ΒΛΕΠΟΥΜΕ για παράδειγμα την αστάθεια που επικρατεί στη Βρετανία, μία από τις ισχυρότερες οικονομίες παγκοσμίως, η οποία ταλανίζεται από πολιτική αποσταθεροποίηση, που προέκυψε από την ανακοίνωση ενός ακοστολόγητου οικονομικού προγράμματος από μια άπειρη κυβέρνηση. Οι αγορές τιμώρησαν τη Βρετανία γιατί θεώρησαν ότι το πακέτο αυτό θα προκαλούσε περισσότερα προβλήματα, αντί να δώσει λύσεις, και γι’ αυτό η νέα πρωθυπουργός υποχρεώθηκε να αντικαταστήσει τον υπουργό Οικονομικών σε μια προσπάθεια να διασωθεί η ίδια πολιτικά και να διορθωθεί η κατάσταση.
ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ένα μάθημα προς όλους ότι δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις, αλλά ούτε και τα «νταούλια» των αγορών που τα είχαμε ζήσει εμείς το 2015 με την καταστροφική διαπραγμάτευση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όταν ο Αλ. Τσίπρας υποσχόταν ότι θα καταργούσε τη λιτότητα με έναν νόμο και ένα άρθρο και μας έλεγε ότι οι δανειστές θα παρακαλούσαν να μας δώσουν χρήματα.
Στοίχημα η σύγκλιση με την Ευρώπη
ΣΤΟ ΜΕΤΩΠΟ της ακρίβειας η κυβέρνηση αναλαμβάνει πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο με σκοπό να υπάρχει πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου και να αποσυνδεθεί η αξία του ηλεκτρικού ρεύματος από το αέριο και είναι σημαντικό ότι την πρόταση Μητσοτάκη υποστηρίζουν συνολικά 15 χώρες. Δυστυχώς, ακόμα η Γερμανία, η οποία θα διαθέσει πάνω από 220 εκατ. ευρώ από δικούς της πόρους γιατί διαθέτει τη δημοσιονομική δυνατότητα, δεν αποδέχεται την εφαρμογή μιας ενιαίας λύσης για το κοινό πρόβλημα και η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. στο τέλος της εβδομάδας καλείται να δώσει λύση και να γεφυρώσει τις διαφορές μεταξύ χωρών Βορρά και Νότου πριν η κρίση πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
ΚΑΙ ΕΝΩ ΠΛΕΟΝ η χώρα οδεύει προς τις κάλπες του 2023 βλέπουμε τον ΣΥΡΙΖΑ να επιστρέφει στον λαϊκισμό και τη δημαγωγία του 2015 με νέες υποσχέσεις που δεν βασίζονται σε πραγματικά δεδομένα και στις αντοχές της χώρας. Και η προχθεσινή συζήτηση στη Βουλή ανέδειξε τις διαφορές αντίληψης Τσίπρα – Μητσοτάκη και την υπεύθυνη στάση του πρωθυπουργού και επιβεβαίωσε την επιλογή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να ξαναγυρίσει στις εποχές των απατηλών υποσχέσεων σε μια περίοδο κατά την οποία τα σύνθετα προβλήματα δεν λύνονται με ευχολόγια και εύκολες λύσεις, όπως δείχνει και το παράδειγμα της Βρετανίας.
Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ έχει αντέξει, η ανάπτυξη παραμένει ισχυρή και ο πληθωρισμός δεν αντιμετωπίζεται με κάλπικες υποσχέσεις και με πακέτα τύπου Βρετανίας που περισσότερα προβλήματα δημιουργούν παρά λύνουν.