ΜΠΟΡΕΙ εύκολα κανείς να υπολογίσει πως η Ελλάδα θα ήταν μια εντελώς διαφορετική χώρα αν έμπαιναν στα ταμεία του κράτους αυτά τα 18 δισ. ευρώ κάθε χρόνο. Πώς θα ήταν η Παιδεία, η Υγεία, οι μισθοί και οι συντάξεις. Βέβαια, απαιτείται ρεαλισμός. Δεν πρόκειται ποτέ να εξαλειφθεί πλήρως η παραοικονομία. Αλλωστε, πρόκειται για ένα φαινόμενο που υπάρχει σε όλες τις χώρες του πλανήτη. Μπορεί, όμως, να περιοριστεί σημαντικά.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, από το 2019 έως σήμερα, έχει κάνει σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Κατ’ αρχάς, έχει καταργήσει ή μειώσει σημαντικά περισσότερους από 50 φόρους και εισφορές. Η μείωση της φορολογίας, πέρα από την τόνωση της πραγματικής οικονομίας, αποτελεί και σημαντικό κίνητρο για να δηλώνονται συναλλαγές και εισοδήματα.
ΚΟΡΥΦΑΙΟ παράδειγμα οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι. Με το παλαιό καθεστώς δήλωναν την εργασία τους λιγότεροι από 30.000 συνταξιούχοι, με το νέο, πιο ευνοϊκό πλαίσιο θα ξεπεράσουν τους 200.000. Είναι ένα μοντέλο μεταρρύθμισης με το οποίο κερδίζουν και οι πολίτες και το κράτος.
ΕΧΟΥΝ γίνει και άλλες σημαντικές κινήσεις. Οπως η στροφή στις ψηφιακές συναλλαγές, η απαγόρευση των μετρητών σε συναλλαγές άνω των 500 ευρώ και, βέβαια, η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS και την εφορία. Εδώ και λίγες ημέρες έγινε μία ακόμα παρέμβαση με τις νέες, «έξυπνες» ταμειακές μηχανές στην εστίαση, σε έναν τομέα όπου υπάρχουν σημαντικές εστίες φοροδιαφυγής. Η κυβέρνηση εφαρμόζει ένα ρεαλιστικό σχέδιο και προχωρά βήμα βήμα στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Σε αυτή τη μάχη απαιτείται και η συμβολή πολιτών και επιχειρήσεων, γιατί, στο τέλος, όλοι θα βγούμε κερδισμένοι.