ΤΗΝ ίδια ώρα τα στοιχεία από την πορεία της γερμανικής οικονομίας είναι ανησυχητικά, καθώς ήταν η μοναδική χώρα στην ευρωζώνη που παρουσίασε μείωση του ΑΕΠ στο β’ τρίμηνο του έτους. Προβλήματα αντιμετωπίζει και η Γαλλία, καθώς το έλλειμμα έχει εκτροχιαστεί. Παράλληλα, ο πληθωρισμός συνεχίζει να είναι το κορυφαίο πρόβλημα για τα νοικοκυριά τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική.
Η παγκόσμια οικονομία κλυδωνίζεται από τις γεωπολιτικές εντάσεις, αλλά και κάθε χώρα ξεχωριστά έχει να αντιμετωπίσει τις δικές της ιδιαίτερες προκλήσεις. Το ίδιο ισχύει, προφανώς, και για την Ελλάδα, που δεν μπορεί να μένει ανεπηρέαστη όταν δημιουργούνται συνθήκες οικονομικής αναταραχής.
ΕΙΝΑΙ δεδομένο πως θα υπάρξουν αρνητικές πιέσεις τόσο στα δημοσιονομικά όσο και στην πραγματική οικονομία, την ώρα μάλιστα που πρέπει να αντιμετωπιστεί πάση θυσία η ακρίβεια στην καθημερινότητα.
ΣΕ αυτό το αρνητικό σκηνικό που διαμορφώνεται, υπάρχει κάτι θετικό, που δείχνει ικανό να μετριάσει τις συνέπειες: η εξαιρετικά βελτιωμένη ελληνική οικονομία, που δεν θυμίζει σε τίποτα την προ πενταετίας κατάσταση. Βρίσκεται σε αναπτυξιακή τροχιά, έχει ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα και πετυχαίνει καθαρά πρωτογενή πλεονάσματα, σε τέτοιο βαθμό που μπορεί να χρηματοδοτήσουν έκτακτα μέτρα στήριξης, εφόσον απαιτηθούν από την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.