Φέτος συμπληρώνονται 40 χρόνια προσφοράς της Διακονίας των Κρατουμένων «Ο Αγιος Ληστής του Γολγοθά», το τιμόνι της οποίας κρατά με επιτυχία όλα αυτά τα χρόνια ο πατέρας Γερβάσιος. Η συμπλήρωση τεσσάρων δεκαετιών προσφοράς, αγάπης και αλληλεγγύης προς το συνάνθρωπο θα εορταστεί σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 22 Οκτωβρίου, στην αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ.
Ο μειλίχιος 86χρονος πατέρας με τη μακριά λευκή γενειάδα και τα μαύρα ράσα έχει βοηθήσει χιλιάδες κρατουμένους να αποκτήσουν την ελευθερία τους. Αποκαλείται -κι όχι άδικα- «Αγιος των Φυλακών», καθώς έχει αποφυλακίσει περισσότερους από 16.000 κρατουμένους καταβάλλοντας 5.350.000 ευρώ (!), χρήματα που δόθηκαν ως δωρεά από τους πιστούς. Πρόκειται κυρίως για ανθρώπους που καταδικάσθηκαν σε φυλάκιση μέχρι πέντε χρόνια για αδικήματα όπως απλή απάτη, σωματική βλάβη, κατοχή όπλων, παράνομη υλοτομία και κατοχή μικροποσότητας ναρκωτικών.
Αναγνώριση
Για το έργο του βραβεύτηκε δύο φορές από την Ακαδημία Αθηνών και προτάθηκε από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας για υποψήφιος για το βραβείο Νόμπελ Φιλανθρωπίας.
Ο αεικίνητος γέροντας έχει στήσει το «στρατηγείο» του στις εγκαταστάσεις της Αδελφότητας στην Περαία Θεσσαλονίκης. Κάθε μέρα δέχεται φαξ και e-mails από αστυνομικά τμήματα και φυλακές. Τον ενημερώνουν για κάποιον άπορο κρατούμενο που δεν μπορεί να βγει καθώς αδυνατεί να πληρώσει το χρηματικό πρόστιμο. Αμέσως αξιολογείται η κατάσταση και κατατίθενται τα χρήματα.
«Είναι άτομα που βρίσκονται στα κρατητήρια για μικροαδικήματα. Εχουμε θέσει ως όριο τα 500 ευρώ για κάθε αποφυλάκιση. Το χαμηλότερο ποσό που έχουμε πληρώσει είναι 8,10 ευρώ και αφορούσε συνάνθρωπό μας που δεν είχε να εξαγοράσει δύο μέρες από τη συνολική ποινή που του είχε επιβληθεί. Βέβαια, εξετάζουμε την κάθε περίπτωση χωριστά. Ετσι, έχουμε πληρώσει 9.900 ευρώ για καταδικασθέντα ο οποίος είχε υποστεί τρία εγκεφαλικά και η κράτησή του στις φυλακές θα σήμαινε βέβαιο θάνατο», είπε στον «Ε.Τ.».
Σχέση εμπιστοσύνης
Το τηλέφωνο της Αδελφότητας βρίσκεται σε κάθε φυλακή, σε κάθε αστυνομικό τμήμα. «Μετά από 40 χρόνια έχουμε χτίσει σχέση εμπιστοσύνης και σεβασμού με τις Αρχές των φυλακών και των αστυνομικών τμημάτων. Το αδίκημα αφορά την Πολιτεία και τη Δικαιοσύνη. Εμείς βλέπουμε μόνο τον άνθρωπο», είπε. Ανάμεσα σε αυτούς που έχουν δεχθεί την αγάπη του πατέρα Γερβάσιου είναι και ο Κώστας Πάσσαρης, ο οποίος κρατείται σε φυλακές υψίστης ασφαλείας στη Ρουμανία. Χαρακτηρίζει πραγματικά συγκινητική την προσφορά του κόσμου. «Η μικρότερη δωρεά που έχει γίνει ήταν μόλις 1,35 ευρώ και η υψηλότερη 5.000 ευρώ», υπογράμμισε. Το προσωπικό του σύνθημα είναι: «Η ζωή μας είναι σύντομη. Ας βιασθούμε να κάνουμε το καλό στον κόσμο».
Ομως, το φιλανθρωπικό του έργο γίνεται όλο και πιο δύσκολο λόγω της οικονομικής κρίσης. Ο πατέρας Γερβάσιος λέει ότι τα έσοδα της Διακονίας του, τα οποία προέρχονται εξ ολοκλήρου από συνδρομές του κόσμου, έχουν επηρεαστεί από την οικονομική κρίση. Και ότι συγχρόνως υπάρχει μια μεγάλη αύξηση του αριθμού των κρατουμένων οι οποίοι δεν μπορούν να πληρώσουν για να αποφυλακισθούν. Οι κρατούμενοι στις ελληνικές φυλακές φθάνουν τις 13.000, πολύ περισσότεροι από τη χωρητικότητα των φυλακών, αναγκάζοντας τις Αρχές να στοιβάζουν κρατουμένους στα κρατητήρια Αστυνομικών Τμημάτων μέχρι να βρεθεί χώρος σε φυλακή.
Εχει πλέον κατά νόμον επισήμως συνταξιοδοτηθεί κι αυτό του επιτρέπει ελεύθερα να επισκέπτεται τα 34 σωφρονιστικά ιδρύματα της Ελλάδος. Κάθε μήνα προσφέρει τις δωρεές του σε εικόνες, είδη ιματισμού και είδη ατομικής υγιεινής, όπως ξυριστικά είδη, σαπούνια, σαμπουάν, οδοντόκρεμες κ.λπ. Πολλοί από τους κρατουμένους που αποφυλακίσθηκαν από τον πατέρα Γερβάσιο είναι αλλοδαποί. Αν κάποιοι αποβιώσουν μέσα στη φυλακή, η Διακονία πληρώνει τα έξοδα μεταφοράς των σορών τους στην ιδιαίτερη πατρίδα τους.
Το προφίλ του: Ο «Αγιος των φυλακών»
Ο Γερβάσιος (κατά κόσμον Γεώργιος) Ραπτόπουλος γεννήθηκε το 1931 στον Αιμιλιανό Γρεβενών. Το 1950 πέρασε στη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ. Εγινε κληρικός και στη συνέχεια χειροτονήθηκε αρχιμανδρίτης. Υπηρέτησε στις Μητροπόλεις Σιδηροκάστρου Σερρών, Θεσσαλονίκης, Σερρών & Νιγρίτης και Κασσανδρείας. Το 1966 ίδρυσε την Αδελφότητα «Η Οσία Ξένη» και το 1978 συστάθηκε η «Διακονία Αποφυλακίσεως Απόρων Κρατουμένων και Φυγοποίνων». Εχει επισκεφτεί όλες τις ελληνικές φυλακές και τα σωφρονιστικά καταστήματα στην Αλβανία, στην Αίγυπτο, στο Ισραήλ, στην Κύπρο, στη Μαδαγασκάρη, στη Ρουμανία, στη Ρωσία, στην Αυστραλία κ.α.
Αγγελος Αγγελίδης
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου