Το ET Magazine του EleftherosTypos.gr βρέθηκε στην Μάνδρα για να καταγράψει την επόμενη μέρα της μεγάλης καταστροφής.
Οι εικόνες ακόμα και σήμερα αποκαρδιωτικές. Το μόνο που μπορεί να συναντήσει κανείς κάνοντας μια βόλτα στην Μάνδρα είναι καταστροφή. Δρόμοι γεμάτοι μπάζα, λάσπη και πόνο.
Πόνο από τους κατοίκους που από την μια στιγμή στην άλλη έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους, την μάνα τους, τον πατέρα τους, τον γιο τους, τον αδερφό τους. Άνθρωποι που έμειναν άστεγοι, χωρίς να έχουν ούτε τα βασικά.
Πολλά ακούστηκαν μετά την καταστροφή αλλά πολύ λιγότερα έγιναν. Σύμφωνα με τον Δήμο Μάνδρας περίπου 1.400 σπίτια έχουν υποστεί ζημιές από τις πλημμύρες και τα μπάζα από εκείνο το εφιαλτικό πρωινό. Πλέον, συνεργεία, εθελοντές και κάτοικοι προσπαθούν να καθαρίσουν με όποιον τρόπο μπορούν, τις λάσπες που έχουν σκεπάσει τα πάντα.
Το πρώτο πράγμα που διακρίνει κάνεις μπαίνοντας στην πόλη της Μάνδρας είναι το χάος. Μέχρι και την στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές η πόλη μπορεί να παρομοιαστεί με μια πόλη της Συρίας. Βομβαρδισμένη, όχι από βλήματα και όλμους αλλά από την μανία της φύσης και τα λάθη των ανθρώπων. Το χώμα, η σκόνη και η λάσπη υπάρχουν παντού. Έναν μήνα μετά και αυτή είναι ακόμη εκεί (η λάσπη), να θυμίζει την καταστροφή.
Πρώτη στάση το Δημαρχείο. Εκεί μιλήσαμε με τον Γενικό Γραμματέα του Δήμου,Στάθη Ραγκούση. Ο ίδιος μας είπε πως «γίνεται μια προσπάθεια ώστε να μπορέσει η πόλη να επανέλθει σε φυσιολογικούς ρυθμούς. Όλα τα συνεργεία είναι στους δρόμους και καθαρίζουν», ενώ όσον αφορά τις αποζημιώσεις, ήδη οι πρώτες επιταγές με το έκτακτο βοήθημα έχουν φτάσει στα χέρια κατοίκων.
Συνεχίζοντας προς το βόρειο τμήμα της πόλης, που δέχτηκε και το μεγαλύτερο χτύπημα από τα ορμητικά νερά μπορεί να διακρίνει κανείς τις καταστροφές που έχουν προκληθεί. Λάσπες, μπάζα, χώματα και κατεστραμμένα σπίτι είναι η εικόνα που συναντά κανείς.
Βαρδής Βαρδινογιάννης: Έφυγε ο «δημιουργός» μιας επιχειρηματικής αυτοκρατορίας
Φορτηγά του Δήμου, της Περιφέρειας, της πολιτικής προστασίας και ιδιωτών προσπαθούν να καθαρίσουν με ότι τρόπο μπορούν τα μπάζα.
Με φτυάρια και γαλότσες οι κάτοικοι, προσπαθούν να ξεθάψουν από τη λάσπη τις περιουσίες τους. Στον αέρα, ανακατεμένη με την υγρασία που έχει φωλιάσει σε κάθε στενό, είναι ακόμη αισθητή η οσμή του πετρελαίου θέρμανσης από τις δεξαμενές στα υπόγεια των σπιτιών που πλημμύρισαν.
Χαρακτηριστική είναι η εικόνα του σπιτιού στην επόμενη φωτογραφία. Το ορμητικά νερά έχουν ανοίξει ένα τεράστιο χαντάκι μπροστά από το σπίτι με αποτέλεσμα οι ένοικοι να έχουν «επιστρατεύσει» μια σανίδα προκειμένου να μπορούν να μπουν και να βγουν από αυτό, ενώ την ίδια στιγμή είναι επικίνδυνο καθώς με την πρώτη βροχόπτωση μπορεί το χώμα να υποχωρήσει και να παρασύρει ακόμα και το σπίτι.
Λίγο πιο κάτω θα δει κανείς ένα κατεστραμμένο αυτοκίνητο. Είναι ένα από τα δεκάδες αυτοκίνητα που είδαμε στα βίντεο των πρώτων ήμερων να τα παρασέρνουν τα ορμητικά νερά.
Ενώ απέναντι του θα δούμε ακόμα ένα αυτοκίνητο το οποίο φαίνεται να είναι σε καλύτερη κατάσταση αλλά σκεπασμένο από την λάσπη.
Συνεχίζοντας το οδοιπορικό στην Μάνδρα, βλέπουμε πως τίποτα δεν γλίτωσε από την μανία της φύσης. Το νερό σε ορισμένα σημεία έφτασε και τα 2,5 μέτρα ύψος μας λένε κάτοικοι που έζησαν τον εφιάλτη.
Η βοή του νερού που κατέβαινε από το όρος Πατέρας ξύπνησε τους πάντες. «Κοίταξα, από το παράθυρο και είδα τον χείμαρρο να παρασέρνει τα αυτοκίνητα, το ένα μετά το άλλο», λέει ο κύριος Κώστας που ζει μια ολόκληρη ζωή στην Μάνδρα. Προσπάθησε να προστατέψει το σπίτι του βάζοντας χαλιά πίσω από τις πόρτες για να μην μπει μέσα πολύ νερό. Μάταια όμως. Η δύναμη του νερού ήταν μεγάλη.
Στους περισσότερους κατοίκους η ύπαρξη ρεμάτων στην ευρύτερη περιοχή και το μπάζωμά τους δεν είναι κάτι άγνωστο. Πολλοί κάνουν λόγο για λάθη και παραλήψεις στην αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής.
Μετά την καταστροφή, πάντως, πέρα από τις δυνάμεις των πυροσβεστών και των εθελοντών που έσπευσαν να τους βοηθήσουν, οι κάτοικοι της Μάνδρας βρήκαν στηρίγματα και στους γείτονές τους και όχι στην Πολιτεία.
Χαρακτηριστικά είναι και τα όσα έγιναν στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου οπού συμμετείχε και η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου.
Η περιφερειάρχης Αττικής κατέθεσε σειρά άμεσων μέτρων και θεσμικές παρεμβάσεις για την ανακούφιση των πληγέντων από την τραγωδία της δυτικής Αττικής ωστόσο οι πολίτες ζητούσαν να ακούσουν συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
Συγκεκριμένα η ένταση σημειώθηκε κατά την ανάγνωση του μέτρου περί δέσμευσης 15 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας για την αποζημίωση των πληγέντων όταν ειπώθηκε ότι έπρεπε να ψηφιστεί την Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου κατά την προγραμματισμένη συζήτηση για την έγκριση του Προγράμματος Εκτελεστέων Έργων, του Προγράμματος Προμηθειών και του Προϋπολογισμού και Ολοκληρωμένου Πλαισίου Δράσης της Περιφέρειας Αττικής, οικονομικού έτους 2018.
«Η συνεχής καθυστέρηση» όπως τόνισαν διαμαρτυρόμενοι έμποροι, θα οδηγήσει σε μια συνεχή αναβολή της αποκατάστασής μας, την οποία δεν πρόκειται να δεχθούμε».
Η επόμενη μέρα
Η επόμενη μέρα προμηνύεται δύσκολη για όλους. Η καταστροφή που έπληξε την πόλη, κατέστρεψε τους κόπους μιας ολόκληρης ζωής. Σπίτια έχουν υποστεί ανυπολόγιστες καταστροφές με το επίδομα της κυβέρνησης να μην φτάνει ούτε για τα βασικά. Όπως λένε οι κάτοικοι στο ET Magazine στο ΕleftherosTypo.gr «με τα 5.000 ευρώ δεν θα καταφέρουμε να κάνουμε τίποτα. Είμαστε σίγουροι πως θα μας ξεχάσουν».
Την ίδια στιγμή καταγγέλλουν στο EleftherosTypos.gr και το ET Magazine πως «καθημερινά ψάχνουν τρόπους για να μην μας δώσουν τις αποζημιώσεις. Κάθε μέρα ζητάνε και ένα διαφορετικό έγγραφο για να μας δώσουν τα λεφτά».
Την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής αιτήσεων των επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πλημμύρα, για τη χορήγηση του επιδόματος των 8.000 ευρώ από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.