Το ζήτημα είναι ότι, για να γίνει αυτό, απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία 200 βουλευτών και άνω. Αυτή τη στιγμή, όπως είναι διαμορφωμένη η κατάσταση, πέρα από τον ΣΥΡΙΖΑ, που λέει «όχι» σε όλα, όπως και το ΚΚΕ, το νομοσχέδιο μπορεί να περάσει με τις ψήφους του ΠΑΣΟΚ, της Ελλ. Λύσης, αλλά και της Πλεύσης, ωστόσο υπάρχει ένα παράλογο. Οτι ενώ ΠΑΣΟΚ και Ελλ. Λύση είχαν ψηφίσει ακριβώς την ίδια διάταξη το 2019 και αρχικά εμφανίστηκαν θετικοί, χωρίς βεβαίως ακόμα να έχουν καθορίσει την τελική στάση τους, με τις δηλώσεις τους προκαλούν ερωτηματικά για το κατά πόσο μικροκομματικά παιχνίδια δεν τους επιτρέπουν να έχουν ξεκάθαρη θέση.
Η υπενθύμιση του αυτονόητου
Δεν έχει ξαναγίνει κάποιο κόμμα να έχει ψηφίσει ένα νόμο και μετά με μια άλλη ρητορική να τον απορρίπτει. Αλλά για να γίνουν τα αυτονόητα χρειάζονται συναινέσεις και δεν μπορεί να θυσιάζονται στο βωμό μικροκομματικών σκοπιμοτήτων. Την ώρα μάλιστα που χθες ενώσεις αποδήμων από όλο τον κόσμο ζήτησαν και από τους 300 βουλευτές να τους δώσουν τη δυνατότητα να ασκήσουν το απλό και λογικό δικαίωμά τους, που σημαίνει ότι όποιος έχει εκλογικά δικαιώματα στην Ελλάδα και μπορεί να πάρει το αεροπλάνο για να έλθει εδώ να ψηφίσει να μπορεί αυτό να το κάνει σε οποιαδήποτε μέρος του πλανήτη.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα πρέπει επιτέλους να σοβαρευτούν, να κάνουν σοβαρές προτάσεις και να ψηφίσουν μια μεταρρύθμιση που δεν έχει χρώμα μπλε, πράσινο ή κόκκινο, αλλά το γαλάζιο της Ελλάδος.