Θέλοντας στην πραγματικότητα να παρακάμψει ουσιαστικά τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Δύση για την εισβολή στην Ουκρανία, κλιμακώνει με τον τρόπο αυτόν τον εκβιασμό, θέλοντας να χτυπήσει την ενότητα της Ευρωπαϊκής Ενωσης λόγω της ενεργειακής εξάρτησής της από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Σε αυτόν τον οικονομικό πόλεμο όμως η Ρωσία θα είναι η μεγάλη χαμένη, καθώς αντιμετωπίζεται ως παρίας, ενώ η Ε.Ε. προχωρά τις διαδικασίες για την ταχεία απεξάρτησή της από τις ρωσικές ενεργειακές πηγές. Προβλήματα και κλυδωνισμοί θα υπάρχουν, καθώς ο Πούτιν παίζει με τις κάνουλες του φυσικού αερίου. Για αυτό, κανείς δεν μπορεί να αισθάνεται ασφαλής όσο εξαρτάται από τη σημερινή Ρωσία που έχει βυθίσει την Ευρώπη σε συνθήκες πολέμου, απειλώντας ελεύθερες και δημοκρατικές χώρες, όπως η Σουηδία και η Φινλανδία, επειδή σκέπτονται να υποβάλουν αίτηση για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ.
«Καμπανάκι» για τα επιτόκια καταθέσεων
Ειδικά για την Ελλάδα βλέπουμε ότι ήδη γίνονται κινήσεις για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας μέσω της ενίσχυσης των υποδομών στη Ρεβυθούσα και την αξιοποίηση των ενεργειακών της πόρων, αλλά το πρόβλημα δεν είναι εύκολο να λυθεί, όταν μάλιστα η Σόφια κάνει έκκληση στην Αθήνα να τη συνδράμει στην προσπάθεια κάλυψης των ενεργειακών της αναγκών.
Το βέβαιο είναι ότι οι εκβιασμοί τέτοιου τύπου δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτοί. Η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει στη λήψη μέτρων για τη διασφάλιση της ενεργειακής της επάρκειας αξιοποιώντας όλες τις διαθέσιμες ενεργειακές πηγές και ταυτόχρονα να ακολουθήσει κοινή πολιτική για το κοινό πρόβλημα και απέναντι στους ρωσικούς εκβιασμούς.
Ειδήσεις σήμερα