Είναι ενδιαφέρον ότι η Κομισιόν αναθεώρησε προς τα πάνω την ανάπτυξη στην Ελλάδα, η οποία αποδεικνύεται ανθεκτικότερη από όσο προβλεπόταν πριν από τρεις μήνες στις εαρινές εκτιμήσεις της Επιτροπής. Ετσι, σύμφωνα με τις νέες θερινές προβλέψεις της Ε.Ε., η χώρα μας θα έχει ανάπτυξη 4% φέτος και όχι 3,5% που προέβλεπε στις 16 Μαΐου και θα κινείται πολύ πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που υποχωρεί πανευρωπαϊκά στο 2,7% και στο 2,6% ειδικότερα για την ευρωζώνη.
Στοχοπροσήλωση στα πραγματικά προβλήματα
Από την άλλη, βεβαίως, υπάρχει το «αγκάθι» του πληθωρισμού, που είναι εισαγόμενος, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και της ενεργειακής κρίσης, καθώς επεκτείνεται το κύμα ακρίβειας που σαρώνει Ελλάδα και Ευρώπη. Για τη χώρα μας ο πληθωρισμός προβλέπεται να κλείσει φέτος στο 8,9% και στο 3,5% το 2023, αρκετά πιο πάνω από τις αρχικές προβλέψεις και ελαφρώς πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, που είναι 8,3% στην Ε.Ε. και 7,6% στην ευρωζώνη για φέτος, αλλά χαμηλότερα από 4,6% και 4%, αντίστοιχα, που προβλέπεται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο το 2023. Και ας μην ξεχνάμε ότι πέρυσι στην Ελλάδα είχαμε αποπληθωρισμό, που σημαίνει ότι ο υπολογισμός της αύξησης ξεκινά από χαμηλότερη βάση.
Ολα αυτά συνδέονται με το ενεργειακό, για το οποίο πραγματοποιήθηκε χθες σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, προκειμένου να διασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια της χώρας, ενώ έγινε εκτίμηση για την πορεία των διεθνών τιμών καυσίμων και την επίπτωση στις δημοσιονομικές αντοχές της οικονομίας. Και είναι σημαντικό ότι διαπιστώθηκε πως η Ελλάδα βρίσκεται σε πιο ευνοϊκή θέση συγκριτικά με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η κυβέρνηση λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα για να ενισχύσει τις αντοχές τής οικονομίας και θα πρέπει να συνεχίσει προς την κατεύθυνση αυτή.