Στο νομικό έγγραφο, που φέρνει στο φως ο «Ε.Τ.» της Κυριακής, περιγράφεται η επίμονη προσπάθεια του Προκαθημένου της Ορθοδοξίας προκειμένου τα πολύτιμα κειμήλια που κλάπηκαν από τη μονή πριν από έναν αιώνα να γυρίσουν εκεί όπου ανήκουν.
Είναι χαρακτηριστικό, εξάλλου, ότι εκτός από τα τέσσερα χειρόγραφα που βρίσκονται στο Πανεπιστήμιο Πρίστον στις Ηνωμένες Πολιτείες, είχε εντοπιστεί ακόμα ένα που θα έβγαινε σε πλειστηριασμό στις 24 Ιουνίου 1987 από τον οίκο δημοπρασιών Sotheby’s, ωστόσο παρενέβη το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και εμπόδισε τη διαδικασία.
Το γεγονός αυτό τονίζεται σε επιστολή του Οικουμενικού Πατριαρχείου προς το πανεπιστήμιο, η οποία είχε σταλεί το 2015 σε μια προσπάθεια να επιστραφούν τα χειρόγραφα χωρίς να χρειαστεί η προσφυγή στη Δικαιοσύνη. Το πανεπιστήμιο, ωστόσο, αρνήθηκε χωρίς καμία δικαιολογία, όπως αναφέρεται στη μήνυση στην οποία επισυνάπτεται η συγκεκριμένη επιστολή.
«Σήμερα, μια νέα εκστρατεία με μια νέα ώθηση έχει επαναφέρει την έκκληση για επιστροφή αυτών των ιερών χειρογράφων και είμαστε διατεθειμένοι να αποδείξουμε τα παραπάνω γεγονότα και να αναδείξουμε το μεγάλης σημασίας θέμα μέχρι να επαναπατριστούν τα χειρόγραφα», αναφερόταν στην επιστολή του Οικουμενικού Πατριαρχείου με ημερομηνία 04-12-2015, που ωστόσο δεν συγκίνησε τους υπευθύνους του πανεπιστημίου.
Η λεηλασία της μονής
Στη μήνυση, που κατέθεσε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο του Νιου Τζέρσεϊ ο ομογενής δικηγόρος Γιώργος Τσουγκαράκης της νεοϋορκέζικης δικηγορικής εταιρίας Hughes Hubbard & Reed, περιγράφεται η λεηλασία του μοναστηριού πριν από 102 χρόνια και ζητείται από την αμερικανική Δικαιοσύνη να αποκαταστήσει την ιστορία. «Κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, η μονή υπέστη μια τρομερή θηριωδία από εισβολή δυνάμεων των Βούλγαρων ανταρτών.
Στις 27 Μαρτίου 1917, βουλγαρικά στρατεύματα εισέβαλαν στη μονή, επιτέθηκαν στους μοναχούς και έκλεψαν, μεταξύ άλλων, τα πιο πολύτιμα χειρόγραφα της βιβλιοθήκης της, συμπεριλαμβανομένων των επίμαχων χειρογράφων. Η κλοπή αναφέρεται στις 31 Μαρτίου του 1917 -τέσσερις ημέρες μετά- σε επιστολή του δημάρχου Δράμας προς τις βουλγαρικές Αρχές», τονίζεται στη μήνυση.
Διαβάστε ολόκληρο άρθρο στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]