Το βαπόρι απ την Περσία
πιάστηκε στην Κορινθία.
Τόνοι έντεκα γεμάτο
με χασίσι μυρωδάτο
Στις 7 Ιανουαρίου 1977, το μότορσιπ «Γκλόρια» υπό Κυπριακή σημαία που ξεκινά από το λιμάνι της Βηρυτού, πιάνεται έξω από τα Ίσθμια φορτωμένο με 11 τόνους εξαιρετικής ποιότητας χασίς.
«Το μεγαλύτερο λαθρεμπόριο στα παγκόσμια χρονικά»
Βρε κουρνάζε μου τελώνη
την ζημιά ποιος την πληρώνει.
Και σ’ αυτή την ιστορία
Ντεγκρέτσια: Η αμηχανία ενός επώνυμου με ονομασία προέλευσης... - Η μακρά ιστορία από την αρχή
μπήκαν τα λιμεναρχεία
Ο «κουρνάζος» (στα τουρκικά κurnaz = ατσίδα, τσακάλι) όχι μόνο πιάνεται στη φάκα, αλλά και παθαίνει τεράστια οικονομική ζημιά, αφού η αξία του παράνομου φορτίου εκτιμάτε σε πάνω από 4 δισ. δραχμές, πόσο που κατατάσσει τη σύλληψη αυτή σε μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες κατά του λαθρεμπορίου ναρκωτικών στον κόσμο.
Οι εξελίξεις της ιστορίας απασχολούν για αρκετές ημέρες τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.
Ήταν προμελετημένοι
καρφωτοί και λαδωμένοι.
Δυο μεμέτια, τα καημένα
μες το κόλπο ήταν μπλεγμένα
Επί μεγάλο διάστημα οι εφημερίδες της εποχής αναζητούν τον πληροφοριοδότη που οδηγεί στη διεθνή αυτή επιτυχία του λιμενικού.
Ίσως αυτή τη είδηση της καταστροφής της τεράστιας ποσότητας χασίς, να είναι η αίτια που κάνει το Βασίλη Τσιτσάνη να γράψει το γνωστό τραγούδι…
Μετά από χρόνια αποκαλύπτεται ότι αυτός είναι ο Έλληνας καπετάνιος του πλοίου, που παρότι ξεκινά ως λαθρέμπορος τσιγάρων, ο θάνατος ενός φίλου του από ναρκωτικά τον οδηγεί σε συνεργασία με την αμερικανική Υπηρεσία Δίωξη Ναρκωτικών DEA (Drug Enforcement Administration).
Το υπουργείο Οικονομικών δίνει στους συντελεστές της διεθνούς επιτυχίας το τεράστιο ποσό των 7.800.000 δρχ εκ των οποίων ο καπετάνιος (κάπταιν Νίκ) παίρνει μόλις 1.500.000 δρχ. Τα δύο «μεμέτια» (Τούρκοι) που είναι το πλήρωμα, συλλαμβάνονται μετά από αστυνομική καταδίωξη στο πλοίο που περιλαμβάνει εκατό πυροβολισμούς και καπνογόνα.
Τώρα κλαίν’ όλα τα’ αλάνια
που θα μείνουνε χαρμάνια (τρις)
Ο Βασίλης Τσιτσάνης δεν μένει αδιάφορος απέναντι στο γεγονός, και λίγες μόνο εβδομάδες μετά, ερμηνεύει το πασίγνωστο σήμερα τραγούδι του στο μαγαζί «Χάραμα» το οποίο γίνεται επιτυχία πριν κυκλοφορήσει σε δίσκο.
H ναυμαχία της Λήμνου: Όταν ο Κουντουριώτης έδιωξε τους Τούρκους από το Αιγαίο [εικόνες]
Ευτυχισμένο το… 1921 – Πώς η Ελλάδα γιόρτασε την Πρωτοχρονιά 100 χρόνια πριν [εικόνες]
Όταν ο Αϊ-Βασίλης γινόταν εξώφυλλο και ξεπούλαγαν εφημερίδες και περιοδικά
24 Δεκεμβρίου 1909: Πυρκαγιά καταστρέφει τα βασιλικά ανάκτορα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr