Σύμφωνα μάλιστα με εκτιμήσεις στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας, σημαντικό τμήμα του προσωπικού της απασχολείται και σε δεύτερες δουλειές, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις οικονομικές του ανάγκες. Υπάρχει ζήτημα μισθολογίου για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, όπου λειτουργούν η ισοπέδωση και η έλλειψη σύνδεσης των αποδοχών με κριτήρια που έχουν σχέση με την παραγωγικότητα, αλλά και με τα καθήκοντα που ασκούν.
Στοχοπροσήλωση στα πραγματικά προβλήματα
Γιατί είναι διαφορετικό να υπηρετούν σε γραφείο και άλλο σε μάχιμες θέσεις. Και αυτό συμβαίνει συνολικά στον δημόσιο τομέα, επειδή επί δεκαετίες επικράτησαν λογικές χωρίς αξιολόγηση, που είναι και το βασικό κριτήριο για τη διαμόρφωση των αποδοχών.
Σίγουρα τα δημοσιονομικά δεδομένα της χώρας είναι συγκεκριμένα και δεν δίνουν τη δυνατότητα να γίνονται υπερβάσεις που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο και να αναιρέσουν μια πρόσκαιρη θετική εξέλιξη. Η λύση μπορεί βρεθεί μέσα από τον καθορισμό των αποδοχών με συγκεκριμένα κριτήρια και με βάση τις θέσεις ευθύνης, αλλά και συνολικά με τη βελτίωση του κοινωνικού κράτους, που θα περιορίσει τις οικογενειακές δαπάνες όχι μόνο των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά όλων των εργαζομένων, για φροντιστήρια, ξένες γλώσες κ.λπ.
Η Ελλάδα έχει μείνει πίσω στο θέμα των εισοδημάτων μετά τη δεκαετή μνημονιακή περίοδο και πρέπει να τρέξουμε για να αποκτήσουμε ευρωπαϊκές αποδοχές και υπηρεσίες, ώστε κάθε εργαζόμενος να μπορεί να ζει αξιοπρεπώς από μια δουλειά του. Η κυβέρνηση έχει κάνει βήματα με αυξήσεις μισθών, όμως χρειάζεται να γίνουν και οι επόμενες κινήσεις.