Γράφει ο Ανδρέας Ντίνης
Σε ολόκληρη τη χώρα υπολογίζεται πως υπάρχουν περίπου 750.000 πολυβολεία ή αλλιώς bunker τα οποία υποτίθεται ότι θα προστάτευαν τα 3 εκατομμύρια των Αλβανών. Σήμερα, έχουν άλλους ρόλους. Ένας από τους ρόλους είναι και η χρησιμότητα τους ως αποθήκη ναρκωτικών.
To ΕΤ Magazine στο EleftherosTypos.gr ξανά ανοίγει τον φάκελο ναρκωτικά. Στο σημερινό τεύχος θα δούμε την νέα χρησιμότητα των bunker και πως αυτά βοηθούν στην διακίνηση των ναρκωτικών.
Αφορμή στάθηκε ένα ρεπορτάζ της κρατικής ιταλικής τηλεόρασης Rai 3 που τάραξε ακόμα περισσότερο τα νερά στην Αλβανία, μετά και τις πολιτικές κόντρες που έχουν ξεσπάσει το τελευταίο διάστημα στην γείτονα χώρα με αφορμή την συμμετοχή του άλλοτε υπερυπουργού της κυβέρνησης Ράμα σε διεθνές κύκλωμα ναρκωτικών.
Όπως αναφέρει το ιταλικό δημοσίευμα «τόνοι ναρκωτικών κρύβονται στα τούνελ και τα οχυρά – bunker του αμυντικού συστήματος που είχε κατασκευάσει η Αλβανία κατά την περίοδο του Ενβέρ Χότζα, κατά μήκος των ακτών της χώρας, των χερσαίων συνόρων και γύρω από στρατιωτικού ενδιαφέροντος περιοχές (αεροδρόμια, λιμάνια ,βάσεις και βουνά)».
Τα bunker αυτά έχουν τα οποία επικοινωνούν μεταξύ τους με σήραγγες χιλιομέτρων, δημιουργώντας ένα σύμπλεγμα που το χρησιμοποιούν πλέον οι μαφιόζοι για να αποθηκεύουν ναρκωτικά και να τα διακινούν από περιοχή σε περιοχή μέχρι να τα εξάγουν από τη χώρα χωρίς να μπορεί να τους δει κανείς. Οι κατασκευές αυτές βρίσκονται μέχρι και στις παραλίες και σε ολόκληρη την ακτογραμμή της Αλβανίας, οπότε είναι και πιο εύκολο για τους μαφιόζους να μετακινούν τα ναρκωτικά σε πλοιάρια που προσεγγίζουν την ακτή.
Βαρδής Βαρδινογιάννης: Έφυγε ο «δημιουργός» μιας επιχειρηματικής αυτοκρατορίας
Παράλληλα, ο πρώην πρωθυπουργός της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα, μιλώντας στην εκπομπή «EstOvest», επισημαίνει πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν αποθηκευμένοι 10.000 τόνοι ναρκωτικών κυρίως μαριουχουάνας, σε τούνελ και πρόκειται να προωθηθούν στην Ιταλία. Ο ίδιος παραδέχεται μεταξύ άλλων πως η χώρα του έχει μετατραπεί σε μια «ναρκοχώρα».
Το ρεπορτάζ της ιταλικής τηλεόρασης ασχολείται μεταξύ άλλων και με το σκάνδαλο το οποίο έχει ξεσπάσει την Αλβανία και αφορά στην εμπλοκή του στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού Έντι Ράμα, και πρώην υπουργού Εσωτερικών Σαιμίρ Ταχίρι με ναρκέμπρους.
Και όλα αυτά την ώρα που το πολιτικό σκηνικό στη χώρα του Έντι Ράμα έχει πάρει φωτιά με την αντιπαράθεση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης με αφορμή το οργανωμένο έγκλημα.
Πρίν από έναν χρόνο περίπου το ET Magazine είχε καταγράψει τις διαδρομές του που χρησιμοποιούσαν οι διακινητές για να φέρουν τα ναρκωτικά στην Ελλάδα.
Τα στατιστικά στοιχεία της αστυνομίας για το 2015 λένε πως το ποσοστό της κατασχεμένης κάνναβης προερχόμενης από Αλβανία (κύριος εισαγωγέας χασίς για την Ελλάδα) ήταν περίπου 26% και κύριος άξονας εισόδου είναι τα Δυτικά και τα Βορειοδυτικά της χώρας με την Ήπειρο να κατέχει τα πρωτιά με 8.763 κιλά το 2014 και την Αττική να ακολουθεί με 5.876 για την ίδια χρονιά ενώ το 2015 βλέπουμε μείωση των κατασχέσεων με Ήπειρο και Αττική να κατέχουν και πάλι τα πρωτιά με 631 και 951 κιλά αντίστοιχα, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις οι συλληφθέντες είναι Έλληνες.
Τι ήταν τα bunker και πια η ιστορία τους
Τα bunker είναι πολεμικά οχυρά ή οχυρωμένες αμυντικές εγκαταστάσεις. Βρίσκονται συνήθως κάτω από την επιφάνεια του εδάφους, αν και υπάρχουν και μερικά που εξέχουν ενώ ορισμένες φορές έχουνε και ορόφους.
Χρησιμοποιήθηκαν πολύ στον πρώτο και τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου, ογκώδη συγκροτήματα οχυρών χτίστηκαν για να στεγάσουν στρατηγικές υποδομές καθώς επίσης και κυβερνητικά πρόσωπα, ακόμα και για την ενδεχόμενη περίπτωση πυρηνικού πολέμου.
Στην περίπτωση της Αλβανίας όμως επί Χότζα κάθε Αλβανός, άντρας ή γυναίκα, εκτός από το σπίτι του, είχε και το bunker του. Μια φορά τον χρόνο και για έναν μήνα, έπρεπε να πάει στο bunker για εκπαίδευση. Όσο το καθεστώς βυθιζόταν σε διεθνή απομόνωση, τόσο αυξανόταν ο αριθμός των bunker , αφού οι έξωθεν «σατανάδες» καραδοκούσαν.
Όπως αναφέραμε και στην αρχή του κειμένου, αυτήν την στιγμή στην Αλβανία υπάρχουν περίπου 750.οοο bunker , τα οποία καλύπτουν ολόκληρη την χώρα.
Όταν η δικτατορία κατέρρευσε, τα bunker ήταν ένα από τα απεχθή «σουβενίρ» που άφησε πίσω της.
Διαβάστε επίσης: Τα καρτέλ της κάνναβης και οι διαδρομές τους στην Ελλάδα