Η «θεωρία του ελατηρίου» επιβεβαιώθηκε πλήρως σε ό,τι αφορά την κατανάλωση, καθώς ύστερα από δύο χρόνια δοκιμασιών λόγω πανδημίας οι πολίτες επιζήτησαν την πασχαλινή έξοδο και η ελληνική περιφέρεια δέχθηκε πολύτιμες οικονομικές ανάσες.
Τα μηνύματα για τη θερινή περίοδο είναι εξίσου καλά. Αυτό που συνέβη με τους Ελληνες επισκέπτες το Πάσχα ισχύει και για τους Ευρωπαίους, που θέλουν να χαρούν το μεσογειακό καλοκαίρι ύστερα από την περιπέτεια του κορονοϊού. Παρά το γεγονός ότι ορισμένοι παράγοντες του κλάδου μεμψιμοιρούν, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για εκτίναξη των τουριστικών εσόδων σε επίπεδα άνω του 2019, καθώς οι τιμές έχουν ανέβει και η μέση δαπάνη ανά επισκέπτη θα είναι υψηλότερη σημαντικά.
Εάν επιβεβαιωθούν αυτές οι προβλέψεις, τότε η ανάπτυξη της οικονομίας φέτος μπορεί να προσεγγίσει τον αρχικό στόχο του 4,5%. Αλλωστε το οικονομικό επιτελείο έχει συνηθίσει να κρατά χαμηλά τον πήχυ, ύστερα από 2,5 χρόνια δημοσιονομικών ανατροπών λόγω της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία, κι ας διαψεύδεται επί τα βελτίω.
«Καμπανάκι» για τα επιτόκια καταθέσεων
Η ζήτηση και κατ’ επέκταση η κατανάλωση τροφοδοτούνται από την αύξηση της τουριστικής κίνησης, αλλά και από την υλοποίηση επενδυτικών προγραμμάτων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, που επίσης αναμένεται να ενισχύσουν την ανάπτυξη.
Ο πληθωρισμός παραμένει ο υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνος για την πορεία της οικονομίας, καθώς διαβρώνει τα εισοδήματα και περιορίζει τις επενδυτικές πρωτοβουλίες, ωστόσο η δυναμική παραμένει θετική και αναμένονται δράσεις από την κυβέρνηση σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο ώστε να περιορισθούν οι συνέπειες της ακρίβειας.
Η χώρα μας έχει μπει στον διεθνή χάρτη επενδύσεων, ωστόσο απαιτείται αρκετός ακόμη χρόνος για να επουλωθούν τα τραύματα της μνημονιακής περιόδου και να εμπεδωθεί το κλίμα εμπιστοσύνης που ήδη διαμορφώνεται στην οικονομία.
Ειδήσεις σήμερα