαι γι αυτήν μου την πλάνη. Θα παραχωρήσω την έδρα στον πρώτο αντιπρόεδρο της Βουλής και θα κατέβω».
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου εξαπέλυσε επίθεση προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας πως «δεν πρόκειται να τον στηρίξω άλλο», δεν ψήφισε τα νέα μέτρα και στη συνέχεια αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Δημιούργησε την Πλεύση Ελευθερίας και πλέον όπου σταθεί και όπου βρεθεί εξαπολύει προσωπικές επιθέσεις κατά του Αλέξη Τσίπρα.
Γιάνης (με ένα ν) Βαρουφάκης, ο υπουργός λάτρης των media
Ο αγαπημένος των media. Πριν μπει στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ και… σαρώσει στην Β’ Αθηνών, ο καθηγητής οικονομικής θεωρίας Γιάνης Βαρουφάκης εμφανιζόταν στα κανάλια και υποστήριζε ότι τα Μνημόνια είναι καταστροφικά.
«Η επιμήκυνση του χρέους είναι επιμήκυνση της κρίσης. (…) Όταν είσαι πτωχευμένος και το ελληνικό δημόσιο είναι πτωχευμένο, όταν σου επιμηκύνουν το χρέος και τις αποπληρωμές -ιδίως όταν έχει φθάσει σε τόσο μεγάλο όγκο το χρέος- ακόμα και ο εκμηδενισμός του επιτοκίου απλώς θα κρατήσει την Ελλάδα μέσα στο μαύρο σύννεφο της πτώχευσης για τα επόμενα 20 χρόνια. (…) Προφανώς και θα υπάρξει νέο Μνημόνιο. (…) Το πρόβλημα είναι τι Μνημόνιο θα έχουμε. Το ερώτημα είναι αν οι επόμενες συμφωνίες θα είναι προβληματικές και δεν πρέπει να είναι τοξικές για την Ελλάδα και την ευρωζώνη», έλεγε ο Γιάνης Βαρουφάκης τον Ιανουάριο του 2014 εξηγώντας επί της ουσίας πως η Ελλάδα είναι μια πτωχευμένη χώρα εντός μιας νομισματικής ένωσης και γι αυτό το λόγο πρέπει να βρεθεί μια καλή συμφωνία που δεν θα μοιάζει με Μνημόνιο.
Μόλις τοποθετήθηκε στη θέση του υπουργού Οικονομικών, απέκλειε κατηγορηματικά πως θα υπάρξει νέο Μνημόνιο αφού «η Ελλάδα γύρισε σελίδα». Τότε είχαν γίνει και τα… βαφτίσια και η Τρόικα μετατράπηκε σε «Θεσμοί» και «Brussels Group».
«Εμείς δεν επιβάλλουμε υφεσιακά μέτρα τύπου Χαρδούβελη αυτή τη στιγμή. Πιστεύεται ότι θα μειώσουμε τις συντάξεις, σας αφήνω στην κρίση του ελληνικού λαού. (…) Επιμένετε να σας φέρουμε το Μνημόνιο που εσείς ψηφίσατε να το ξαναψηφίσετε. Δεν θα σας κάνουμε την χάρη», έλεγε ο Γιάνης Βαρουφάκης στη Βουλή, τον Μάρτιο του 2015 απευθυνόμενος στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας καθιστώντας σαφές πως δεν πρόκειται να υπάρξει νέο Μνημόνιο.
Τον Ιούνιο του 2015, όταν ο κ. Βαρουφάκης ήταν υπουργός Οικονομικών ισχυριζόταν πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση να υπογραφεί νέο Μνημόνιο.
«Να είστε μαζί μας και μετά τη ρήξη», έλεγε ο υπουργός Οικονομικών που φαίνεται πως ήταν… αποφασισμένος.
Η θητεία του στο Eurogroup θα μείνει αξέχαστη στους Ευρωπαίους. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο ίδιος απέφευγε τα «βαρετά» όπως τα χαρακτήριζε δείπνα και μάλιστα κόντεψε να έρθει στα χέρια με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ. Σε μια προσπάθεια να εκβιάσει τους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών, δήλωσε πως έχει καταγεγραμμένες όλες τις συνομιλίες από τις συνεδριάσεις και θα της δώσει στη δημοσιότητα. Τελικά δεν συνέβη ποτέ…
Τελικά ο Γιάνης Βαρουφάκης αφού έκανε παρέλαση στα media απομακρύνθηκε από τη θέση του υπουργού Οικονομικών και ήρθε το τρίτο Μνημόνιο. Δεν το ψήφισε, έφυγε από τον ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα έκανε πολλές αποκαλύψεις για την… ηρωική διαπραγμάτευση: «Η συμφωνία με τον Τσίπρα ήταν πως θα τους απειλούσαμε με Grexit». Πλέον βγαίνει αραιά στα κανάλια και δίνει διαλέξεις, με το αζημίωτο.
Κάνοντας αναδρομή στο πρόσφατο παρελθόν είναι προφανές πως οι προαναφερθέντες έκαναν τον ΣΥΡΙΖΑ κόμμα εξουσίας. Η ρητορική τους και η δυναμική παρουσία τους στα κανάλια είχε σαν αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να πιστέψουν πως τα Μνημόνια θα καούν στο προαύλιο της Βουλής, μέρα μεσημέρι και οι αγορές θα χορεύουν στον ρυθμό των νταουλιών.
Τελικά η αποδοχή και η ψήφιση της συμφωνίας από το κυβερνών κόμμα είχε σαν αποτέλεσμα οι αριστερές φωνές να φύγουν από τον ΣΥΡΙΖΑ και πλέον, η σημερινή κυβέρνηση Τσίπρα να συζητά για τον «κόφτη» δαπανών, να κάνει περικοπές στους συνταξιούχους και να αυξάνει την φορολογία σε είδη πρώτης ανάγκης. Το μόνο που θυμίζει αριστερά, είναι τα κουπόνια που δίνονται στους πάμπτωχους για τα σούπερ μάρκετ.
Τρία χαρακτηριστικά παραδείγματα για τον ΣΥΡΙΖΑ προ Μνημονίου και μετά…
2012 , αρχές 2015: Αλέξης Τσίπρας: Θα καταργήσω/σκίσω το Μνημόνιο
Μέσα 2015: Αλέξης Τσίπρας: «Δεν είπαμε πως θα σκίσουμε τα Μνημόνια»
«Πριν τις εκλογές δεν είπα ότι μπορεί τα Μνημόνια να σκιστούν με ένα νόμο, μην παραπέμπετε σε μια ομιλία μου του 2012, ας αφήσουμε το πλαίσιο αυτό της λαϊκίστικης προσέγγισης. Δεν υποσχεθήκαμε έναν περίπατο στο δάσος», είχε πει ο πρωθυπουργός στις 29 Ιουλίου του 2015 μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο».
Τέλη 2014 στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης: «Δεν θα υπάρξει κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας»
Τέλη 2016: Επεισόδια σε πλειστηριασμούς – Καταγγελίες για πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας
Και ο συγκυβερνήτης Πάνος Καμμένος
2011 στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega»: Είναι λάθος να ψηφιστεί αυτή η δανειακή σύμβαση η οποία ουσιαστικά νομιμοποιεί το πρώτο Μνημόνιο
2015 μετά από την συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα: Η δανειακή σύμβαση δεν συνδέεται με το Μνημόνιο
Και λίγες ακόμα υποσχέσεις για το τέλος
Δεν θα κάνουμε αποκρατικοποιήσεις (πλέον θα γίνονται έως 2115 και οι αποφάσεις θα λαμβάνονται χωρίς την έγκριση του κοινοβουλίου. Πωλούνται τα πάντα: τράπεζες, επιχειρήσεις, αρχαιολογικοί χώροι, παραλίες, ακίνητα, ΟΑΣΑ, ΟΣΥ, ΣΤΑΣΥ, ΟΑΚΑ, ΕΛΤΑ, ΟΣΕ)
Θα φέρουμε την απλή και ανόθευτη αναλογική («Δεν την φέραμε γιατί η χώρα δεν θα κυβερνιόταν ποτέ», είπε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής)
Και το καλύτερο: Θα καταργήσουμε τον ΕΝΦΙΑ «γιατί είναι ένας παράλογος φόρος που δεν διορθώνεται αλλά καταργείται», όπως είχε πει ο Αλέξης Τσίπρας (ψέμα που έφερε τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία και όχι μόνο δεν καταργήθηκε αλλά αυξήθηκε).