Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι η ΔΕΗ έχει εξυγιανθεί και μπορεί να στέλνει σήμα μείωσης τιμών στον ανταγωνισμό, ώστε και να έχει σταθερή πελατεία διατηρώντας υψηλά μερίδια στην αγορά και χωρίς να διαταράσσονται τα οικονομικά της. Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η ΔΕΗ είχε φθάσει στα όρια της χρεοκοπίας με τεράστια ελλείμματα και συσσωρευμένα χρέη, χωρίς να έχει επενδύσει μάλιστα στην καθαρή ενέργεια.
Η διοίκηση Γ. Στάσση, που τοποθετήθηκε από τον τότε υπουργό Ενέργειας, Κ. Χατζηδάκη, προχώρησε σε ένα πλάνο εξυγίανσης, το οποίο οδήγησε ξανά την επιχείρηση στην κερδοφορία, αλλά και της έδωσε τη δυνατότητα να παρέχει καλύτερες υπηρεσίες και πιο οικονομικά τιμολόγια.
Οι χαμηλές τιμές που ισχύουν σήμερα στις διεθνείς αγορές ενέργειας παρέχουν και στη ΔΕΗ τη δυνατότητα να δίνει τον τόνο και στον ανταγωνισμό και να οδηγεί συνολικά την αγορά ενέργειας σε χαμηλότερα τιμολόγια για τους καταναλωτές, επ’ ωφελεία και της οικονομίας.
Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία ώστε να υπάρχει διαφάνεια στις τιμές του ρεύματος, ενώ οι αρμόδιες ελεγκτικές Αρχές θα πρέπει να παρακολουθούν συστηματικά τις διακυμάνσεις για πιθανές στρεβλώσεις. Πράγμα το οποίο βεβαίως ισχύει συνολικά στην αγορά, στο πλαίσιο της προσπάθειας για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, που είναι το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα το οποίο απασχολεί τους πολίτες.
Ο ανταγωνισμός στην ενέργεια, όπως και σε ολόκληρη την αγορά, πρέπει να λειτουργεί προς όφελος της οικονομίας και των καταναλωτών.