Γράφει η Ευανθία Καρρά
Ο Μακρόν μεγάλωσε σε οικογένεια με γονείς άθεους καθηγητές και στάλθηκε στο Παρίσι γιατί είχε ερωτευτεί την Μπριζίτ Τρονιέ.
Εκεί σπούδασε και αργότερα εργάστηκε σε υψηλές θέσεις. Μία από αυτές ήταν και ως επενδυτικός τραπεζίτης στην τράπεζα Ροθτσίλντ.
Με μία πρόχειρη ματιά στη ζωή και την επαγγελματική του καριέρα διαπιστώνει κανείς πως δεν θυμίζει τον μέσο Γάλλο.
Ωστόσο αυτό το προφίλ δημιούργησε προεκλογικά και έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην εκλογή του αφού «άγγιξε» τον μέσο Γάλλο ψηφοφόρο με την απλότητα που επεδείκνυε.
Μπορεί ένας άνθρωπος να γίνει… άλλος; Μόνο αν υποκριθεί για κάποιο χρονικό διάστημα, καθώς θέλοντας και μη, κάποια στιγμή θα αποκαλυφθεί.
Γι αυτό ακριβώς… κατηγορείται ο Μακρόν από τους ψηφοφόρους του. Μπορεί να είναι ο αγαπημένος των Ελλήνων καθώς πρόκειται για τον ξένο ηγέτη με το υψηλότερο ποσοστό… συμπάθειας στην Ελλάδα, αλλά στη Γαλλία μεγαλώνει το ποσοστό των ανθρώπων που του γυρίζουν την πλάτη με τη δημοτικότητα του να σημειώνει το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο.
Αφορμή έχουν σταθεί οι γκάφες στις οποίες έχει υποπέσει τον τελευταίο 1,5 χρόνο που βρίσκεται στον προεδρικό θώκο και σας τις παρουσιάζει το ET Magazine του EleftherosTypos.gr.
«Σφήκα» στην υπόθεση Μπεναλά
Δεν είναι απαραίτητα κακό όταν μιλάς πολύ. Υπάρχουν και περιπτώσεις που όταν δεν μιλάς καθόλου είναι εξίσου ζημιογόνο για τη δημόσια εικόνα σου. Τον Ιούλιο κυκλοφόρησε βίντεο με τον σωματοφύλακα του Μακρόν, τον Φρανσουά Μπεναλά, να χτυπά έναν διαδηλωτή κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων για την Πρωτομαγιά.
Ματωμένα Χριστούγεννα στην Κύπρο, το 1963
O Μακρόν έκανε κάθε μέρα tweets και τότε δεν είχε πει… λέξη για πέντε συνεχόμενες μέρες. Την έκτη, κατά τη διάρκεια ομιλίας του, αποκάλεσε τον εαυτό του ως τον «μόνο υπεύθυνο», κάτω από την ασφυκτική πίεση των μέσων μαζικής ενημέρωσης για απαντήσεις.
«Πλέον τα ΜΜΕ δεν αναζητούν την αλήθεια. Βλέπω media με δύναμη να μετατρέπονται σε δικαστήρια και να αποφασίζουν ποιοι είναι αθώοι στη Δημοκρατία μας», είπε τότε ο Μακρόν.
Κανείς δεν ικανοποιήθηκε από τις εξηγήσεις του…
Μην παραπονιέστε!
Ο Εμανουέλ Μακρόν επισκέφτηκε τον τάφο του Σαρλ ντε Γκωλ, δηλαδή του ιδρυτή της Ε΄ Γαλλικής Δημοκρατίας που ισχύει μέχρι και σήμερα. Εκεί συναντήθηκε με ηλικιωμένους που διαμαρτύρονταν για τις περικοπές των συντάξεων.
Τότε αποφάσισε να τους συμβουλεύσει τα εξής: «Η κόρη ενός στρατηγού μου είχε πει: Μπορούμε να του μιλάμε ελεύθερα αλλά δεν είχαμε το δικαίωμα να παραπονιόμαστε».
Ο Γάλλος πρόεδρος προέτρεψε το πλήθος να σταματήσει τα… παράπονα με αποτέλεσμα να οργίσει μεγάλο μέρος των Γάλλων πολιτών.
Βγες στο δρόμο για να βρεις δουλειά
Κατά τη διάρκεια επίσκεψης του στο Ανάκτορο των Βερσαλλιών, ένας άνεργος νέος ζήτησε από τον Μακρόν συμβουλή για να βρει δουλειά. Τότε ο πρόεδρος της Γαλλίας του απάντησε το εξής:
«Αν είσαι έτοιμος και έχεις κίνητρο, σε ξενοδοχεία, καφετέριες, εστιατόρια, κτήρια, δεν υπάρχει μέρος που να έχω πάει και να μην ψάχνουν για εργαζόμενους. Αν περάσω τον δρόμο θα σου βρω δουλειά».
Ο Εμανουέλ Μακρόν κατακρίθηκε επειδή δεν ρώτησε τον νέο αν έχει σπουδάσει και αν ψάχνει κάτι συγκεκριμένο.
Από την πλευρά του, ο άνεργος δήλωσε πως ξυπνά καθημερινά στις 6 το πρωί για να ψάξει για δουλειά.
Οι πεισματάρηδες γαλάτες
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στη Δανία τον Αύγουστο, ο Μακρόν θέλησε να εκφράσει το θαυμασμό του για το οικονομικό μοντέλο της Δανίας προκαλώντας την οργή των συμπατριωτών του.
Μιλώντας ενώπιον της βασίλισσας Μαργαρίτας Β’ της Δανίας, επέκρινε τους Γάλλους χαρακτηρίζοντάς τους «Γαλάτες που αντιστέκονται στις μεταρρυθμίσεις»:
«Ας μην είμαστε αφελείς, ό,τι είναι δυνατό συνδέεται με μια κουλτούρα, με έναν λαό που διαμορφώθηκε από την ιστορία του. Αυτός ο λουθηρανικός λαός (οι Δανοί) που βίωσε τις ριζικές αλλαγές των τελευταίων ετών, δεν είναι σαν τους Γαλάτες που αντιστέκονται στις αλλαγές».
Η δήλωσή του θεωρήθηκε ρατσιστική και κατά των Γάλλων πολιτών. Αργότερα ο Μακρόν δικαιολογήθηκε λέγοντας πως έκανε χιούμορ.
«Γεννιούνται και πεθαίνουν φτωχοί»
Τον Ιούνιο κυκλοφόρησε ένα βίντεο με τον Γάλλο πρόεδρο και το επιτελείο του. Μέχρι εδώ δεν υπάρχει κάτι το μεμπτό. Στη συνέχεια όμως ο Γάλλος πρόεδρος επεξεργάζεται ένα προσχέδιο ομιλίας του και απευθυνόμενος στο επιτελείο λέει: «Δαπανούμε τρελά ποσά για την κοινωνική πολιτική και οι άνθρωποι είναι ακόμα φτωχοί. Δεν πρόκειται να βγουν από αυτή την κατάσταση. Γεννήθηκαν και θα πεθάνουν φτωχοί».
Le Président ? Toujours exigeant. Pas encore satisfait du discours qu’il prononcera demain au congrès de la Mutualité, il nous précise donc le brief ! Au boulot ! pic.twitter.com/2mjy1JmOVv
— Sibeth Ndiaye (@SibNdiaye) 12 Ιουνίου 2018
Τα λόγια του Μακρόν προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων με τους επικριτές του να υποστηρίζουν ότι δεν καταλαβαίνει τη σημασία της κοινωνικής πολιτικής για τις οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα.
Οι τεμπέληδες που προκαλούν το χάος
Στην ομιλία που έδωσε στο Γαλλικό Σχολείο της Αθήνας κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ελλάδα, ο Μακρόν αναφέρθηκε στην εργασιακή μεταρρύθμιση με τα εξής λόγια:
«Είμαι αποφασισμένος, δεν πρόκειται να υποκύψω στους τεμπέληδες, στους κυνικούς και στους ακραίους».
Ο Μακρόν κατακρίθηκε επειδή ουσιαστικά αποκάλεσε τεμπέληδες όσους αντιτίθενται στα σχέδιά του. Ωστόσο αυτό δεν τον πτόησε καθώς… επανήλθε και τον Νοέμβριο του 2017, αναφερόμενος σε απολυμένους είπε:
«Ορισμένοι, αντί να προκαλούν το χάος (σ.σ. foutre le bordel, ακριβής μετάφραση: να τα κάνουν πορνείο), θα ήταν καλύτερα να κοιτάξουν αν μπορούν να πιάσουν δουλειά».
Οι άνθρωποι… τίποτα
Κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε εγκαίνια σιδηροδρομικού σταθμού στο Παρίσι τον Ιούλιο του 2017, ο Μακρόν προειδοποίησε για τους κινδύνους που ελλοχεύουν σε περίπτωση επιτυχίας.
Όσοι τα καταφέρνουν, είπε ο Γάλλος πρόεδρος, δεν πρέπει να ξεχνούν όσους δεν τα κατάφεραν και έφερε ως παράδειγμα τον σιδηροδρομικό σταθμό: «πρόκειται για σιδηροδρομική εταιρεία που κάνει ανθρώπους που δεν είναι τίποτα να πετύχουν. Επειδή στην εταιρεία όλοι μοιράζονται».
Ο Γάλλος πρόεδρος χώρισε την κοινωνία σε νικητές και χαμένους. Η φράση για ανθρώπους που είναι «τίποτα» έφερε τον Μακρόν στο «μάτι του κυκλώνα» με τους επικριτές του να υποστηρίζουν πως δεν σέβεται τους λιγότερο προνομιούχους.
Οι εθισμένοι του βορρά
Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, ο Εμανουέλ Μακρόν μιλώντας σε πόλεις και χωριά του φτωχού βορρά είπε τα εξής:
«Σε αυτή τη λεκάνη, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη δεν επαρκεί. Πολλοί είναι εθισμένοι στο τσιγάρο και το αλκοόλ. Το προσδόκιμο ζωής έχει πέσει σε σχέση με τον εθνικό μέσο όρο».
Οι επικριτές του Γάλλου προέδρου τον έβαλαν στο στόχαστρο λέγοντας πως με αυτή τη δήλωσή του δεν σέβεται τους εργάτες και τους αποκαλεί εθισμένους σε ουσίες.
Οι αναλφάβητοι της Gad
Κατά τη διάρκεια της πρώτης συνέντευξης του, το 2014, ως υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, ο Μακρόν αναφέρθηκε στους υπαλλήλους της Gad αποκαλώντας τους αναλφάβητους που δουλεύουν σε σφαγείο:
«Είναι σε ένα σφαγείο με τις περισσότερες που εργάζονται να είναι γυναίκες. Οι περισσότεροι είναι αναλφάβητοι».
Ο Μακρόν δέχτηκε σφοδρή κριτική γι αυτή τη δήλωση του με αποτέλεσμα να απολογηθεί ενώπιον του κοινοβουλίου: «όσα συγγνώμη και αν πω δεν είναι αρκετά».