ΣΕ αυτό το περιβάλλον Ελλάδα και Κύπρος παραμένουν πυλώνες σταθερότητας και ασφάλειας στην ταραγμένη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, προσηλωμένες στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και αταλάντευτες σε ζητήματα κυριαρχίας.
Κάτι αλλάζει στην Περιφέρεια Αττικής
ΤΟ μήνυμα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ήταν ξεκάθαρο: Οποιος είναι ισχυρός και έχει επιχειρήματα δεν πρέπει να διστάζει να τα καταθέσει σε έναν ειλικρινή διάλογο. Ωστόσο, οι ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας δεν σημαίνουν επ’ ουδενί ότι θα γίνουν αποδεκτά τετελεσμένα ή ότι θα υπάρξει παρέκκλιση από την εθνική μας θέση για μία και μοναδική διαφορά: Υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ.
Η ελληνική κυβέρνηση προχωρά με αυτοπεποίθηση και χωρίς αυταπάτες για τις θέσεις και τις επιδιώξεις της Τουρκίας. Ωστόσο η ευνοϊκή δυναμική για την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, όπως και το ήπιο κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις συνθέτουν ένα momentum που δεν πρέπει να χαθεί. Αλλά πάντα με τις «κόκκινες γραμμές» της Αθήνας και της Λευκωσίας: τη λύση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, λύση που θα είναι εντός του πλαισίου των αποφάσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Η διαιώνιση του σημερινού απαράδεκτου status quo, όπως επίσης και η δημιουργία δύο κρατών στην Κύπρο, δεν αποτελούν αποδεκτές λύσεις του Κυπριακού, ούτε για την Ελλάδα ούτε για την Ευρώπη.