Η βασιλική οικογένεια που απουσιάζει σύσσωμη γιορτάζοντας τα Χριστούγεννα στο Τατόι, επιστρέφει εσπευσμένα για να δει τι συμβαίνει.
Η φωτιά εξαπλώνεται γρήγορα σε όλο το κτίριο και σε αυτό συντελεί η ανεπαρκής εκπαίδευση και η έλλειψη βασικών μέσων του πυροσβεστικού σώματος που μοιάζει ανεπαρκές για φωτιά τέτοιας έκτασης στο κέντρο της πόλης.
Οι Αθηναίοι βγαίνουν στους δρόμους για να δουν το απίστευτο θέαμα και ακόμα και τα Χριστούγεννα περνούν σε δεύτερη μοίρα.
Για την κατάσβεση ζητείται βοήθεια Αγγλικών και Ρωσικών πλοίων που είναι αγκυροβολημένα στο Φάληρο, που σπεύδουν γρήγορα με εκατοντάδες ναύτες. Σα να μη φτάνει η πυρκαγιά, παραλίγο να δημιουργηθεί και διπλωματικό επεισόδιο αφού φτάνοντας στο χώρο το αγγλικό άγημα, τοποθετεί εκεί τη βρετανική σημαία, συνοδεία μάλιστα αποσπάσματος ενόπλων πεζοναυτών.
Όπως είναι φυσικό το γεγονός ανάβει άλλες, πολιτικές, πυρκαγιές, που σβήνουν όταν, μετά από διαπραγματεύσεις με το παλάτι, ο επικεφαλής Άγγλος ανθυποπλοίαρχος, διατάζει τη σύμπτυξη της σημαίας.
Φωτογραφίες- ντοκουμέντο από την τρομερή πυρκαγιά όπως δημοσιεύτηκαν, λίγες ημέρες μετά, στις εφημερίδες της εποχής.
Χελμός: 64 χρόνια από τη συντριβή αμερικανικού στρατιωτικού αεροσκάφους με 14 θύματα
Η φωτιά σαρώνει για δύο μέρες το εμβληματικό κτίριο της πρωτεύουσας που ποτέ δε θα είναι ίδιο. Πλέον, η βασιλική οικογένεια μεταφέρεται αρχικά στο Τατόι και εν συνεχεία στην οδό Ηρώδου Αττικού, ενώ το κτίριο αλλάζει πολλές χρήσεις μέχρι να μετατραπεί το 1935 σε Βουλή των Ελλήνων.
Όσο για τα αίτια της καταστροφικής πυρκαγιάς κανείς δεν μαθαίνει την αλήθεια. Υπάρχουν οι κλασικές φήμες περί «ξένου δακτύλου», που αυτή τη φορά είναι αγγλικός, αλλά ως πιθανότερο αίτιο θεωρείται το βραχυκύκλωμα στα παρωχημένα ηλεκτρικά του κτιρίου, ή κάποιο καντήλι στο βασιλικό παρεκκλήσι.