Η αλήθεια, όμως, είναι πως για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες η Περιφέρεια Αττικής είχε ξεκινήσει την εκπόνηση ενός στρατηγικού σχεδίου για την αντιπλημμυρική θωράκιση του λεκανοπεδίου. Μόνο οι αριθμοί εντυπωσιάζουν. Στην ευθύνη της Περιφέρειας ανήκουν 454 ρέματα συνολικού μήκους 879 χιλιομέτρων και 37.218 φρεάτια. Το συνολικό κόστος των 158 έργων, που πρόκειται να υλοποιηθούν, ανέρχεται σε 1,2 δισ. ευρώ και αναμένεται να ξεκινήσουν από τις αρχές του 2025.
Αυστηρές ποινές, καλύτερο Δημόσιο
ΠΡΟΦΑΝΩΣ θα χρειαστούν χρόνια για να ολοκληρωθούν όλα αυτά τα έργα, ώστε να αισθάνονται ασφαλείς οι πολίτες. Μέχρι τότε, όμως, η Περιφέρεια Αττικής έχει επιδοθεί σε έναν άνευ προηγουμένου αγώνα για τον καθαρισμό ρεμάτων και φρεατίων. Χθες, ανακοινώθηκε ότι απομακρύνθηκαν 9.500 τόνοι μπάζων από τον κεντρικό αγωγό ομβρίων υδάτων στο Αιγάλεω, ο οποίος δεν είχε καθαριστεί ποτέ στο παρελθόν. Ενώ, κατά τη διάρκεια του καθαρισμού του Κηφισού -ύστερα από μια εικοσαετία- απομακρύνθηκαν 12.500 τόνοι φερτών υλικών.
ΟΙ κίνδυνοι παραμένουν, πολλές περιοχές είναι ευάλωτες σε πλημμύρες, καθώς για δεκαετίες είχαν γίνει ελάχιστα. Τα έργα πρόληψης για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών είναι απαραίτητα όσο ποτέ. Οπως φαίνεται κάτι αλλάζει στην Περιφέρεια Αττικής. Επιτέλους, η μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας δείχνει έτοιμη όχι μόνο να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν, αλλά και να προχωρήσει στην υλοποίηση έργων, που θα αλλάξουν την καθημερινότητα των πολιτών.