Οι πλημμύρες που προκάλεσε η «Βικτώρια» στη Βενετία δεν άφησαν ανεπηρέαστο τον καθεδρικό κομψοτέχνημα και σήμα κατατεθέν της πόλης. Ο υπεύθυνος λειτουργίας εξέφρασε φόβους για τη στατικότητα του Αγίου Μάρκου μετά την πλημμύρα της κρύπτης του ναού.
Μέσα στον Άγιο Μάρκο το νερό έφτασε σε ύψος το ένα μέτρο με τις Αρχές να κινητοποιούνται για να καθαρίσουν το χώρο.
Την ίδια στιγμή ο κρατικός μηχανισμός παραμένει σε επιφυλακή για τη Βενετία καθώς οι προβλέψεις του καιρού δείχνουν πως θα πλημμυρίσει και πάλι η πόλη την Πέμπτη, με εκτιμώμενο ύψος του νερού τα 120 εκατοστά.
Μέσα στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου εκτίθενται θησαυροί ανεκτίμητης αξίας. Οι περισσότεροι είναι βυζαντινοί και προέρχονται από δωρεές αυτοκρατόρων και από λάφυρα της κατάκτησης της Κωνσταντινούπολης από τους σταυροφόρους της Δ’ Σταυροφορίας.
H Βασιλική του Αγίου Μάρκου είναι ένα από τα πιο γνωστά δείγματα ιταλοβυζαντινής αρχιτεκτονικής και χτίστηκε το 830 για να στεγάσει τα λείψανα του Αγίου Μάρκου που μεταφέρθηκαν από την Αλεξάνδρεια. Τα έργα για την κατασκευή του σημερινού ναού ξεκίνησαν το 1063, πάνω στην προηγούμενη εκκλησία του 9ου αιώνα, η οποία είχε καταστραφεί στις εξεγέρσεις του 916. Τα έργα ολοκληρώθηκαν το 1093, οπότε ξεκίνησαν οι εργασίες διακόσμησης του εσωτερικού. Στις εργασίες όχι μόνο συμμετείχαν βυζαντινοί καλλιτέχνες, αλλά και πολλά υλικά εισήχθησαν από το Βυζάντιο, ιδιαίτερα κίονες.
Τέθριππο Θριάμβου
Τα «Άλογα του Αγίου Μάρκου» είναι ένα σύνολο μπρούτζινων γλυπτών τεσσάρων αλόγων, αρχικά μέρος ενός μνημείου που αναπαριστούσε τέθριππο (quadriga, άρμα τεσσάρων αλόγων που χρησιμοποιούταν για αρματοδρομίες). Τα άλογα τοποθετήθηκαν στην πρόσοψη στην λότζια απάνω από τα προπύλαια της Βασιλικής του Αγίου Μάρκου στη Βενετία, μετά από τη λεηλασία της Κωνσταντινούπολης το 1204. Παρέμειναν εκεί μέχρι τη λεηλασία τους από το Ναπολέοντα το 1797, αλλά επέστρεψαν το 1818.
Ντεγκρέτσια: Η αμηχανία ενός επώνυμου με ονομασία προέλευσης... - Η μακρά ιστορία από την αρχή
Τα γλυπτά έχουν αφαιρεθεί από την πρόσοψη και έχουν τοποθετηθεί στο εσωτερικό μουσείο μέσα στην Βασιλική για λόγους συντήρησης, ενώ στη λότζια έχουν τοποθετηθεί αντίγραφα.
Σύμπλεγμα της τετραρχίας
Το σύμπλεγμα της τετραρχίας ή γλυπτό των τεσσάρων τετραρχών είναι γλυπτό των αρχών του 3ου αιώνα από πορφυρίτη το οποίο αναπαριστά τους τέσσερις Ρωμαίους συναυτοκράτορες κατά την εποχή της τετραρχίας.
Η αρχική του θέση πιθανώς ήταν στο Φιλαδέλφειον της Κωνσταντινούπολης, από όπου πάρθηκε το 1204 κατά την άλωση της Κωνσταντινούπολης ή σύντομα έπειτα από τους Βενετούς και μεταφέρθηκε στην βασιλική του Αγίου Μάρκου στην Βενετία όπου βρίσκεται έως σήμερα.
Στέμμα
Στον Άγιο Μάρκο βρίσκεται το βυζαντινό αυτοκρατορικό στέμμα που φορούσε ο Λέων ΣΤ ο Σοφός ως παιδί.
Πλέον το στέμμα χρησιμεύει ως βάση για το γλυπτό από κρύσταλλο που φέρει μπροστά του επίχρυσο ασημένιο αγαλματάκι της Θεοτόκου. Το κρύσταλλο και το αγαλματάκι είναι του 13ου αιώνα, το στέμμα τέλος 9ου αρχές 10ου αιώνα.
Λειψανοθήκες
Εκατοντάδες λειψανοθήκες υπάρχουν στους χώρους του Αγίου Μάρκου. Στη φωτογραφία που ακολουθεί είναι λειψανοθήκες με «άγια χέρια». Μπροστά βρίσκεται η λειψανοθήκη με το χέρι του Αγίου Γεωργίου.
Στην παρακάτω φωτογραφία είναι λειψανοθήκη από την Τραπεζούντα των Κομνημών με την επιγραφή:
ΥΜΕΙΣ ΜΕΝ ΟΥ ΠΤΗΞΑΝΤΕΣ ΑΙΜΑΤΩΝ ΧΥΣΕΙΣ
ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΗΘΛΗΣΑΤΕ ΠΑΝΣΘΕΝΕΣΤΑΤΩΣ
ΤΟΥΣ ΤΗΣ ΕΩΑΣ ΑΚΛΙΝΕΙΣ ΣΤΥΛΟΥΣ ΛΕΓΩ:
ΤΟ ΛΑΜΠΡΟΝ ΕΥΤΥΧΗΜΑ ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΙΩΝ
ΠΡΩΤΑΘΛΟΝ ΕΥΓΕΝΙΟΝ ΑΜΑ Δ ΑΚΥΛΑΝ
ΟΥΑΛΕΡΙΑΝΟΝ ΤΕ ΣΥΝ ΚΑΝΙΔΙΩ
ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΜΟΙΒΙΝ ΤΩΝ ΑΜΕΤΡΗΤΩΝ ΠΟΝΩΝ
Ο Χ[ριστό]Σ ΑΥΤΟΣ ΕΣΤΙΝ ΥΜΙΝ ΠΑΡΕΧΩΝ
ΚΑΙ ΓΑΡ ΔΙΔΩΣΙ ΤΟΥΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥΣ ΑΞΙΩΣ:
ΕΓΩ Δ Ο ΤΑΛΑΣ ΠΛΗΜΜΕΛΗΜΑΤΩΝ ΓΕΜΩΝ
ΥΜΑΣ ΜΕΣΙΤΑΣ ΤΗΣ ΕΜΗΣ Σ[ωτη]ΡΙΑΣ
ΤΙΘΗΜΙ ΦΥΓΕΙΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΔΙΚΗΝ ΘΕΛΩΝ.
Στην παρακάτω φωτογραφία εικαζόταν πως πρόκειται για θυμιατό, ωστόσο πρόκειται πιθανότητα για λειψανοθήκη στην οποία υπάρχουν δύο μορφές και δύο επιγραφές: ενός στρατιωτικού (Ανδρεία) και μίας γυναίκας (Η Φρόνεσις)
Λειψανοθήκες στον Άγιο Μάρκο:
Βυζαντινά δισκοπότηρα
Στην παρακάτω φωτογραφία είναι δισκοπότηρο του αυτοκράτορα Ρωμανού με την επιγραφή: ΚΥΡΙΕ ΒΟΗΘΕΙ ΡΩΜΑΝΩ ΟΡΘΟΔΟΞ[ω δεσ]ΠΟΤΗ.
Δισκοπότηρο του αυτοκράτορα Ρωμανού:
Βυζαντινά δισκοπότηρα στον Άγιο Μάρκο:
Εικόνες
Βυζαντινή ημιανάγλυφη εικόνα του Αρχάγγελου Μιχαήλ (τέλος 10ου αιώνα):
Βυζαντινή ημιανάγλυφη εικόνα με τον Αρχάγγελο Μιχαήλ:
Διακόσμηση εικόνας:
Σταυροθήκες
Στον Άγιο Μάρκο υπάρχουν βυζαντινές σταυροθήκες με τεμάχια του τίμιου ξύλου.
Φωτογραφίες: wikipedia, reuters, leipsanothiki.blogspot.com,