Σε αυτό δεν πρέπει να υπάρχει η παραμικρή αμφισβήτηση και η έναρξη της διαδικασίας για την κοινοβουλευτική έρευνα δεν αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες. Αλλωστε, την Παρασκευή, θα έχουμε μία πρώτη εικόνα των θέσεων των κομμάτων στη συζήτηση που θα γίνει στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.
Η κυβέρνηση δηλώνει ότι «όλα θα έρθουν στο φως», ενώ έχει προτείνει μία πρώτη δέσμη μέτρων για την αναμόρφωση της λειτουργίας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και τη βελτίωση των μηχανισμών ελέγχου της.
Κάτι αλλάζει στην Περιφέρεια Αττικής
Το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε χθες αίτημα για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, ενώ και ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται προς την ίδια κατεύθυνση. Ωστόσο, η αξιωματική αντιπολίτευση δεν δείχνει πρόθυμη να επεκταθεί η διερεύνηση καταγγελιών και πριν από το 2019, δηλώνοντας ότι πρόκειται για προσπάθεια «συμψηφισμού» και πολιτικού «αντιπερισπασμού».
Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν συγκεκριμένες καταγγελίες για παρακολουθήσεις τηλεφώνων κατά την περίοδο 2015-2019 από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που αποχώρησαν από το κόμμα μετά το δημοψήφισμα, ενώ και το ΚΚΕ το 2016 είχε αναφέρει υπόθεση παρακολούθησης των τηλεφώνων του, χωρίς να υπάρχει τότε η παραμικρή διερεύνηση.
Εάν πραγματικά ο πολιτικός κόσμος επιθυμεί τη θωράκιση του πλαισίου της ΕΥΠ και τη διασφάλιση του απορρήτου των συνομιλιών, τότε τα κόμματα θα πρέπει να συναινέσουν στη χρονική επέκταση των ερευνών από τα αρμόδια όργανα της Βουλής.
Το βέβαιο είναι ότι όλη η διαδικασία δεν πρέπει να εξελιχθεί σε κυνήγι μαγισσών, ενώ απαιτείται υπευθυνότητα σε θέματα εθνικής ασφαλείας. Να διερευνηθούν τα πάντα, αλλά και να υπάρξουν οι απαραίτητες θεσμικές αλλαγές ώστε να αποκατασταθεί το κλίμα εμπιστοσύνης των πολιτών που έχει πληγεί το τελευταίο διάστημα.