Όψιμη δικαίωση για τους συγγενείς των θυμάτων: το εφετείο του Ντέτμολντ καταδίκασε τον 94χρονο φρουρό του Άουσβιτς Ρ. Χάνινγκ σε πέντε χρόνια φυλάκιση για συνέργεια στην μεθοδική δολοφονία τουλάχιστον 170.000 ανθρώπων.
Σε πενταετή φυλάκιση καταδίκασε την Παρασκευή το εφετείο του Ντέτμολντ τον πρώην φρουρό και μέλος των SS Ράινχολντ Χάνινγκ. Το δικαστήριο έκρινε ένοχο τον κατηγορούμενο για συνέργεια στην συστηματική δολοφονία τουλάχιστον 170.000 ανθρώπων την περίοδο 1943-1944 στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς. «Ήσασταν στο Άουσβιτς δυόμιση χρόνια και συμβάλλατε στην μαζική εξόντωση ανθρώπων», υπογράμμισε η δικαστής Άνκε Γκρούντα στη ανάγνωση της ετυμηγορίας.
Ο Ράιχολντ Χάνινγκ είχε παραδεχθεί στο δικαστήριο ότι ήταν μέλος των φρουρών του SSστο στρατόπεδο συγκέντρωσης και ότι γνώριζε για τις μαζικές δολοφονίες κρατουμένων. Η υπεράσπιση είχε ζητήσει ωστόσο την αθώωσή του με την αιτιολογία ότι δεν υπήρχαν αποδείξεις για μια άμεση συμμετοχή του Ρ. Χάνινγκ σε συγκεκριμένες αξιόποινες πράξεις.
Η προϊστορία και η “υπόθεση Ντέμιανουκ”
Ο Ράινχολντ Χάνινγκ ήταν ένας από τους πολλούς φρουρούς των SS στο κολαστήριο του Άουσβιτς. Οι επιζώντες του ολοκαυτώματος θεωρούν όνειδος για τη δικαιοσύνη το γεγονός ότι, για πολλές δεκαετίες μετά τον πόλεμο, οι περισσότεροι από τους φρουρούς των κολαστηρίων συνέχισαν τη ζωή τους ανενόχλητοι και χωρίς να λογοδοτήσουν για την παρουσία τους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Αλλά η “στροφή” έγινε με την πολύκροτη υπόθεση Ντέμιανουκ: το 2011 το εφετείο του Μονάχου είχε καταδικάσει σε ποινή φυλάκισης πέντε ετών τον ουκρανό φρουρό Ιβάν Ντέμιανουκ στο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης του Σόμπιμπορ για συνεργεία στη δολοφονία 28.000 ανθρώπων. Ο ίδιος είχε αρνηθεί ότι βρέθηκε στο Σόμπιπορ και άσκησε έφεση στο ανώτατο δικαστήριο της Γερμανίας, το οποίο όμως δεν εξέδωσε απόφαση, καθώς ο Ντέμιανουκ πέθανε το 2012.
Το 2015 δικαστήριο της πόλης Λύνεμπουργκ καταδίκασε τον αποκαλούμενο “λογιστή του Άουσβιτς” Όσκαρ Γκρένινγκ σε φυλάκιση τεσσάρων ετών για συνεργεία σε δολοφονίες εβραίων κρατουμένων. Αντίστοιχες υποθέσεις εκκρεμούν αυτήν αυτήν την περίοδο σε δικαστήρια του Κιέλου και του Νόιμπραντενμπουργκ. Εκτιμάται ότι αν ο Χάνινγκ κριθεί ένοχος, θα μπορούσε να του επιβληθεί ποινή φυλάκισης τεσσάρων έως πέντε ετών. Παράσταση πολιτικής αγωγής δηλώνουν συνολικά 57 άτομα. Πρόκειται για επιζώντες του Άουσβιτς ή για συγγενείς τους.
Οι μάρτυρες
Το δικαστήριο του Ντέτμολντ έχει αφιερώσει πολύ χρόνο στην εξέταση των μαρτύρων. Έντεκα επιζώντες από το κολαστήριο του Αουσβιτς μίλησαν για τις θηριωδίες που έζησαν ή είδαν στο στρατόπεδο. Μεταξύ άλλων έκαναν λόγο για έναν 16χρονο που απαγχονίστηκε γιατί έκλεψε ένα κομμάτι ψωμί, για έναν άνδρα που ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου από φρουρό όταν έχασε τα γυαλιά του, αλλά και για τον μόνιμο φόβο όλων: να μην αντιληφθούν οι φρουροί την εξάντληση και την αδυναμία των κρατουμένων, κάτι που θα τους έστελνε αμέσως στους θαλάμους αερίων…
Πηγή: Deutsche Welle