Γράφει η Σοφία Βαλσάμη
Ενας παρανοϊκός άνθρωπος που πίστευε σε αυτό που αποκαλούσε «Helter Skelter» και βάσει αυτού κατάφερε να αφαιρέσει τη ζωή εννέα ατόμων τον Αύγουστο του 1969.
Στο νέο τεύχος του ΕΤ Magazine του EleftherosTypos.gr ξετυλίγουμε το κουβάρι της ιστορίας Μάνσον με τη δράση της «οικογένειας» και τα εγκλήματα που διέπραξε.
Τα εγκλήματά του έμειναν στην ιστορία γιατί η επιλογή των θυμάτων του ήταν από το χώρο του Χόλιγουντ, αλλά και επειδή οι πράξεις του σηματοδότησαν το τέλος μιας ολόκληρης περιόδου ειρηνικής επανάστασης, κλείνοντας οριστικά την εποχή της αθωότητας των παιδιών των λουλουδιών.
Ποιος ήταν ο Μάνσον
Γεννήθηκε 12 Νοεμβρίου 1934 στο Σινσινάτι του Οχάιο, μεγάλωσε χωρίς αγάπη, ενώ δεν γνώρισε ποτέ τον πατέρα του.
Από την εφηβική ηλικία μυήθηκε στην παραβατικότητα και όταν ήταν 21 ετών, το 1955, καταδικάστηκε σε φυλάκιση πέντε ετών για κλοπή αυτοκινήτου, αλλά αφέθηκε ελεύθερος υπό όρους.
Στην συνέχεια προσπάθησε να αφήσει πίσω την παραβατικότητα και μάλιστα παντρεύεται τη Ρόζαλι Ουίλις. Την ήσυχη ζωή δεν την άντεξε και για πολύ και ένα χρόνο μετά συλλαμβάνεται και πάλι για κλοπή αυτοκινήτου. Στη φυλακή μαθαίνει ότι έχει έναν γιο, αλλά η Ρόζαλι ζητά διαζύγιο και φεύγει με το παιδί.
Λόγω καλής συμπεριφοράς αποφυλακίζεται, αλλά οι επισκέψεις του στη φυλακή θα είναι συχνές.
Βαρδής Βαρδινογιάννης: Έφυγε ο «δημιουργός» μιας επιχειρηματικής αυτοκρατορίας
«Πέρασα όλη μου τη ζωή στη φυλακή, πράγμα που σημαίνει ότι εδώ αισθάνομαι σαν στο σπίτι μου, ε…πόσο καιρό είμαι στη φυλακή; 34 χρόνια…», είχε πει σε συνέντευξή του το 1981.
Ετσι συστάθηκε η «οικογένεια»
Όλα ξεκίνησαν το 1960 όταν ο Μάνσον, συγκέντρωσε στο σπίτι του που ήταν στο Λος Άντζελες μια ομάδα ανθρώπων και σχημάτισαν την οργάνωση «Οικογένεια Μάνσον». Μάλιστα τα μέλη έτρεφαν τεράστια λατρεία προς το πρόσωπό του και ασπάστηκαν άμεσα τις παρανοϊκές θεωρίες του.
Ο ίδιος αν και άνεργος και υπόδικος είχε όνειρο να κάνει καριέρα τραγουδιστή. Καθώς το κίνημα των χίπις βρίσκονταν σε πλήρη άνθηση, αποκτά ένα πάθος για τους Beatles και δημιουργεί αυτό που αποκαλεί «οικογένεια» γύρω από μία προφητεία εμπνευσμένη από τα τραγούδια του συγκροτήματος. Με ένα μείγμα τεχνικών χειραγώγησης και έχοντας ως «ευαγγέλιο» μία στρεβλή εκδοχή του White Album των Beatles είχε προσηλυτίσει διάφορους ανθρώπους και τους οδήγησε σε ένα έγκλημα που έμεινε στην ιστορία.
Ο Τσαρλς Μάνσον πλασάρει τον εαυτό του ως τον απόλυτο προφήτη που προσπαθεί να εκφράσει μια παράξενη καταστροφολογική, ψευδοεπαναστατική θεωρία. Αυτή ανέφερε ότι οι μαύροι θα έκαναν εξέγερση και θα ξεσπούσε πόλεμος με τους λευκούς και μόνο όσοι ήταν υπό τη σκέπη του, που ήταν ο πέμπτος άγγελος (οι άλλοι τέσσερις ήταν οι Beatles) θα γλίτωνε.
Η «οικογένεια» του Μάνσον ζει στο περιθώριο της κοινωνίας με τα ναρκωτικά να συνοδεύουν τη ζωή της κοινότητας. Πολλά παιδιά γεννιούνται μέσα σε αυτήν την «οικογένεια» με τον παρανοϊκό γκουρού να κάνει τουλάχιστον ένα παιδί με μία από τις οπαδούς του.
Η οργάνωση ή «οικογένεια» όπως αρέσκονταν ο ίδιος να την αποκαλεί στο πρώτο της στάδιο κάνει νομαδική ζωή και στη συνέχεια εγκαθίσταται σε ράντσο της Κοιλάδας του Θανάτου. Ο Μάνσον θεωρεί ότι είναι η μετενσάρκωση του Χριστού και μηχανεύεται σειρά φόνων για να προκαλέσει πόλεμο ανάμεσα σε λευκούς και μαύρους, τον οποίο ονομάζει «Helter Skelter» από τραγούδι των Beatles. Ελπίζει ότι οι λευκοί θα βγουν νικητές και θα τον ορίσουν πνευματικό ηγέτη.
Το πρώτο χτύπημα στο σπίτι του Πολάνσκι
Ο Μάνσον επιλέγει ο ίδιος ως στόχο το σπίτι του Ρομάν Πολάνσκι, καθώς ο σκηνοθέτης είχε απορρίψει στο παρελθόν τη μουσική του. Ο σκηνοθέτης εκείνη την περίοδο έλειπε για γυρίσματα στο Λονδίνο και στο σπίτι του στο Cielo Drive εκείνο το βράδυ ήταν πέντε άτομα.
Η Τέιτ, ο πρώην σύντροφός της και διάσημος κομμωτής, Τζέι Σίμπρινγκ, η κληρονόμος Αμπιγκέιλ Φόλγκερ με τον φίλο της, ηθοποιό και συγγραφέα, Βόιτεκ Φρικόφσκι και ο 18χρονος Στίβεν Πάρεντ που ήταν τυχαία εκεί για να συναντήσει τον φύλακα και να του πουλήσει ένα ραδιόφωνο.
https://www.youtube.com/watch?v=X_cGK_Qf4qs
Την αποστολή εκτελούν δύο άνδρες και δύο γυναίκες, οι Τεξ Γουότσον, Πατ Κρενγουινκλ, Σούζαν Ατκινς και Λίντα Καζάμπιαν, οι οποίοι φτάνουν στο σπίτι γύρω στα μεσάνυχτα, σκαρφαλώνοντας από την πλευρά του λόφου. Ο πρώτος που βλέπουν μπροστά τους ήταν ο Στίβεν Πάρεντ, που έφευγε από το σπίτι εκείνη την ώρα και αφού τον απείλησαν με όπλο του έκαναν νόημα να σταματήσει. Πέφτει νεκρός αμέσως μετά αφού δέχτηκε τέσσερις σφαίρες.
Στη συνέχεια οι απεσταλμένοι του Μάνσον μπήκαν στο σπίτι και συγκέντρωσαν στο σαλόνι και τα τέσσερα άτομα που βρίσκονταν εκεί. Οι σκηνές που ακολούθησαν ήταν τραγικές. Εδεσαν με σκοινί το λαιμό της Τέιτ και του Σίμπρινγκ. Όταν εκείνος διαμαρτυρήθηκε λέγοντας τους για την εγκυμοσύνη της, ο Γουότσον πυροβολεί δύο φορές. Ο Φρικόφσκι με κόπο προσπαθεί να φύγει, άρχισε να τρέχει προς την έξοδο, αλλά τον προλαβαίνουν οι πυροβολισμοί. Πέφτει κάτω και στη συνέχεια δέχεται 51 μαχαιριές.
H Φόλγκερ θα επιχειρήσει να διαφύγει από την πίσω πόρτα ενός υπνοδωματίου, αλλά πιάστηκε μόλις βγήκε στο γρασίδι και μαχαιρώθηκε 28 φορές. Η Κρένγουικλ της βάζει τρικλοποδιά, ο Γουότσον την αποτελειώνει. Το λευκό φόρεμά της θα γινόταν κατακόκκινο από το αίμα.
Η συνέχεια ήταν ακόμη πιο τραγική με την Τέιτ να ικετεύει τη ζωή του μωρού της. Οι τελευταίες λέξεις, που ακούει είναι: «Γυναίκα, δεν υπάρχει οίκτος για σένα». Ο Γουότσον τη μαχαιρώνει 16 φορές.
Οι δολοφόνοι είχαν τελειώσει την αποστολή τους. Πριν φύγουν από το σπίτι έγραψαν με το αίμα της Τέιτ στην πόρτα την λέξη pig (γουρούνι).
Δεύτερος στόχος η οικογένεια Λαμπιάνκα
Τα σχέδια της οργάνωσης είχαν και συνέχεια. Με επικεφαλής τον ίδιο τον Μάνσον (αν και δεν δολοφόνησε αυτός) η «οικογένεια» χτυπά και πάλι και δολοφονεί με πολλαπλές μαχαιριές το ζεύγος Λαμπιάνκα στο σπίτι τους στο Λος Αντζελες. Ακολούθησαν την ίδια τακτική γράφοντας με αίμα τους τοίχους την ώρα που ο χώρος του Χόλιγουντ έτρεμε από τις σοκαριστικές δολοφονίες.
Εξιχνίαση από τύχη
Για να εξιχνιαστούν οι δολοφονίες χρειάστηκε κάποιος χρόνος, αφού η αστυνομία με συνεχόμενα λάθη καθυστερεί να συνδέσει τις δύο υποθέσεις.
Οι δολοφόνοι θα συλληφθούν τελικά μετά από τέσσερις μήνες από ένα τυχαίο γεγονός. Η Σούζαν Ατκινς που προφυλακίζεται για άλλη υπόθεση μιλάει με υπερηφάνεια για τα εγκλήματα στο σπίτι της Τέιτ και εκμυστηρεύεται σε συγκρατούμενη της ότι σχεδιάζονται οι δολοφονίες των Ελίζαμπεθ Τέιλορ, Ρίτσαρντ Μπάρτον και Φρανκ Σινάτρα. Τότε αρχίζει να ξετυλίγεται το κουβάρι της υπόθεσης.
Η δίκη που κράτησε ένα χρόνο πήρε τεράστια δημοσιότητα και τελικά ο εισαγγελέας παρά το γεγονός ότι ο Μάνσον δεν είχε σκοτώσει στις 19 Απριλίου του 1971, πετυχαίνει με ευκολία την καταδίκη του στην θανατική ποινή.
Ο παρανοϊκός γκουρού παρουσιάσθηκε στη δίκη του με μία ουλή στο σχήμα του αγκυλωτού σταυρού στο μέτωπο. Οι οπαδοί του θα τον μιμηθούν.
Η ζωή του σώζεται μετά την κατάργηση της θανατικής ποινής στην Καλιφόρνια και η ποινή του μετατρέπεται σε ισόβια.
«Πρέπει να κάνουμε ένα έγκλημα που θα τραβήξει την προσοχή όλου του κόσμου»: Αυτό είχε παραδεχτεί στο δικαστήριο, πως ήταν το σχέδιό του.
Στην φυλακή ο ίδιος δεν έδειξε κανένα σημείο μεταμέλειας, αρνούμενος κάθε πρόγραμμα βοήθειας και εκπαίδευση
Ο γάμος που ακυρώθηκε
Ο Μάνσον αν και σατανική προσωπικότητα κατάφερε μέσα στη φυλακή να συνάψει σχέση με την 27 ετών τότε Αφτον Ιλέιν Μπάρτον.
Η ίδια μάλιστα ήθελε να τον παντρευτεί το 2015 παρά τα 53 χρόνια που τους χώριζαν ελπίζοντας ότι μετά θάνατον θα κληρονομούσε το σώμα του, ώστε να δημιουργήσει ένα μαυσωλείο του κακού όπου σκόπευε να εκθέσει τη σορό, με στόχο το κέρδος. Τελικά ο γάμος δεν έγινε ποτέ.
Πέρα από το γεγονός ότι λίγο έλειψε να παντρευτεί ο Μάνσον όσο ήταν στη φυλακή έβγαζε δίσκους, αλληλογραφούσε με θαυμαστές, έδινε συνεντεύξεις χαρακτηρίζοντας τον εαυτό του ως την ενσάρκωση του απόλυτου κακού με τον ίδιο να δηλώνει αθάνατος. Στη φυλακή είχε γράψει το βιβλίο “Manson in His Own Words: The Shocking Confessions of The Most Dangerous Man Alive” το 1986 όπου αποτυπώνεται ξεκάθαρα η παρανοϊκή του σκέψη. Ο ίδιος ο Μάνσον έβγαλε ένα άλμπουμ στο 1970, το οποίο επανακυκλοφόρησε το 2006 σε CD.