ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Ευτυχισμένο το… 1921 – Πώς η Ελλάδα γιόρτασε την Πρωτοχρονιά 100 χρόνια πριν [εικόνες]

Κωνσταντίνος Μπορδόκας

Η ανθρώπινη προσδοκία για μια νέα χρονιά καλύτερη της  προηγούμενης είναι μεν θεμιτή, αλλά πολλές φορές δε βλέπει ή αγνοεί εμφανή σημάδια που είναι ορατά μόνο από μια απομακρυσμένη ματιά. Αυτό συμβαίνει και στον εορτασμό της Πρωτοχρονιάς ακριβώς πριν 100 χρόνια, όταν η χώρα ζει μέσα σε εθνική παράνοια.

Πολιτικά, βρίσκεται εν μέσω απόλυτου εθνικού διχασμού αφού το τελευταίο εξάμηνο του έτους γίνονται δύο αποτυχημένες απόπειρες δολοφονίας της ηγεσίας των αντιμαχόμενων στρατοπέδων (Ελευθέριος Βενιζέλος- βασιλιάς Κωνσταντίνος).

Οι εφημερίδες υποδέχονται το νέο έτος με εντυπωσιακά πρωτοσέλιδα σκίτσα. Στο πρώτο το 1921 σχηματίζεται από ελληνική σημαία, σπαθί, κανόνι και όπλο…

Ο πρώτος, όχι μόνο χάνει πανηγυρικά τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου αλλά δεν εκλέγεται καν βουλευτής, ενώ ο δεύτερος επιστέφει θριαμβευτικά μετά από δημοψήφισμα προκαλώντας την οργή των, μέχρι τότε συμμάχων, που επιβάλλουν οικονομικό αποκλεισμό στη χώρα.

Οι εφημερίδες υποδέχονται το νέο έτος με εντυπωσιακά πρωτοσέλιδα σκίτσα. Στο δεύτερο το αστέρι κρατά ο βασιλιάς Κωνσταντίνος με φόντο την Αγία Σοφία

Λίγοι δίνουν βαρύτητα στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του αυτοεξόριστου στη Νίκαια της Γαλλίας Βενιζέλου, που «προφητεύει» τη μεταμέλεια των βασιλικών ψηφοφόρων όταν δουν Θράκη και Σμύρνη ν’ αποσπώνται από την Ελλάδα. Στη πραγματικότητα η επερχόμενη καταστροφή θα είναι ακόμα μεγαλύτερη, αλλά ακόμα ο κόσμος ζώντας στη μέθη της προέλασης του ελληνικού στρατού στο Μικρασιατικό μέτωπο γιορτάζει τον ερχομό του νέου έτους.

Το εορταστικό κλίμα των ημερών χρωματίζεται από τις πληροφορίες για προέλαση του ελληνικού στρατού.

Ο καλός, για την εποχή, καιρός (ηλιοφάνεια στην Αττική, θερμοκρασία  8-16 c), ευνοεί τα τελευταία ψώνια για το ρεβεγιόν στη φωταγωγημένη πρωτεύουσα. Στα κοσμικά τραπέζια, σύμφωνα με …καταγγελίες εφημερίδων κυριαρχούν τα χαρτιά :« Όπως δε καταρτίζονται ομάδες δια χορούς τώρα διοργανούνται γκρουπ δεσποινίδων αι οποίαι παίζουν χαρτιά και ιδίως μπακαρά με υπέρογκα ποσά. Εν τω μεταξύ δε καπνίζουν αλύπητα. Συχνά γίνονται και επεισόδια στα σαλόνια εξ αφορμής των χαρτιών. Προ ημερών εις γνωστοτάτην οικείαν κοσμική κυρία απέκρυψε πεντακοσάρικο που είχε χάσει στον μπακαρά». Στα ανάκτορα οι μουσικοί της φρουράς παιανίζουν τη σύνθεση «Το κομβολόγι του ευζώνου», ενώ οι καλεσμένοι στην επίσημη δεξίωση πρέπει να φορούν «…μεγάλη στολή ή επίσημη πολιτική μετά παρασήμων».

Η πρωτοχρονιάτικη πυρκαγιά στη δημοτική αγορά του Πειραιά κάνει κακό ποδαρικό στο νέο έτος…

Το Πρωτοχρονιάτικο λαχείο της εποχής ονομάζεται «Εθνικού Στόλου και Αρχαιοτήτων», και στη κλήρωση που γίνεται την πρώτη Ιανουαρίου στα γραφεία της αρχαιολογικής εταιρίας, ο πρώτος λαχνός κερδίζει 80.000 δρχ. ενώ ο δεύτερος 20.000 δρχ. Όμως, παρά τις προσδοκίες η νέα χρονιά δεν ξεκινά καλά, αφού το βράδυ της Πρωτοχρονιάς μεγάλη πυρκαγιά που ξεκινά από κουρείο καίει πάνω από την μισή δημοτική αγορά του Πειραιά.

Ειδήσεις 

Πρωτοχρονιάτικο λαχείο: Η άγνωστη ιστορία με τη νεαρή Σαμιώτισσα που έβαλε στο πλυντήριο… 6 εκατ. δραχμές

«Είναι όμορφη, αλλά και Ινδή»: Η άγνωστη ιστορία της ποιήτριας που απέσπασε βραβείο Λογοτεχνίας στα 19 της

Όταν ο Αϊ-Βασίλης γινόταν εξώφυλλο και ξεπούλαγαν εφημερίδες και περιοδικά

24 Δεκεμβρίου 1909: Πυρκαγιά καταστρέφει τα βασιλικά ανάκτορα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr